Leer Perfect Mulchen met Behulp van 4 Eenvoudige Regels!

[mashshare]

Leer Perfect Mulchen met Behulp van 4 Eenvoudige Regels!

Mulchen zorgt bij veel mensen voor flink wat verwarring. Niet enkel over de uitspraak (heb ik dit weekend geleerd 🙂 ), maar ook over hoe je het juist moet toepassen.

Met wat je moet mulchen is eenvoudig: alle organische materiaal is bruikbaar, al ben ik zeker geen voorstander van mest (koemest, paardenmest, kippenmest, …). Verse mest doet veel meer kwaad dan goed, het is beter deze mestsoorten eerst te composteren om daarna de compost te gebruiken op je bedden.

Maar hoe dik je moet mulchen is voer voor een uitgebreide discussie en vraagt wat verduidelijking.

Hoe dik mag je mulchen?

Dat je moet mulchen in een natuurlijke tuin (eigenlijk in elke tuin) staat als een paal boven water, maar hoeveel je mag leggen is niet zo eenvoudig te zeggen.

Wat ik wel met grote zekerheid kan zeggen, is dat bijna iedereen te weinig mulch gebruikt. De lagen op de bedden blijven veel te dun! Ik zie het telkens opnieuw wanneer ik tuinen bezoek en foto’ bekijk.

Ook hoor ik vaak mensen klagen dat er toch redelijk wat onkruid doorheen de mulch komt. De reden hiervoor is bijna altijd dat de laag veel te dun ligt en dus licht doorlaat.

Het licht stimuleert het onkruidzaad om te kiemen en het kiempje baant zich gemakkelijk een weg door de halfopen laag mulch.

Een eerste regel die je kan toepassen in je tuin:

Wanneer je denkt dat er voldoende ligt, leg je nog maar een beetje bij!

 

De dikte is afhankelijk van de grofheid van je mulch

Als je je mulchlaag legt, hangt het een beetje van het soort materiaal af hoe dik de laag mag/moet zijn. Fijn materiaal moet je niet zo dik leggen, als je het toch heel dik gaat leggen zorgt dit misschien zelfs voor problemen.

Kijk bv naar gras. Als je dit heel dik gaat leggen (+ 10 cm) bestaat de kans dat het gaat verslijmen, compacteren en dat het de bodem afsluit. Hierdoor ga je allerlei ongewenste resultaten krijgen.

Maar ook hier kan ik geen éénduidig advies geven, want de manier van maaien speelt ook een rol: gras gemaaid met de zeis kan veel dikker liggen dan gras dat heel fijn wordt gemaaid met een grasmachine.

Onze grasmaaier kan redelijk hoog gras maaien aan een behoorlijk tempo. Het is een heel goede machine, op maat gemaakt voor tuinaanleggers. Het voordeel voor ons is naast het goed maaien dat het gras redelijk grof in de vangbak terecht komt en dus ook behoorlijk dik kan gelegd worden op de bedden.

Maaien we echter gras dat nog redelijk kort is, dan is het resultaat wel een fijn materiaal en moeten we dunnere lagen leggen.

Leg je mulch van smeerwortel die je snijdt met een sikkel of mes, dan moet je nog een veel dikkere laag leggen. Je materiaal is immers veel grover, waardoor het de bodem minder goed afsluit. Een laag van minstens 20 cm is dus vereist!

Hiervoor heb ik volgende regel:

Hoe grover het materiaal, hoe dikker de laag moet zijn!

 

Hoe zie je dat het dik genoeg is?

De reden waarom je een mulchlaag legt, is vooral om onkruid te voorkomen. Er zijn natuurlijk nog andere bijkomende redenen, maar het afsluiten van je bodem van licht is cruciaal.

Wanneer je je mulchlaag legt, moet je dus zorgen dat de bodem bedekt is en dat je dus ook zelf de bodem niet meer kan zien. Bij gras gaat dit snel en eenvoudig met een dun laagje, bij engelwortel, NZ-spinazie of andere oogstresten gaat dit een veel dikkere laag vragen.

