Lavagruis Toedienen: Hoeveel en Wanneer?

Lavagruis Toedienen: Hoeveel en Wanneer?

Ik heb al enkele keren geschreven over het gebruik van lavameel, hoe we daar opgekomen zijn en wat de voordelen allemaal zijn en wat het resultaat is. Hierin heb ik het altijd over het gebruik en het effect gehad, maar nooit echt over hoeveel en wanneer 🙂 . Tijd dus om hier verandering in te brengen!

Hoeveel moet/mag je gebruiken?

Om te beginnen moet je weten dat lavagruis (of -meel) een gesteente is en langzaam wordt afgebroken. Het is geen meststof en je kan het dus ook niet te veel geven. Klinkt misschien raar, maar als je goed hebt opgelet in de geschiedenisles had je het eigenlijk moeten weten.

Je hebt vast al eens gehoord van Pompeï, een Romeinse stad die in de oudheid (het jaar 79 om precies te zijn) bedekt is met een dikke laag vulkanisch stof en brokken. Hierdoor is ze zo goed bewaard gebleven en van onschatbare waarde voor historici. Maar de vraag die je jezelf moet stellen is waarom zo’n grote stad zich op maar 10 km afstand van de krater van een gigantische vulkaan bevindt? De reden waarom veel steden en dorpen zich ontwikkelden in de schaduw van een vulkaan is omdat de grond rond zo’n vulkaan tot de vruchtbaarste bodems van de wereld behoort.

En waarom is deze zo vruchtbaar geworden? Juist ja, door lava 🙂 .

Je kan dus perfect planten kweken in pure lava, planten zetten deze lava om en nemen de voedingsstoffen die ze nodig hebben op. Niet te veel, niet te weinig, planten kunnen dit in samenwerking met het bodemleven perfect zelf regelen.

De eerste maal dat ik kennis maakte met lavagruis was nog voor ik het project van mijn ouders heb overgenomen. Tuinaanleggers werkten vaak vele tonnen gruis onder bij het aanleggen en aanplanten van een tuin. Het zorgde voor een goede bodemstructuur, draineerde de grond en zorgde voor een goede plantengroei.

Dus als je vraagt hoeveel je mag gebruiken, dan weet je ondertussen dat je eigenlijk niet te veel lavagruis kan gebruiken.

Wat wordt er aangeraden?

In oude boeken las ik getallen rond de 300g per m², tegenwoordig lees je op internet veel hogere hoeveelheden. Het hangt natuurlijk ook van de toestand van je bodem af. Wanneer je begint met een nieuwe moestuin, dan zou ik gruis strooien, tussen de 300 – 600 g per m². De jaren daarna onderhoud je dit met een veel kleinere gift van zo’n 100 – 150 g per m².

Deze hoeveelheden zijn natuurlijk louter indicaties. Je moet echt niet met een weegschaal de tuin in en je moestuin verdelen in vierkante meters. Ik stap het stuk af waar ik lavagruis ga geven en bereken dan grofweg de oppervlakte. Daarna tel ik uit hoeveel kg gruis ik ongeveer nodig heb.

Ik verspreid het gruis dan net zoals je doet wanneer je gras zaait: de helft terwijl je van noord naar zuid loopt, voor de andere helft loop je van oost naar west. Zo ga je zeker geen stukken overslaan en kan je het gruis evenredig verdelen.

Geef je een beetje meer of minder, zoveel maakt dat niet uit. Je geeft de komende jaren toch nog bij, dus uiteindelijk zal er overal evenveel terecht komen. De lava wordt trouwens door het bodemleven afgebroken en verspreid, dus deze helpers zorgen voor de fijna afwerking 😉 .

Wanneer strooi je best lavagruis?

De beste periode voor de eerste gift is nu. Of het nu winter of zomer is, zodra je het verhaal over lavagruis hebt gehoord en het ook effectief wilt strooien, kan je dit best zo snel mogelijk doen. Je moet niet wachten, het is een gesteente dat je gaat uitstrooien in je moestuin, het heeft geen negatief effect op je planten, het verbrandt de jonge wortels van je zaailingen niet en het moet niet gestrooid worden terwijl het regent.

