Kan Je Te Veel Mulchen in het Najaar?

[mashshare]

Kan Je Te Veel Mulchen in het Najaar?

Mulchen op zich is niet zo moeilijk: je bedekt de bodem met een laag organisch materiaal zodat onkruidzaden afgeschermd worden van licht en niet kiemen en ineens heb je ook je bodemleven gevoed en verbetert je bodemstructuur.

Maar er duiken toch direct wat vragen op eens je bezig bent. Daarom heb ik een tijd geleden enkele regels opgesteld waardoor mulchen eenvoudiger wordt: 4 regels om te mulchen. Maar zelfs als ervaren mulcher is het niet altijd evident om perfect te mulchen. Maar wat is perfect en is dat wel nodig?

Blote bodem in het voorjaar

Het streefdoel van mulchen in het najaar is om juist voldoende mulch aan te brengen zodat de laag grotendeels verdwenen is tegen half mei. Leg je te weinig dan is de bodem al bloot tegen februari of maart en groeit er in april volop onkruid. Je bent dan het voordeel van een onkruidvrije bodem in april kwijt. Hierdoor moet je eerst nog wieden voordat je kan zaaien en planten, iets wat ik niet graag doe 🙂 .

Leg je te veel mulch, maak je de laag organisch materiaal te dik, dan zal je bodem in mei nog steeds bedekt zijn met een – dunne – laag organisch materiaal. De grond blijft bedekt, dus onkruid zal er niet groeien, maar je bodem kan niet opwarmen. Dat lijkt misschien een groot probleem omdat je dan pas later kan planten en zaaien, maar ik heb daar toch enkele bedenkingen bij.

Koud voorjaar

De laatste 3 – 4 jaren is het normaal dat het in de tweede helft april en een groot deel van mei nog flink koud is. Ook dit jaar is het niet anders: het zal de komende nachten vriezen en ze voorspellen de volgende 2 weken regelmatig nachtvorst aan de grond. Jonge zaailingen, aardappelen, klein plantgoed: het zal afzien van de koude temperaturen, zaad dat juist kiemt gaat waarschijnlijk kapotvriezen. Indien je al veel hebt staan in je tuin, moet je in de weer met doeken en potten om alles te beschermen.

We zaaien en planten bij Yggdrasil de laatste jaren sowieso alles al veel later, juist omdat we merken dat groenten die te vroeg in de grond gaan en een te koude periode moeten overleven het de rest van het jaar moeilijk hebben. Daarom is ons motto: In het voorjaar moet je je nooit haasten!

Wanneer je nu je bodem hebt vrijgemaakt eind maart zodat hij kon opwarmen, dan heb je kunnen profiteren van de vroege warmte van de zon dit jaar. Maar nu het nog gaat vriezen en de weerman een lange koude periode voorspeld, krijg je het tegenovergestelde effect. Deze koude gaat bij een bedekte bodem een veel kleinere invloed hebben omdat de mulchlaag als een isolatiedeken werkt.

Bij een blote, onbedekte bodem gaat deze aanhoudende koude wel een groot effect hebben en de bodem gaat terug sterk afkoelen. Het eindresultaat zal ongeveer hetzelfde zijn: beide bodems gaan niet veel verschil hebben in temperatuur, maar wel het verschil dat een bedekte bodem blijvend voedsel heeft voorzien voor het bodemleven en dat er geen onkruidgroei is geweest.

Wat is dan de beste keuze geweest?

Wij hebben te veel gemulcht

Dit jaar zijn wij iets te enthousiast geweest met het mulchen (en op sommige bedden een beetje te laat) en hebben we momenteel nog een dunne laag liggen op onze bedden. Is dat een probleem?

Niet echt, er staat nog steeds geen sprietje onkruid op onze bedden, maar eenjarigen die we graag hebben zoals rode melde, goudsbloem en papaver komen toch doorheen de mulch. Ook de eerste zelf uitgezaaide radijsjes zijn al daar.

Het voordeel is ook dat onze bodem nu nog beschermd is tegen de koude periode, de mulch heeft nog een maand om te verteren en zal tegen eind mei grotendeels weg zijn. Wat er nog ligt doen we een beetje samen zodat we alles kunnen planten en zaaien in onze bedden.

Kan je dus te veel mulchen?

Natuurlijk kan je te veel mulchen, je moet niet zo extreem te werk gaan dat je in het voorjaar nog 20 cm mulch hebt liggen! Maar een beetje te veel mulch gebruiken in het najaar is zeker geen probleem. Ik zou zelfs eerder geneigd zijn om blij te zijn indien ik iets te veel gebruik heb dan wanneer ik iets te weinig gebruikt heb. In de koude periodes in het voorjaar werkt die mulchlaag dan als isolatiedeken en beperkt de onkruidgroei.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Rob Brandon says

  Bij het zaaien haal ik het teveel aan mulch er gewoon eraf. Is dat verkeerd?

  • Dat is zeker niet verkeerd.

   Wij doen het teveel aan mulch wat samen tussen de zaailijnen zodat er tussen de zaailingen ineens een mulchlaag ligt.

   • Johan Barth says

    Bij ons werkt dit alleen als ik het gezaaide afdek met fleecedoek. Anders gaan gooien de merels de mulchlaag binnen een dag weer terug over de zaden en komt er weinig op. Ik dek het trouwens ook af met fleecedoek als ik de mulchlaag verwijder, ook omdat de merels alle zaden naar links en rechts gooien bij het zoeken naar wormen.

 2. Gust den Aantrekker says

  Dag Frank,
  Een paar weken geleden heb ik je gevraagd of jij raad weet met – speenkruid -.
  In die periode had je blijkbaar een internet/blog probleem. Dus geen antwoord…en daarom opnieuw deze vraag.
  Er groeit erg veel van dat speenkruid in onze tuin en vooral op de plaatsen waar gemulchd is met houtsnippers en stro. Op zich een mooi voorjaarsbloemetje, maar het breidt enorm uit. Enig idee wat ik hier mee moet ?

  • Als je het niet graag in je tuin hebt, dan kan je het uit doen. In een mulchlaag van houtsnippers of stro is dit normaal eenvoudig.

   Het is een mooie, vroege voorjaarsbloeier, dus misschien ergens een beetje laten staan?

  • Johan Barth says

   Wij oogsten het blad van speenkruid volop. Het is prima eetbaar, lekker in salades en ook op brood samen met kaas, honing of appelstroop. Bij ons is speenkruid een welkome voorjaarsgroente, die ook weer snel onder de grond verdwijnt als het warmer weer wordt.

 3. Waarom komt een zaad als papaver er wel doorheen. En onkruid niet?

  • Daar kan ik zo direct niet op antwoorden 🙂 .

   Op sommige plekken mulchen we wel wat dunner omdat we weten dat daar van alles is uitgezaaid, maar daar zal ongetwijfeld ook onkruid bij zitten …

   Ik weet het eigenlijk niet

 4. tinka pittoors says

  Beste Frank, op een cursus ecologisch moestuinieren werd me gisteren aangeraden om de mulch tussen maart en mei van de bedden te halen, om vanaf nu de grond beter te laten opwarmen… zelf heb ik té enthousiast gemulchd, dus er kan waarschijnlijk wel wat af, maar is tot op de blote bodem een goed idee??? het lijkt me tegenstrijdig met alles wat ik bij jou lees… bedankt!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.