Zolang jij zelf de bodem kan zien, valt er zeker ook licht op de bodem en gaat het onkruid kiemen en vrolijk verder groeien 🙂 .

Dus:

Je mag na het mulchen de bodem niet meer zien!

 

Op tijd de mulchlaag terug aanvullen!

Een andere reden waarom onkruid soms toch terug de bovenhand haalt in je groentebedden, is een lange tijd tussen de verschillende mulchbeurten. Je mulch – en zeker ‘verse’ groene mulch – gaat verteerd worden door het bodemleven en stilaan verdwijnen.

Dit betekent dat de bodem stilaan vrijkomt en dat dus ook de onkruidzaden geactiveerd worden door de zonnestralen. Leuk voor hen, minder leuk voor jou 🙂 .

Vergeet dus niet regelmatig je mulchlaag aan te vullen met vers materiaal. Regelmatig is natuurlijk relatief en hangt in sterke mate af van het gebruikte materiaal, maar in principe kom je met een 3 à 4-tal mulchbeurten het jaar wel door.

Wanneer je je laag moet bijvullen hangt af van de soort mulch, maar als je bodem hier en daar doorheen de mulchlaag zichtbaar is wordt het hoog tijd!

Misschien een hulpmiddel:

Hoe groener je mulch, hoe sneller je opnieuw gaat moeten aanvullen!

 

Volhouden!

Als het tot nu toe nog niet echt gelukt was om mulchen succesvol toe te passen in je tuin, dan hoop ik dat de 4 bovenstaande regels je op weg helpen.

Heb je zelf nog een extra regel die jou en andere kan helpen?

Zet hem dan in de reacties hieronder! Ik en vele anderen zullen je dankbaar zijn 🙂 !

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Mag ik mulchen met coniferen snoeisel ?

  • ik gebruik conifeer en vind het supper materiaal, het breekt echter pas op termijn goed af als het ook wat vochtig kan worden. Maar doe er gerust een extra laag van een ander materiaal bij bovenop.

 2. Willy Quintijn says

  Kan men met het half verteerde materiaal van een composthoop ook muilchen?

  • volgens mijn ervaring met alle organisch materiaal, dus ook half verteerd materiaal van een composthoop, let wel op dat het niet te slijmerig is. Indien nodig vermeng je het nog met een ander mulchmateriaal. Mocht je temperatuur van je composthoop onvoldoende hoog gestegen zijn zodat er toch nog eventuele onkruidzaden inzitten, gebruik dit dan als dunne onderlaag en mulch met een ander materiaal erboven.
   Let ook op dat je mest die je eventueel op je compost hebt gekapt voldoende verwerkt is.

 3. Astrid says

  Ik leg mij tuintje ol met afgedankte lakens en dekbedhoezen. “Sheeding”. Ik heb wel wat verzwaring erop geleg, om te voorkomen dat de bedekking wegwaait, maar over all blijft het goed liggen. ( naast het karton is dit mijn manier van mulchen).
  Het werkt tot nu toe prima, en geen onkruid is te zien….
  Vriendelijke groetjes astrid

 4. Astrid says

  Ik leg mij tuintje vol met afgedankte lakens en dekbedhoezen. “Sheeding”. Ik heb wel wat verzwaring erop geleg, om te voorkomen dat de bedekking wegwaait, maar over all blijft het goed liggen. ( naast het karton is dit mijn manier van mulchen).
  Het werkt tot nu toe prima, en geen onkruid is te zien….
  Vriendelijke groetjes astrid

  • Met mulchen met natuurlijke materialen ga je er voor zorgen dat diverse materialen je bodem bedekken die een biotoop voor microbiologisch leven oplevert. Enkel afdekken is enkel om geen onkruiden te laten groeien, maar heeft minder meerwaarde dan mulchen. In een bos valt het blad ook maar gewoon op de bodem, die opstapeling aan organische materiaal zorgt ook voor een gezonde voedingsbodem voor schimmels, die ook nuttig zijn in het bodemleven.

