Heermoes Is Geen Lastig Onkruid!

[mashshare]

Heermoes Is Geen Lastig Onkruid!

Heermoes Is Geen Lastig Onkruid!

Het is de tijd van het jaar, overal duiken de eerste scheuten van een alom gevreesd onkruid op. Bestrijden is bijna onbegonnen werk, ze zeggen niet voor niets dat er aan het einde van de wortel een pot geld te vinden is!

De wortels gaan heel diep en zodra je nog maar probeert om de opkomende scheuten uit te trekken, breekt de wortel juist onder de grond af. Enkele dagen later staat er al een nieuwe frisgroene scheut te pronken. Het is werkelijk één van de moeilijkste onkruiden om kwijt te geraken.

Ik heb het natuurlijk over Heermoes, het onkruid dat rond deze periode volop aan het opkomen is. Op zich is het een nuttig kruid met verscheidene toepassingen, maar ik begrijp volkomen dat de meeste mensen deze plant niet al te overvloedig in de moestuin willen hebben.

Ook wij hebben in onze zelfpluktuin te maken gehad met dit onkruid. In de zomer zag de bodem helemaal groen van de heermoes. Uittrekken was onbegonnen werk, afdekken nutteloos. Maar nu, 2 jaar later en zonder al te veel moeite, groeit er nog nauwelijks heermoes. Een wonder?

Observeren en nadenken

Omdat het uittrekken van Heermoes op een oppervlakte van 4 are onbegonnen werk is, is mijn moeder gaan zoeken naar achterliggende redenen of oorzaken voor het woekeren van dit onkruid.

Nu is het zo dat Heermoes een signaalplant is voor arme gronden, voor gronden met een laag gehalte aan mineralen. Doordat ze diep wortelen, kunnen ze mineralen diep uit de bodem naar boven halen en zo de bovenste laag verrijken en verbeteren. Ik raad u dan ook aan om het afgetrokken stuk gewoon ter plaatste te laten liggen. De plant gaat verdorren en uiteenvallen, de opgenomen mineralen gaan in de bodem terecht komen en zo stilaan de tekorten aanvullen.

De grond van onze zelfpluktuin was slechte grond, sterk verarmd door jarenlange klassieke landbouw. Doordat het concept van dit stuk helemaal anders was dan onze moestuin vooraan, zijn hier nooit grote hoeveelheden compost op gevoerd, en zijn de mineralen nooit aangevuld.

Lavameel als leverancier

Rond deze periode kwam mijn moeder ook op het spoor van lavameel. Vroeger werd dit gebruikt als bemesting en manier om de bodem te voorzien van een rijke schakering aan mineralen. Door het gebruik van kunstmeststoffen is deze manier van werken verdrukt, met als gevolg een opbouw van tekorten aan mineralen in onze bodems en voeding.

Door beide gebeurtenissen naast elkaar te leggen, de heermoes als signaalplant voor een tekort aan mineralen in de bodem en het lavameel als leverancier van een breed scala aan mineralen, kwam mijn moeder op het idee om lavagruis te gebruiken in de zelfpluktuin.

In het daaropvolgende voorjaar heb ik een kleine 100 kg lavagruis gestrooid op het stuk grond waar vanaf de maand mei normaal allemaal groene sprietjes naar boven komen. Tegen de zomer wordt het een waar groen tapijt en is het werkelijk onbegonnen werk om deze uit te trekken of te bedekken.

Ik had niet verwacht om in het eerste jaar al resultaat te zien, het gruis moest eerst nog verwerkt worden door het bodemleven, maar groot was mijn vreugde toen er in het voorjaar en de volledige zomer nauwelijks heermoes opkwam!

Definitief of tijdelijk?

Ook deze winter heb ik lavagruis gestrooid in de zelfpluktuin. Ik ben heel benieuwd of de resultaten dit jaar even positief zijn. Als er ook dit jaar nauwelijks heermoes groeit, dan kan je al zeggen dat het toch niet toevallig is en dat lava misschien wel een oplossing is.

Tot nu toe is er nog nauwelijks iets van heermoes zichtbaar, dus we leven op hoop :-).

Als deze plant ook in uw tuin overvloedig voorkomt, moet je je eens de bedenking maken of je niet best eens wat lavagruis strooit in de tuin? Want als de Heermoes echt overvloedig aanwezig is, kan je hem zien als signaalplant en wijst hij op een bodem met een serieus tekort aan mineralen. En lavameel en -gruis is de perfecte oplossing hiervoor. Meteen sla je dan 2 vliegen in 1 klap!

