We Starten onze Top 10 met Compost, Mulchen en Afdekken

Het jaar is weeral op zijn einde, de winter is nog niet echt in het land maar de dagen zijn toch heel kort geworden! Tijd dus om op je gemak ‘s avonds je tuinplanning voor volgend jaar te maken, of om bij te lezen.

Interessante boeken, maar zeker ook een overvloed aan informatie die je op internet kan vinden, zal je wel enkele avonden bezighouden. Om je nog extra inspiratie te geven overlopen we op de blog nog eens de meest gelezen artikels. Vandaag beginnen we eraan, en we gaan in een rechte lijn door tot oudejaarsdag 🙂 .

10. Zoveel Compost? Dat Doe Ik Niet!

Zoveel Compost? Dat Doe Ik Niet!

De vraag: ‘Hoe begin ik aan een Natuurlijk Moestuin’ wordt mij bijna dagelijks gesteld. Het probleem met natuurlijk tuinieren is dat het niet op 1-2-3 uit te leggen is hoe je moet starten.

Het is niet even spitten zodat de bodem vrij is en je kan beginnen met planten en zaaien. In het ideale scenario begin je in september met de bodem af te dekken met karton en mulch zodat je in het voorjaar direct kan starten met het aanleggen van permanente bedden.

Hier bovenop komt dan een dikke laag groencompost, wij starten normaal met een laag van zo’n 15 cm dik. Dit is de korte versie, ik ben hier vorige week iets uitgebreider op ingegaan: Hoe ga je verder in het voorjaar?

Weerstand

Die 15 cm compost wekt blijkbaar bij heel veel mensen weerstand op. Er worden altijd verschillende redenen aangedragen.

Lees verder …

9. Hoe Moet Ik Mijn Grond Afdekken?

Hoe Moet Ik Mijn Grond Afdekken?

Hoe moet ik eigenlijk afdekken?

Het staat in alle boeken over permacultuur, wordt besproken in video’s en er wordt over gediscussieerd op internet fora. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, blijkt toch dat het niet vanzelfsprekend is om juist af te dekken.

Het lijkt misschien eenvoudig, wat karton op de grond, mulchlaag erover en klaar is kees. Het is uiteindelijk niet meer dan dat, maar er zijn wel enkele dingen waar u rekening mee moet houden die uw graad van succes bepalen.

Enkele tips bij het bedekken van uw grond

 • Het stuk dat u wilt bedekken staat misschien vol met hoge bloeistengels, brandnetels, distels en andere hoge onkruiden. Deze moet u voor u begint met bedekken plattrappen. Anders is het onmogelijk om karton over deze planten te leggen. Loop gewoon over uw terrein en knak met uw voeten de stengels af juist boven de grond.

Lees verder …

8. Van Waar Haal Ik al die Mulch?

Van Waar Haal Ik al die Mulch?

Toen ik klein was, hielp ik graag bij mijn ouders in de tuin. Ik heb zelfs een tijdje een eigen stukje gehad waar ik dan mijn goesting kon doen. Zoveel jaar geleden hadden mijn ouders het ‘licht nog niet gezien’ en werkten wij op een ecologische en biologische manier. Er werd gespit en een mulchlaag was onbestaande. Het is pas sinds 1996 dat wij verhuisd zijn naar Vissenaken en ik stilaan geïndoctrineerd ben door het natuurlijk tuinieren :-).

Blote aarde?

Het is dan ook al sinds mijn tienerjaren geleden dat ik  nog blote aarde gezien heb in een moestuin. Mijn beeld van een moestuin is volledig veranderd sinds wij in Vissenaken begonnen zijn met het project ‘Yggdrasil’. Alles is altijd bedekt met iets: zij het gras, houtsnippers, stro, compost, oogstresten, bladeren of houtsnippers, nergens gaat u bij ons blote aarde vinden.

Dat is ook heel belangrijk in een natuurlijke moestuin, want net als de natuur heb ik een gruwelijke hekel gekregen aan blote aarde. Het betekent veel extra werk voor mij en het is schadelijk voor het bodemleven en de bodemstructuur.