 5. Ik heb aan het begin van de herfst gemulchd met blad van diverse bomen, hooi, stro en afval van de moestuin zelf. Nu heb ik een vraag, ik heb afgelopen weekend 1,5 m3 champost gehaald (via een biologische tuinvereniging) en dit na verwijdering van de mulchlaag, de bedden daarmee met een flinke laag bedekt. Heb ik er nu goed aan gedaan om eerst de mulchlaag grotendeels te verwijderen of had ik de champost op de mulchlaag moeten leggen.
  En kan ik in de huidige situatie de mulchlaag weer terug leggen, dus bovenop de champost? Wie kan mij hierin adviseren.

  Groeten, Geert.

  • Je hebt er goed aan gedaan om de mulchlaag eerste verwijderen.

   Persoonlijk zou ik wel geen champost gebruiken, het is nogal straf spul, dikwijls ook behoorlijk zout.

   Beter is het om groencompost te gebruiken, hier zit veel minder meststof in en veel meer materiaal dat als voedsel kan dienen voor het bodemleven 🙂 .

   Je kan de oude mulch inderdaad perfect hergebruiken op je compost!

   • Bedankt Frank voor je antwoord, hier kan ik echt wat mee! 🙂

    De reden dat ik champost gebruik is, omdat het vaak erg lastig is om aan groencompost te komen en als je het moet kopen is het bijna niet te betalen. In het verleden heb ik enkele keren het gratis compost wat bij ons 1x per jaar door de Gemeente wordt uitgedeeld gebruikt. Dit wordt gemaakt van het aangeleverde GFT afval van de mensen, maar als je daarin plantjes zet dan zijn ze binnen een paar dagen verbrand. Dus daar begin ik niet meer aan.

    • Gft compost is inderdaad af te raden. Groencompost kan je vinden op de website van vlaco. Vroeger ging ik met een remorque en betaalde ik €25 per remorque. Ikzelf heb bij de aanleg van een nieuw stuk moestuin gekozen voor levering van een camion groencompost (€10 per ton!). En heb dit 10cm dik gelegd om direct te kunnen starten met tuinieren. Met fantastisch resultaat totdusver. Op deze manier is dit zeker te betalen . Je kan eventueel met vrienden een samenaankoop doen? of de rest bewaren voor volgend seizoen. Veel succes.

 6. Joris Van Herrewegen says

  In de tuin van mijn grootmoeder staan niet veel bomen meer en daar heb ik ook niet genoeg bladeren om in de herfst mijn bedden te bedekken. Maar gelukkig door een LETSER kon ik een kilometer verder aan bladeren genoeg geraken afkomstig van een grote boomgaard en kon ik het laten brengen. Zo had ik er genoeg om mijn bedden te bedekken. Ik denk in de zomer ook scheersel te gebruiken.

  Een goede raad aan iedereen: door elkaar te helpen kunnen we veel meer bekomen, zeker via een sociaal netwerk als LETS.
  Meer info: http://www.letsvlaanderen.be/

 7. Jorine van Keulen says

  Hallo Geert,

  Ik heb op mijn bedden van mijn biologische moestuin, die behoorlijk vol ‘onkruid’ stonden eerst afgedekt met karton en daarop, om het te verzwaren, nog onverteerde mest afkomstig uit de paardenstal dus met veel stro gelegd. Ik vroeg me af, wanneer ik de bedden ga bewerken of het dan verstandig is de restanten van karton en mest op de composthoop eerst verder te laten verteren, of kan ik het er dan onderwerken?

  • Ik zou de restanten van de mulch zeker niet onderwerken.

   De bedoeling van het mulchen is eigenlijk ook dat je geen grondbewerking meer moet uitvoeren. Gewoon het hele jaar door mulchen (wel niet met dierlijke mest!) en je bodemstructuur gaat gigantisch verbeteren. Na korte tijd ga je geen spitvork mer nodig hebben 🙂 !

  • Hallo Jorine,

   Ik zag dat Frank jouw vraag al beantwoord had, ik ga er van uit dat dit duidelijk voor je is.

   Groeten en SUCCES, Geert.

 8. Ik heb in het najaar verschrikkelijk dik gemulched. Je kan er zeker van zijn dat er geen grondje zichtbaar is.
  Toen ik laatst nog wat aardpeer rooide, zag ik dat er nu nog minstens een halve meter organisch materiaal ligt.
  Heb ik overdreven? Kan je te dik mulchen?