De bodemtekorten worden aangevuld en je bent dat lastige onkruid kwijt.

Je hebt dus helemaal gaan zware – nutteloze – bestrijdingsmiddelen nodig, je moet niet elke 2 weken al die groene scheuten gaan aftrekken. Het verbeteren van je bodem volstaat :-).

Waar lava kopen?

Wegens de grote vraag verkopen wij ondertussen zelf lavameel en lavagruis in zakken van 20 kg. Het is blijkbaar niet eenvoudig te vinden in tuincentra. Je kan het bij ons komen afhalen tijdens de openingsuren van de winkel bij Yggdrasil: Openingsuren hoevewinkel

 

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Wat leer ik toch ontzettend veel hier. Ook ik heb ‘last’ van heremoes en de oplossing lijkt zo eenvoudig. Onlangs keken wij ook naar het gebruik van lavagruis dus nu nog een extra reden gevonden om ook echt te bestellen. Ik begreep van de verkoper dat lavagruis goed is voor enkele jaren maar lees hier dat je het al twee keer in een jaar strooide…wat is wijsheid? Heeft eenmalig gebruik dan niet zoveel zin?

 2. Smets Frans says

  Dag Frank,
  Bedankt voor de wijze raadgevingen. Ik vind heermoes ook een lastig onkruid. Ik gebruik in mijn moes-en fruittuin ook ieder jaar lavameel; en ook bentoniet en kieseriet ik woon tegen de kempische heuvelrug in een delvallei; dus natte grond met zand en iets leem. zeer goede tuingrond. Al 40 jaar gebruik ik veel compost. Toch heb ik nog minimaal last van heermoes die ik zoveel mogelijk met de riek uitsteek. Ik ga nu meer lavameel gebruiken om de heermoes te verminderen.
  Een veel lastiger probleem is de aanwezigheid van akkerwinde met witte kelkbloemen. De witte ondergrondse uitlopers winden zich boven de grond linksom rond de stengels van de vaste planten. ze zijn moeilijk te verwijderen zonder de planten te beschadigen. Ik breek de akkerwinde af juist boven de grond af. Is de grote hoeveelheid. Hoe kan ik die akkerwinde veminderen?

  • Voor akkerwinde heb ik zo geen oplossing. Het is een heel lastig onkruid, ik verwijder het steeds opnieuw tot het uitgeput is.

   Het gebruik van mulch maakt het iets gemakkelijker om te verwijderen omdat de witte wortels dan in de mulchlaag wortelen en gemakkelijker uit te trekken zijn.

   • Akkerwinde met witte bloem hier volop in de grond die gestort is na huisbouw…
    in bio tuin cursus geleerd, dat deze goed uit te hongeren is : Alleen NOOIT de wortel eruit trekken, elk afgebroken stukje maakt meteen nieuwe wortels ondergronds.
    Enkel afknippen net boven de grond. steeds weer afknippen.

    Winde heeft ( net als zevenblad, maar dat is makkelijk weg te krijgen doordat we het opeten:-) pestos, groene smoothie etc) – bladgroen nodig om te kunnen overleven. Gewoon consequent uithongeren en afknippen dus.

 3. mieke says

  we kunnen bevestigen wat frank zegt
  ook wij hadden zeer veel last van heermoes, het was ons niet doorgedrongen waarom we er nu geen last meer van hebben
  we werken effectief al 2 jaar met lavagruis en lavameel en nu hebben we geen heermoes mee
  je krijgt in je tuin wat je tuin nodig heeft, dat is een absolute vaststelling

  • Leni van Zwieten says

   Ook ik heb las van heermoes. Ik wil lavameel gebruiken.Hoe verwerk ik dit in mijn tuin. Kan ik lavameel er gewoon op gooien zonder het onkruid eruit te halen ?
   Wat heb ik per m2 nodig? Graag een recatie.

  • fred Vollebregt says

   Bedankt allemaal voor het melden van jullie ervaringen. Wil ook lavameel gaan strooien, maar waait dat niet weg? Aanlengen met water?

   • Je kan best lavagruis strooien, dat is een korrel en is vel eenvoudiger toe te dienen. Meel gaat inderdaad gemakkelijk wegwaaien.

    Oplossen in water gaat zeer moeilijk, het koekt eerder samen dan het oplost.

 4. Ria Baeck says

  Geweldige informatie!!! Ga ik ook uitproberen – en als meerdere mensen dit kunnen bevestigen dan hebben we samen weer wat geleerd!

