Houtsnippers Verzuren Niet, Dat is een Mythe!

Houtsnippers Verzuren Niet, Dat is een Mythe!

Houtsnippers Verzuren Niet, Dat is een Mythe!

Beste Frank,

Naar aanleiding van je nieuwsbrief ben ik op onze tuinderij een proef gestart met permanente bedekking met houtsnippers.
Uiteraard krijg ik hier veel vragen en opmerkingen over van mede-tuinders 🙂
Nou heb ik op de meeste vragen die ik krijg, door jouw informatie, wel een goed antwoord, maar op een vraag nog niet. En dat is de vraag (of eigenlijk de opmerking) dat houtsnippers de grond zuur zouden maken.
Ik zou het fijn vinden om jouw visie hierop te horen, zodat ik het nieuws weer verder kan verspreiden.

Bij voorbaat dank voor je moeite!

Wat was er eerst: de kip of het ei?

Als een naaldboom op een zure grond staat, is het dan de naaldboom die de grond heeft verzuurd of was de grond al zuur zodat er enkel naaldbomen graag groeien?

Algemeen wordt er aangenomen dat de naalden van de bomen de grond verzuren, maar is dit wel zo? Het blijkt uit analyses dat de olie in de naalden een pH rond de 6 hebben en dat compost van versnipperde houtsnippers een licht zure pH heeft, maar dat is tussen de 6 en 7, wat een ideale pH is voor een groentetuin.

Het is een hardnekkige mythe dat houtsnippers, naalden of bladeren de pH van de bodem verlagen. Uit onderstaande welbekende video blijkt dat het absoluut mogelijk is om jarenlang houtsnippers te gebruiken en hier toch succesvol groenten in te kweken.

Overtuigend onderzoek

Uit onderzoek blijkt duidelijk dat bij het gebruik van houtsnippers of bladmulch de pH van een bodem stijgt, helemaal tegen het gangbare idee van een verzuring in.

Het is uiteindelijk niet het organisch materiaal dat de pH van een bodem bepaalt, het is het bodemleven. Zo is het blad van loofbomen ook laag in pH, maar is de bodem in een bos helemaal niet vergelijkbaar van zuurtegraad. Alhoewel er elk jaar een dik pak bladeren valt.

Het lijkt misschien niet erg logisch, maar elke organische mulch die je gaat leggen bovenop de bodem gaat afgebroken worden en de pH van je bodem dichter bij het neutrale punt brengen.

Dus ook de mulch van eikenbladeren, naaldboomsnippers of zelfs de naalden ervan.

Ik heb er vroeger ook al eens over geschreven, u kunt gerust houtsnippers gebruiken in uw tuin, de pH van uw grond zal er enkel beter op worden.

Laat de praktijk een overtuigend bewijs zijn

Voor degenen die u nog niet geloven na de argumenten en de video die hierboven zijn aangehaald, laat de praktijk dan een overtuigend bewijs zijn! Blijf mulchen met dikke lagen houtsnippers, en je zult na enkele jaren merken dat je bodem losser wordt, vruchtbaar is en dat alles er zeer goed op groeit.

En dan heb je mijn nieuwsbrief niet meer nodig om anderen te overtuigen ;-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. tine vervaet says

  Dag Frank, de video is niet beschikbaar.

 2. John Vertriest says

  Frank,
  Houtsnippers zijn een zege voor de tuin, het is ondertussen van 2008 geleden dat de tuin bewerkt is met een spade of frees en hij doet het beter en beter. Onkruiden zijn bijna niet meer te bespeuren, dit dankzij het jaarlijks aanvullen van snippers en compost , ik composteer op een andere manier maar we hebben een gelijkaardig resultaat . Dank voor het artikel.
  Met vriendelijke groeten
  John

 3. carsten888 says

  Ik heb laatst een mooi houtsnipperpad aangelegd. Iemand beweerde dat bij het vergaan van de houtsnippers er voedingsstoffen aan de grond worden onttrokken. Klopt dat?