  • Ik dacht dat ik het nooit zou moeten schrijven, maar dat is toch wel een beetje teveel van het goede 🙂 .

   Het hangt een beetje af van welk materiaal het is, maar ik denk dat het dikste dat wij mulchen zo’n 30 cm is.

   En dat is dan met materiaal dat snel verteerd, dat dus na een dikke maand al bijna helemaal verteerd is.

   Als je nu nog een laag van 50 cm hebt, dan zou ik toch oppassen en in de gaten houden of er niet een beetje mulch af moet naar het voorjaar toe.

   Houd me zeker op de hoogte van de resultaten!

   • Ik heb gemulched met herfstbladeren van het Elisabethpark aan de basiliek van Koekelberg. Voornamelijk platanen, eiken en esdoorns. Niet echt soorten die gemakkelijk verteren…
    Maar ik kan je garanderen dat die dikke sappige warme en vochtige laag bladeren en de bodem eronder vol met leven zit. (spijtig genoeg ook slakken)

    Eens ik aan het zaaien en planten ga, zal ik de bodem wel moeten vrij maken. Dat zal nog wat georganiseer en planning vragen binnen de beperkte oppervlakte die ik heb in mijn volkstuintje.

    Erik

    • Als je met je grasmaaier eens over de herfstbladeren rijdt, dan zijn ze al wat kleiner en gaan ze ook net iets makkelijker verteren.

     • Ik woon in centrum Brussel. hier zijn geen grasmaaiers.
      Maar toch bedankt voor de tip. 🙂

    • Ik wens je héél véél succes!!! Erik.

     Groeten, Geert.

     • Maak je maar geen zorgen, zelfs al valt het succes tegen, dan nog heb ik er plezier in.

    • Eikenblad verzuurt de grond wel een beetje, goed te gebruiken bij blauwe bes bvb. Anders wat schelpenkalk ofzo gebruiken.

   • Erik says

    Ondertussen zitten we een eind in mei. Mijn tuintje ligt nog steeds vol met herfstblad. het is een pak moeilijker geworden te zien van welke boom welk blad gekomen is. Al wat in mijn tuintje leeft heeft er dan ook een lange winter van gegeten en onder geslapen (bij het winters onderhoud van de paden (ik ben soms maniakaal) ben ik op een pad of kikken gestoten). Tijdens de winter bleef mijn tuintje moddervrij, met momenten waren de tuinen van de buren veranderd in rivieren. Nu het een aantal dagen warm en droog is, blijft het goed vochtig, mijn buren zie ik heen en weer lopen met gieters en emmers.
    Nu ik aan het zaaien ben verwijder ik plaatselijk die laag mulch.
    Onder dat blad zit natte zwarte grond vol beestjes waarvan ik de naam niet ken. Ik heb dit jaar nog geen slak tegen gekomen! En dat lijkt me prima.
    Waar ik binnen voorgezaaid plantgoed plant kan ik meteen mulchen met al dat half verteerd blad. Het enige onkruid dat je bij mij vindt zijn notelaars die met de notenbladeren zijn meegekomen en blijkbaar gemakkelijk kiemen. (Vorig jaar heb ik een heel jaar esdoorns uitgetrokken)
    En ik wil herhalen dat ik nog geen slak heb gezien in mijn tuintje. Alles wat geplant wordt groeit en wordt niet opgegeten. Ondanks die dikke natte hoop bladeren die, volgens velen, een ideale verblijfplaats zou zijn voor slakken.
    Ik zou durven vermoeden dat overdrijven met mulchen niet kan?

 9. Ik ben trouwens blij te lezen dat coniferenmulch net zo goed mulcht als andere mulch. Afgelopen zomer heb ik mijn paden vernieuwd met een volledige verhakselde Chamaecyparis. En ik twijfelde of zo een gedrocht van een plant wel goed kon zijn voor mijn tuintje.