 5. chris vanelverdinghe says

  Ook overvloedige heermoestuin !!! Bedankt voor de info , lavameel halen dus…

 6. boudewijn moors says

  Lavameel, lavagruis, hoe aan brengen, via de compost?, rechtstreeks op de grond?, inwerken?
  Graag Uw advies

 7. nele says

  zijn er ook volkse namen voor heermoes ?
  wij hebben last van een kruid dat wij hebben leren noemen ‘kattekruid’
  is dat hetzelfde ? ziet er wel een beetje zo uit …
  dankje,
  Nele

 8. Leuke blog met een goede tip. Ik ga het zeker proberen. Ik heb je blog gedeeld op onze FB pagina en onder ‘tuinliefhebbers’ op FB. Dank je!

 9. Kennen jullie ook zo’n goeie tip voor hagewinde??

 10. Jorina says

  Volstaat compost alleen niet om de bodem te verrijken? Ik dacht dat daar ook zeer veel mineralen inzaten die de planten nodig hebben.
  Groeten

  • Alleen compost volstaat niet omdat compost gemaakt wordt met planten die op onze uitgeputte bodems groeien.

   Als de sporenelementen niet in de bodem zitten, kunnen ze dus ook niet in de compost opgenomen worden.

 11. Dittie says

  Frank waar kun je lavagruis kopen in de buurt van den Haag? Ik ben de heermoes helemaal zat.

 12. J.Schot says

  Ik heb veel heermoes in mijn grasveld. Wij wonen inderdaad op grond waar tuinbouw is geweest….Maaien schijnt niet echt te helpen, het breidt alleen maar uit. ben superblij met de tip om lavagruis te gebruiken ! Niet aan gedacht dat de grond uitgeput is. Ik ga het bestellen 🙂

  • Barbara Shen says

   Ik had drie jaar geleden nog heermoes aan de rand van een nieuw ingezaaid gazon, maar ik maai met een mulchmaaier (gras blijft liggen) en ik zag het dit jaar enkel nog aan het begin van het jaar. De rest van het jaar niets meer van gezien. Zou het niet kunnen zijn dat de “kiezel” waar heermoes zelf rijk aan is, ook eenzelfde werking heeft als lavagruis? Dus remedie is heermoes afmaaien en laten liggen….

   • Dat is inderdaad ook een remedie, maar het is op veel plaatsen niet mogelijk om te maaien. E hele oppervlaktes met de hand uit trekken valt ook tegen.

    Daarom dat het lava de functie van heermoes wegneemt, de nodige mineralen aanlevert en zo verdwijnt het heermoes 🙂 .

 13. j.hakvoort says

  Wij hebben enorm veel last van heermoes tussen de vinca en dicht beplanten borders Kan ik het lavagruis/meel er gewoon overheen strooien? En maakt de tijd van het jaar ook uit?

  • Je kan het lavameel het hele jaar door geven en gewoon over de planten strooien. Doe het in een periode vlak voordat het gaat regenen, dan spoelt het lavagruis ineens door naar de bodem.

   Het gaat wel pas effect hebben volgend jaar volgens mij, de heermoes staat al overal boven.

 14. corina says

  in de winkel hebben ze me iets meegegeven voor heermoes.
  het is gewoon brandnetelgier, zou het kunnen dat je hiermee van de heermoes verlost kan worden ?
  vr,gr,corina

  • Ria Baeck says

   Dag Corina, dat zou geweldig zijn als brandnetelgier zou werken tegen heermoes. Ik denk echt niet dat het gaat helpen.
   Mijn buurman (niet geinteresseerd in biologisch telen) heeft eens een ‘speciaal’ middel gespoten, echt gericht tegen heermoes. In eerste instantie gaat het inderdaad wegkwijnen, om dan later weer terug op te schieten… geld kwijt, en de bodem weer een beetje meer vervuild…
   Ik zou opteren voor wat hier wordt aangeraden. (ik moet het zelf ook nog uitproberen)

  • Volgens mij gaat brandnetelgier niet veel helpen tegen heermoes.

 15. Jan deschepper says

  Eindelijk een uitgebreidere info mbt heremoes en de zachte bestrijding ervan. Ga ik zeker uitproberen want chemisch helpt geen zier en afgraven ook al niet. In tienen kunnen ze me verwachten.

  Dankjewel.