Lees verder …

7. Houtsnippers Verzuren Niet, Dat is een Mythe!

7. Houtsnippers Verzuren Niet, Dat is een Mythe!

Beste Frank,

Naar aanleiding van je nieuwsbrief ben ik op onze tuinderij een proef gestart met permanente bedekking met houtsnippers.
Uiteraard krijg ik hier veel vragen en opmerkingen over van mede-tuinders :-)
Nou heb ik op de meeste vragen die ik krijg, door jouw informatie, wel een goed antwoord, maar op een vraag nog niet. En dat is de vraag (of eigenlijk de opmerking) dat houtsnippers de grond zuur zouden maken.
Ik zou het fijn vinden om jouw visie hierop te horen, zodat ik het nieuws weer verder kan verspreiden.

Bij voorbaat dank voor je moeite!

Wat was er eerst: de kip of het ei?

Als een naaldboom op een zure grond staat, is het dan de naaldboom die de grond heeft verzuurd of was de grond al zuur zodat er enkel naaldbomen graag groeien?

Algemeen wordt er aangenomen dat de naalden van de bomen de grond verzuren, maar is dit wel zo? Het blijkt uit analyses dat de olie in de naalden een pH rond de 6 hebben en dat compost van versnipperde houtsnippers een licht zure pH heeft, maar dat is tussen de 6 en 7, wat een ideale pH is voor een groentetuin.

Lees verder …

Morgen

Morgen tellen we verder af en komen de volgende 3 artikels in de reeks aan bod! Benieuwd wat jullie het allermeeste gelezen hebben? Volg dan de komende dagen, donderdag volgt de ontknoping!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Arnold van der Zijden says

  Mulchen met coniferenhaksel doen wij op de volkstuin al een paar jaar met prima resultaat !

  Vriendelijke groet,
  Arnold

 2. De top 10 met Compost,Mulchen en Afdekken gaat tot nr 7 en wordt besloten met ‘morgen,. De datum is december 2015.
  Waar staan de nummers 6 t/m 1? ben zeer geïnteresseerd.
  Met groet

 3. Chriko Van Dijck says

  Beste Frank,

  Zeer toevallig ben ik op uw geweldige website / blog terechtgekomen en ik vind het nog steeds een schitterend initiatief, chapeau. Nu heb ik echter volgende vraag.
  Ik heb in mijn tuin verschillende eikenbomen staan en op straat staan platanen. De haag die mijn voorganger geplaatst heeft is laurier. U leest het, ik heb veel bladeren maar allemaal die moeilijker composteren. Ik vind op het internet ook alleen maar manieren om bladeren te composteren die gebruik maken van plastiek zakken. In mijn overtuiging om zo natuurlijk mogelijk te werken heb ik een beetje een afkeer van plastiek. Heeft u een andere oplossing voor mijn probleem. Alleen gebruiken om te mulchen levert een veel te dikke en te eenzijdige mulchlaag op, denk ik.
  Ik heb in de herfst een hele hoop bladeren opzij gelegd om nu te gaan mengen met gras om zo een nieuwe composthoop op te maken. Vermoedelijk zal ik nog veel te veel bladeren over hebben dus wil ik ze op een andere manier composteren.
  Wij wonen nog maar een jaartje op deze plaats en hebben dus nog niet veel “natuurlijke helpers” kunnen mobiliseren. Onze voorganger deed blijkbaar niets in de tuin, wat enerzijds wel positief is maar anderzijds bleven al die zure bladeren ook maar op het gras liggen. Ik ga trachten om tegen de winter zo veel mogelijk compost te maken zodat ik een topdressing kan geven aan mijn gazon.
  De nu reeds gemaakte compost gaf ik aan de nieuw aangeplante beukenhaagjes en enkele nieuwe aanplantingen.
  Voor de winter heb ik een 8m³ compost gaan halen bij Igean en die ondergewerkt in een lapje grond waar nu nieuw gezaaid gras op groeit. Ik hoop dit niet nog eens te moeten gaan halen want dat is veel werk op 1 dag. Als ik zelf voldoende compost kan maken kan ik dit vele werk een beetje spreiden.

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.