 4. Hoi Frank,
  Wij gebruiken al vele jaren houtsnippers van vele boomsoorten door elkaar op onze moestuin. Daarnaast rijden we ieder jaar honderden kruiwagens bosgrond (de bovenste lekkere losse laag) op de bedden. In geval we schapen of ezelpoep voorradig hebben gaat dit er ook wat overheen. Onze grond is mooi los en de groenten groeien weelderig. We laten onze grond nooit bemonsteren maar gaan er van uit dat de grond goed is gezien de resultaten. Dus wij gaan vooral door op deze voet !!!! Dank weer voor al je leerzame artikelen.

 5. Viviane says

  Hey Frank,
  Toch heb ik de opmerking gekregen tijdens de “life”-cursus dat er beter geen snippers van naaldhout gebruikt werden op de compost omdat dit toch zou verzuren en beter op het padje ernaast gestrooid werd! Hmmmm, nu weet ik het ook eventjes niet meer 🙂

  • Iedereen blijft leren hé. Ik dacht tot kort geleden ook dat naalden en naaldhoutsnippers toch niet zo ideaal waren, maar na het lezen van enkele teksten en wat na te denken is mijn idee daarover toch wat verandert :-).

   Daarom dat ik het ook belangrijk vond om er een blogpost over te schrijven …

   • John says

    Frank , naar aanleiding van de reactie van Viviane een korte ervaring. Meer dan 20 jaar ben ik actief met het kweken van Rhododendrons ,zij houden van een lagere Ph , ik heb compost gemaakt van dennen naalden , de planten groeien zeer goed ,maar de Ph was niet beduidend lager . Dus ga ik er vanuit dat dennen naalden geen verzuring met zich mee brengt.
    groeten

    John

 6. Ja, klopt! Ik heb al 5 jaar houtschors liggen als looppaden. En hoorde ook dat dit de grond zou verzuren. Maar alles groeit goed en omdat ik onlangs de Ph waarde eens wilde meten van de tuin was ik benieuwd of de grond daar nu verzuurd was. Ik hoopte het zelfs een beetje. Maar tot mijn verassing bleek daar geen enkele sprake van! De Ph waarde was in de gehele tuin hetzelfde [7-8] en nergens was enige sprake van verzuring.
  Dus na 5 jaar is er niets veranderd.
  En zoals je ook beschrijft in de oudere column merk ik ook dat het gebruik van kalk dus totaal overbodig is. Al worden we steevast overtuigd aan alle kanten dat het nodig is. Niet dus!
  Bedankt voor je verhelderende kijk!

 7. Roy sintibin says

  mag ik mijn versgeplante bloembollen met houtsnippers bedekken..”

 8. William jellesma says

  Afgelopen seizoen ben ik gaan tuinieren op de manier zoals op Yggdrasil en heb beduidend minder hoeven schoffelen en onkruid wieden. Inmiddels contact gelegd met een hovenier waar ik zijn snoeiafval mag gebruiken.
  Echter heb ik ook een kar vol met eikenblad van mijn schoonvader gekregen en deze mbv een grasmaaier klein gemaakt. Nu wil ik dit verspreiden over de tuin en zo een extra laagje aanbrengen, is dit verstandig aangezien overal vermeld wordt dat eikenblad de grond zuur maakt (looizuur). Kan dit kwaad?

 9. Tampère says

  Dag Frank
  Ik heb een vraag ivm mulchen bij blauwe bes/bosbes. Ik heb de bessen geplant en in elk plantgat 10 liter bioturf gemengd. Ik was van plan om rond de bessen een dikke mulchlaag met dennennaalden te leggen om de grond zuur genoeg te krijgen. Maar na het lezen van bovenstaand artikel twijfel ik of dit wel een goed idee is…. Wat is eventueel een betere manier? Vriendelijke groet, Hilde

Trackbacks

 1. […] Ik heb over een vergelijkbare vraag vroeger al eens een artikel geschreven: Houtsnippers verzuren je bodem? […]

 2. […] wat volgens mij ook al achterhaald is. Maar hier heb ik vroeger al eens over geschreven: ‘Verzuring is een mythe‘. Wanneer je de reacties onder dat artikel leest zul je merken dat er meer mensen zijn die […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.