 10. Hoi Frank

  Ik kan de berichten niet verder lezen als ik tussen de […] klik. Op de ipad. Hoe kan ik deze wel te zien krijgen?
  Bvd
  Anne-Marie

 11. Simone Brus says

  Ik kan aan mooi biologisch stro als mulch laag gebruiken nu vraag ik mij af of ik groen mulch eronder of erboven moet mulchen.

 12. Henk schwab says

  Hallo,
  Kan ik letterlijk alles als mulch gebruiken? Ik denk aan tomatenafval uit de kas, distels, aardappelloof, heermoes ,snoeiafval, thuyahaagsnoeisel, al dan niet gehakseld, etc.
  Groet henk

 13. Hallo ,
  In al je raadgevingen over mulchen wordt er nooit gesproken ook keukensnijafval , hetgeen ik in een compostvat gooi en tot nu toe,als het bruin is , vermeng met mulchmateriaal en dan op op mijn grond aanbreng . Is dit af te raden en waar kan ik anders mijn keukensnijafval kwijt .

  • Dag Stan,

   ik doe bijna juist hetzelfde als jou. Het keukenafval in het compostvat, het compostvat in de composthoop en de compost als mulch op het bed :-). Ik weet ook niet direct een andere en betere oplossing. Keukenafval direct op je bedden raad ik af ivm met ongedierte.

   • Christel A. says

    Hallo,
    keukensnijafval-dus geen bereid voedsel- gaat bij mij bovenop de composthoop .Ik heb intussen al bijen,vlinders en vogels hun buikje vol zien eten aan het vruchtvlees dat nog aan de schillen hangt, pitjes worden eruit gepikt ,…echt een mooi schouwspel! Er komen natuurlijk ook minder leuke insecten op af maar die worden dan weer vrolijk verorberd door de vogels,hagedissen,enz. In de natuur blijft toch ook alles liggen en bestaan er geen compostvaten.

 14. Ik maak van mijn keukenafval Bokashi. Je fermenteert het keukenafval en na een maand ongeveer kan je het aanbrengen in je moestuin. Na drie/vier weken is het omgevormd tot prachtige aarde vol bodemleven. Op mijn site vind je er meer informatie over. Iemand hier ook ervaring mee?

 15. Ans grimbergen says

  Ik heb je boek gelezen en ben zeer enthousiast begonnen om mijn tuin opnieuw in te delen. De paden wil ik bedekken met houtsnippers, maar wat voor mulch leg ik er nu ….eind maart op….ik heb gemeente compost en denk zelf dat dat goed is om mee te beginnen….klopt dat?

 16. frAncine says

  Beste Frank,
  Nu alles zo dor is als het maar kan,vraag ik mij af;of er wel nog bodemleven is?
  De mulch die ik regelmatig bijvul is in de kortste keren droog.
  heeft het wel zin dat ik nog bijvul ,of kan ik beter wachten tot het regent?
  Hartelijke dank voor de leerzame mails die we nog steeds mogen ontvangen.

  Werner en Francine

 17. frAncine says

  Beste Frank,
  Nu alles zo dor is als het maar kan,vraag ik mij af;of er wel nog bodemleven is?
  De mulch die ik regelmatig bijvul is in de kortste keren droog.
  heeft het wel zin dat ik nog bijvul ,of kan ik beter wachten tot het regent?
  Hartelijke dank voor de leerzame mails die we nog steeds mogen ontvangen.
  Werner en Francine

Trackbacks

 1. […] Ben je niet helemaal zeker hoe je moet mulchen? Hier vind je enkele richtlijnen: 4 regels om te mulchen. […]

 2. […] bent. Daarom heb ik een tijd geleden enkele regels opgesteld waardoor mulchen eenvoudiger wordt: 4 regels om te mulchen. Maar zelfs als ervaren mulcher is het niet altijd evident om perfect te mulchen. Maar wat is […]

 3. […] Maar eens je de test zelf doet en een stuk moestuin een jaar lang goed mulcht, wordt je vanzelf een mulch-freak en zal je al snel andere mensen proberen overtuigen van het nut van mulchen. Om goed te mulchen volg ik een systeem met 4 eenvoudige regels, deze kan je hier nakijken: Leer Perfect Mulchen. […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.