 16. Vanduffel says

  Als Lagerhuis of meel geschikt is om de grond te vertrekken dan is het misschien ook iets voor op de paardenmiddel.
  Mogen de paarden na het strooien direct op de weide of is er een bepaalde periode dat ze dan van de weide blijven?
  In welke periode kan ik het beste lavagruis/meel gebruiken?
  Hoeveel kost het en is het verkrijgbaar bij een aveve?

  • Vanduffel says

   Ik zie dat mijn tekst niet volledig goed is overgekomen. Ik hoop dat jullie daaruit begrijpen dat ik vraag of het geschikt is voor de paarden weide. Wanneer strooien?. Mogen paarden er direct weer op? Hoeveel kost product ivm grote oppervlakte.

 17. thea says

  goedendag
  ik heb een betegeld plaatsje achter het huis en heb erg veel last van heermoes.soms is het helemaal groen als we het er niet regelmatig uit trekken .weet u raad hoe we dat kunnen stoppen ?

 18. Jan Dirk says

  Bij ons geen sprietje heermoes, maar in plaats daarvan enorme opslag van lidrus. Die lijkt als twee druppels water op heermoes, maar krijgt de sporenaar bovenaan dezelfde plant ipv op een aparte (bladgroenloze) zoals bij heermoes. Lidrus staat in veel vochtiger omstandigheden (wij tuinieren op natte komklei), maar is net zo lastig uit te trekken. Ik ga dus ook maar eens flink lavagrit strooien en kijken of dat bij lidrus en op de klei ook werkt!

 19. Wai-Ling says

  Bij ons komt heermoes tussen de tegels. Kan ik dan het lavagruis/-meel dan gewoon over de heermoes/tegels strooien. Ik zie graag uw reactie.

 20. Ulrich Van Strijthem says

  Ik kocht gisteren lavameel en lavagruis bij Agro Frans in Putte bij Mechelen, dus voor de mensen die in de buurt van Mechelen een leverancier zoeken, ga uw gang zou ik zeggen.
  Ik ben ook benieuwd hoe de heermoes gaat evolueren.

 21. Belia says

  Ha Frank,

  Het is alweer twee jaar geleden dat je dit blog over de bestrijding van Heermoes met lavameel publiceerde. Hoe staat het intussen met de Heermoes? Hebben je lava-experimenten effect gehad? Wil je daar alsjeblieft nog eens op terugkomen in een blog?

  Dank,
  Belia

  • Een goed idee 🙂 .

   Vorig jaar nauwelijks Heermoes, met enkele uitzonderingen, maar ik ga nog even afwachten wat er dit jaar gebeurt voordat ik een conclusie trek.

   Binnen een kleine maand zou de heermoes massaal moeten opkomen (of niet) en dan kan ik meer vertellen. Want er zijn toch wat extra dingen te zeggen ondertussen 😉

 22. Really desired to mention Now i am glad I came on your web page. https://raftpuma40.wordpress.com/2017/04/26/swift-programs-for-best-gadget-cover/

 23. Miriam Breg - van Stokkom says

  Mijn tuin is erg groot en ik heb veel kattenstaarten.
  Ik vroeg me af: zou lava split, de grovere vorm, hetzelfde effect hebben?
  Dit is aanzienlijk voordeliger.

 24. Gijs Gerits says

  Hoeveel kost het lavameel bij Yggdrasil ongeveer per kilo?

 25. Frank hoe zit het nu blijft de heermoes na gebruik van lavagruis nu definitief weg in 2017?

  Of wat is het huidig resultaat?

  Alvast dank.

 26. Dag Frank,
  Wij hebben heremoes tussen de hortensias.
  Jaarlijks krijgt de tuin een gift kalkkorrels, behalve tussen de hortensias omdat kalk weer niet bevordelijk is voor deze plant.
  Heeft lavameel dezelfde uitwerking als kalk?
  Raad je ons aan om toch lavameel te strooien.

 27. Steven says

  Onze tuin is momenteel een waar resort geworden voor heermoes, we proberen het af en toe uit te trekken maar dan komt het gewoon terug. Ook afmaaien lost het probleem hier niet op. We hebben zelfs al geprobeerd met round-up maar ook dan komt het gewoon hetzelfde jaar nog vrolijk terug.
  We hebben nu als test een doos van 3kg lavameel gaan halen in de Brico maar dit bleek de laatste doos te zijn en het komt ook niet meer binnen.

  Hoe kunnen we lavameel nu het beste verspreiden en hoeveel? Welke maanden hebben het meeste effect?

