Water, Kikkers en Slakken

Water, Kikkers en Slakken

Water, Kikkers en Slakken

Ongeloof is de meest voorkomende reactie wanneer wij zeggen dat wij geen last hebben van slakken. Uit de vragen via mail en tijdens rondleidingen en cursussen blijkt heel duidelijk dat velen onder jullie er wel last mee hebben.

In mijn overtuigen heeft het met veel factoren te maken, waarin een belangrijke een te veel aan stikstof in de grond is. Dat kan dikwijls uw schuld niet zijn, de eerste jaren dat u begint te tuinieren zit er soms nog een voorraad in de grond van uw voorganger. Maar wanneer u zelf ook organische meststof of gier gebruikt, dan is het wel degelijk ook uw schuld dat er veel slakkenvraat is.

Het voorzien van een waterpartij waardoor u extra leven aantrekt is ook heel belangrijk. Niet alleen trekt u zo vogels aan die slakken eten, ook ander leven zoals salamanders en kikkers verschijnt stilaan.

Kikkers in overvloed

Wij hebben al vele jaren kikkers in overvloed zitten in onze poel, en zeker dit jaar hebben ze een gigantische hoeveelheid kikkerdril gelegd.

We kunnen dus met een gerust hart planten in onze tuin, want onze helpers zullen massaal paraat zijn binnen enkele maanden :-).

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 Video

In onderstaande video kan je ze – met wat moeite – horen kwaken, ze liggen juist boven het water lawaai te maken :-).

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Liselotte says

  Inderdaad een goed plan!
  Nu nog een linkje erbij plaatsen zodat mensen ineens kunnen verderklikken voor meer info. Bv.: hoe groot moet /mag zo’n vijvertje zijn, een vijver versus poel, gebruik ik vijverplastic of maar beter niet, welke (inheemse) planten zet ik langs de waterkant, en is er onderhoud aan? Een poel, kan dat met kippen, kan dat met egels, etc etc sommige vragen zijn simpel, andere dubbelzinnig te beantwoorden…

 2. Anne Vyncke says

  Wij hebben ook heel postieve ervaringen met het aanleggen van een vijver. Het slakkenbestand is daardoor helemaal in evenwicht in onze tuin.
  Zou het zo zijn, Frank dat het teveel aan stikstof slakken zou aantrekken? Ik lees in de aangehaalde studie dat het gaat over insecten. Ik dacht dat slakken weekdieren waren. Zouden ook slakken door deze aminiozuren aangetrokken worden?
  Anne

 3. jo dobbels says

  Ik maakte vorig jaar dit mee in mijn tuin: Mijn courgettenplanten en sla werden in het begin van het seizoen opgegeten door slakken. Ik ben dan heel veel oostindische kers tussen de groenten gaan zetten. De slakken hebben zich er tegen het einde van de lente massaal op gestort. Er kwamen nog veel meer slakken, maar de oostindische kers groeide sneller dan ze konden eten. Die grote hoeveelheid slakken trok vervolgens padden en salamanders aan. Langs mijn tuin loopt een gracht, waar op een gegeven moment ook enkele kikkers zaten. Sindsdien zag ik heel uitzonderlijk nog een slak, maar had ik daar amper schade van. Iets wat ik bedacht heb en dat misschien interessant kan zijn voor mensen die niet meteen water in of bij de tuin hebben: je kan je mini-ecosysteem verrijken door enkele metsersemmers in te graven en daar wat salamanders in te zetten. Als je er wat zuurstofplanten bij doet, blijft het water proper. (het teveel doe je er in november uit) Hou er ook rekening mee dat de salamanders om te broeden een ondiep gedeelte nodig hebben. Dat kan je oplossen met een beetje vijverfolie rond de emmer. Werk dat af met wat stenen en rotsblokken (die kan je ook zelf maken met cement in een put zand en als het verhard is, uitgraven en omdraaien) en dan heb je je uitvalsbasis voor de slakkenbrigade.

 4. Francine Coppens says

  Wij gebruiken tamelijk veel brandnetelgier, zou het mogelijk zijn dat de slakken daardoor massaal aanwezig zijn? Voor het ogenblik zijn ze nog heel klein.

  • Brandnetelgier is rijk aan stikstof en is iets dat ik nooit zou gebruiken.

   Of het de reden voor het hoge aantal slakken is weet ik niet, maar het gaat zeker niet helpen om het aantal slakken naar beneden te halen of een evenwicht te creëren.

 5. Inneke says

  Ik begrijp dat je natuurlijke vijanden moet aantrekken en de bodem verrijken maar op dit moment heb ik vooral positieve focus nodig: alles geplunderd! De moestuin is aan zijn eerste jaar bezig dus alles is nog volop in opbouw maar soms is het toch frustrerend, temeer omdat het tuintje van de buren floreert (met blauwe korrels weliswaar)… Ik zou toch graag iets oogsten dit jaar (heb echt geen probleem met delen met de natuur, maar momenteel lijkt het deze zomer een dieet van aardappels met ui te worden). Helpt zo een ingegraven kuip op een redelijke termijn of moet ik dit jaar op hoop overleven? Een grote poel, daar heb ik helaas geen plaats voor…

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.