Gewoon strooien zodra je kan, het is een gesteente dat traag wordt omgezet en tijd nodig heeft voordat het een effect geeft. De eerste gift geef je zodra je kan, daarna strooi ik altijd in de winter. Hier heb ik verschillende redenen voor, maar onthou: je kan het altijd toedienen.

Een eerste reden is simpel: in de winter heb ik iets meer tijd voor zulke dingen en kan ik er tijd voor vrijmaken. Tijdens de lente, zomer en herfst is er altijd wel iets anders dat juist iets dringender is. Een andere reden is gemak. In de winter staat er niet veel in de tuin en dan is het eenvoudig om het gruis mooi gelijk te verdelen.  In de andere seizoenen staan er heel veel planten, struiken en bomen die met hun blad het gruis tegenhouden wanneer ik het gooi. Zo krijg je plekken die je niet kan bereiken en plaatsen waar er heel veel valt. Denk bv. aan de grote bladeren van rabarber in het voorjaar die een gift gruis helemaal zouden tegenhouden en afleiden.

Een derde reden is dat ik tijdens het toedienen soms vergeet waar ik al gestrooid heb en waar niet. In de winter staat er niet veel in de moestuin en is de bodem bedekt met een nieuwe laag mulch. Hierop kan ik meestal goed zien waar er al gruis gevallen is en waar niet en kan ik terugvinden waar ik juist daarvoor gepasseerd ben 🙂 .

Onthou

Alle bovenstaande uitleg kan je eigenlijk heel kort samenvatten als volgt:

 • Heb geen schrik om lavagruis te geven, je kan niets verkeerd doen
 • Geeft de eerste keer een grote gift, herhaal daarna enkele jaren met een kleine gift
 • Je kan altijd lavagruis strooien, maar in de winter is het (vind ik) het eenvoudigste

Veel succes!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Hallo Frank
  Waarom niet strooien als het regent?

 2. sorry, ik kon het niet laten

 3. bedankt Frank voor de mooie uitleg
  vriendelijk groetend
  fil

 4. waar kan ik dit kopen in een grotere hoeveelheid. In de lokale handel is het vrij duur. Een pakje van twee kilo kost om en bij de zes euro.

 5. In Nederland is het bij Boerengoed.nu te koop voor € 13,00 20kg.

  Groeten, Geert.

 6. Ook hier zeer enthousiast over de lava. Al ga ik volgende keer ook in de winter strooien. Dat is een goed idee Frank 🙂

  • Rick says

   Lavagruis wordt niet gezien als mest. Wanneer kan je kunstmest strooien nadat je lavagruis hebt aangebracht? Of maakt dat niet uit?

   • Dirk Laureyssens says

    Kunstmest ??

   • Lavagruis is inderdaad geen meststof, het is een gesteente. Het zorgt voor de toediening van micro-nutrienten die niet in reguliere meststoffen zitten.

    Je kan gerust kunstmest strooien samen met lava, maar je kan je best eerst de vraag stellen waarom je kunstmest zou strooien.

    Als je even rondkijkt op mijn blog zal je verschillende argumenten vinden om nooit nog kunstmest te strooien. Het is een product dat niet thuis hoort in een natuurlijke moestuin en de oorzaak is van zeer veel problemen!

 7. MaJoh1966 says

  Eigenlijk wel vreemd om helemaal vanuit Italie (daar zijn de lava-bergen), lavameel hierheen te halen (ontginningskosten, vervoerskosten etc.). Het is niet bepaald wat wij ‘lokaal van de leverancier en/of duurzaam’ noemen…

  • Gelukkig zijn er ook heel grote lavabergen vlakbij. Het Eifelgebied aan de grens met België-Duitsland is waar onze lava vandaan komt. Een ritje van zo’n kleine 100 km schat ik 🙂 .

   Redelijk lokaal dus waarbij lavameel en -gruis eigenlijk een afvalproduct is bij de mijnactiviteiten. Dus op dat vlak valt het ook mee.

 8. Sharine petronilia says

  Verschepen jullie ook naar Curacao? Ik ben geïnteresseerd in grote hoeveelheden zoals 48 zakken (1 pallet). Wat zijn dan de kosten hiervoor?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.