  Als ik bij jullie winkel lavameel wil bijbestellen om te komen afhalen moet dit dan best op voorhand?

  Wat is het verschil tussen lavameel, lavasplit en lavagruis?

 28. Annie says

  Wat doe je als de Heermoes tussen de tegels zit?

 29. Marja van Kaam says

  Lavameel en lavagruis zijn te bestellen bij biosolutions.be ook levering in NL. Goede ervaringen.

 30. Koen says

  Het is nu al weer even later.
  Wat zijn nu je bevindingen Frank? Nog goede resultaten?

 31. Geertje van Vianen-Michelsen says

  Wist u dat heermoes ook wel legoplantje wordt genoemd? Je kunt het steeltje van elkaar trekken en weer in elkaar steken. Kinderen vinden dat reuze leuk en volwassenen zullen zich verbazen over de manier waarop de plant groeit.

 32. Belia van den berG says

  Iedere keer als er een bijdrage over Heermoes in mijn mailbox verschijnt, denk ik ‘Ha, daar is de lang beloofde update van Frank over zijn resultaten!’. Maar nee, na de belofte op 24 april vorig jaar en herhaling daarvan dit voorjaar (‘zal ik in een volgende blog doen’) is het er nog niet van gekomen.
  Intussen ben ik zelf wat meer relaxed over Heermoes. Het heeft zich inmiddels door heel mijn tuin verspreid, maar nu ik wat meer tijd heb, lukt het me vrij goed om het plukkend bij te houden. Of staat er dit jaar wat minder? Ik kan het niet zeggen. Ik heb in 2017 voor het eerst lavameel gestrooid, misschien dat dat helpt?
  Anders gaan kijken helpt ook, want alles is betrekkelijk! Ik had namelijk vorige week een tuinier uit San Francisco te logeren. Lopend door mijn tuin vertelde hij dat hij uitsluitend planten in potten kan kweken en dat hij bomen in stalen netten moet planten, omdat ze daar ‘gophers’ hebben. Dat is een knaagdier dat gericht wortels aanvreet. Toen hij daarover vertelde dacht ik ‘dan heb ik liever Heermoes!’
  (Maar ik blijf geïnteresseerd in iedere tip om van de Heermoes af te komen hoor!)
  Belia

  • Geertje van Vianen-Michelsen says

   Ik heb ook geen goede tip, maat heb wel even naar de gophers gekeken. Grappige beesten. Geinig eigenlijk dat elk woongebied zijn eigen “problemen” heeft.

 33. Ik heb heermoes in mijn achtertuin 🙁
  op (slecht) aanraden van een kennis, heb ik mijn tuin met azijn besproeit, nu groeit er overal Heermoes. Mijn grond is dus verzuurd denk ik.

  Als ik lavameel of lavagruis ga gebruiken, welke van de twee wordt er aangeraden?
  Het zit namelijk tussen mijn tuin tegels! hoe kan ik daar het beste bestrooien?

  • Lavagruis kan je het beste gebruiken omdat het eenvoudiger te verspreiden is.

   Het werkt wel enkel in volle grond, tussen tegels zal het geen effect hebben. Er moet bodemleven aanwezig zijn om het gesteente af te breken.

   Groeten,

   Frank

 34. gert hoefakker says

  Hallo, dit zou werkelijk fantastisch zijn in onze tuin maar daar komt heermoes door de tegels naar boven, is dat gruis klein genoeg om door de kieren van de tegels de grond in te gaan?

 35. Ria Baeck says

  Ik wil de pret niet bederven, maar ik heb al 3 keer lavagruis of lave meel gestrooid in mijn tuin. Ik kan nog geen verschil zien echter wat betreft het minderen van de paardestaart.
  Groetjes,

  • Koopman says

   Ik heb nu voor het tweede jaar lavameel gestrooid maar ik zie geen verschil: het lijkt het wel wat af te remmen, maar na een week of twee is er bij mij geen verschil te zien in zowel de moes- als de siertuin

Trackbacks

 1. […] Een artikel dat ongewoon populair is en heel veel gelezen en gedeeld wordt op mijn blog is een ervaring die ik had op Yggdrasil met heermoes. Voor degenen die het nog niet gelezen hebben: hier kan je het volledige artikel nalezen: Heermoes is geen lastig onkruid. […]

 2. […] Natuurlijkemoestuin deze mensen bestrijden het kruid ook met lavagruis in hun pluktuin. Zeer effectief vermoed ik bij regelmatig gebruik ook in de moestuin. […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.