Vijf Golden Oldies Speciaal Voor Jou Gekozen

Vijf Golden Oldies Speciaal Voor Jou Gekozen

Vijf Golden Oldies Speciaal Voor Jou Gekozen

De blog van Natuurlijke Moestuin bestaat ondertussen al een kleine 3,5 jaar, maar er is slechts een enkeling onder jullie die er vanaf het begin bij was. Mijn artikels worden nu druk gelezen, maar in het begin schreef ik het gemiddelde aantal bezoekers niet eens met dubbele cijfers! Artikels werden op een heel jaar maar zo’n 10 – 60 keer gelezen.

Toch zaten er ook in het begin al goede artikels tussen, maar deze zijn ondertussen bedolven onder de vele andere artikels 🙂 . Omdat de oude artikels het ook verdienen om nog eens in de spotlight te staan, heb ik er 5 opgediept die ik toch waardevol vind.

Veel leesplezier, zondag beginnen we aan de officiële top 10 aller tijden!

1. Plan en Voorzie in je Eigen Mulch

Plan en Voorzie in Uw Eigen Mulch!

Ik heb er op deze blog al verschillende keren over geschreven: mulchen is zeer belangrijk en vormt een essentieel onderdeel van de Natuurlijke Moestuin.

Mulchen heeft namelijk gigantisch veel voordelen naar de bodem, het bodemleven, onkruidbestrijding, herbergen van nuttige vijanden en bemesting toe.

Maar  waarmee kunt u nu eigenlijk allemaal mulchen?

Soorten mulch in de moestuin

Er zijn veel soorten mulch die u kan gebruiken, al zijn er enkele zaken waar u toch rekening mee moet houden.

Lees verder …

2. Uitgeputte Bodems Leveren Mineraalarm Voedsel

Uitgeputte Bodems Leveren Mineraalarm Voedsel

Sinds het begin van het gebruik van kunstmeststoffen in jaren ’40 is de samenstelling van de bodem sterk gewijzigd. Vroeger bemestte men de grond met de mest van dieren, mensen, … eigenlijk met alles wat composteerbaar was. De kringloop van voedingsstoffen was (bijna) volledig gesloten, de verliezen waren minimaal.

Door het gebruik van kunstmeststoffen die enkel gebaseerd zijn op de 3 hoofdvoedingselementen – stikstof, fosfor, kalium (NPK) – zijn langzamerhand alle soorten mineralen uit de bodem verdwenen.  Dit vormt op zich geen probleem voor de productie van voedsel. De 3 hoofdelementen zorgen immers dat de gewassen goed groeien. Omdat de opbrengsten sterk verhoogden werd er niet verder nagedacht, maar de laatste jaren groeit het bewustzijn dat voedsel meer is – en moet zijn – dan louter vulsel.

Tekort aan mineralen

Uit vergelijkingen van mineraalgehaltes van groenten en fruit uit de jaren ’60 en nu blijkt dat de gehaltes van mineralen drastisch gedaald zijn.

Lees verder …

3. Onkruid Is Zeer Belangrijk In De Natuurlijke Moestuin

Onkruid Is Zeer Belangrijk In De Natuurlijke Moestuin

Onkruiden bestrijden is van alle tijden en er bestaan heel veel manieren om het te verwijderen.

Maar voor u het onkruid verwijdert uit uw tuin, moet u misschien even stilstaan bij de voordelen die onkruid u kan bieden.

Onkruid en Voordelen?

Enkele voordelen opgesomd:

  • Indicatorplant
  • Bovenhalen van sporenelementen
  • Voorzien in waardevol compostmateriaal
  • Nuttige insecten aanmoedigen
  • Visueel aantrekkelijk
  • Dient als groenbemester
  • Sommige soorten zijn eetbaar (en lekker!)
  • …

Lees verder …

4. Waarom mulch de grond verrijkt en niet verarmt

Waarom mulch de grond verrijkt en niet verarmt

Mulchen met vers materiaal zorgt ervoor dat de planten stikstoftekorten krijgen

Een misvatting die veel mensen hebben en die hen afschrikt om te mulchen in de groentetuin. Nochtans is dit totaal niet waar maar wordt het effect van mulchen verward met het onderwerken van vers plantenmateriaal.

Indien je vers of onvoldoende verteerd organisch materiaal in grote hoeveelheden onderwerkt, dan kan je problemen krijgen. De omzetting van dit materiaal naar compost gaat verder onder de grond en de aanwezige stikstof (noodzakelijk voor de groei van planten) wordt gebruikt door de bodemorganismen om de materialen te verteren.

Gevolg: slechte plantengroei. Maar in een Natuurlijke Moestuin is de situatie enigszins anders.

Mulch ligt óp de grond

Mulch ligt bovenop de grond en de vertering gaat helemaal anders dan onder de grond.

De vertering gaat veel trager en vindt enkel plaats in de zone tussen de grond en de mulch.

Lees verder …

5. In de moestuin is ‘rentenieren’ een wijze beslissing

In de moestuin is ‘rentenieren’ een wijze beslissing

Justus von Liebig is volgens velen de grondlegger van de moderne landbouw. Een van zijn belangrijkste ontdekkingen was immers kunstmest op basis van nitraat, niet lang daarna startte hij proeven op met kunstmestgiften in de landbouw. Hij schreef in 1840 de ‘Wet van het minimum’ (Engelse uitleg) over de voedingsstoffen die een plant voor optimale groei nodig heeft.

Volgens deze wet wordt de opbrengst van een gewas beperkt door een tekort van één van de essentiële voedingstoffen. Indien de aanwezigheid van dit element werd verhoogd, werd ook de opbrengst verhoogd.

Hij minimaliseerde het belang van humus en organische stof in de bodem, iets wat toen nog zeer belangrijk was in de gangbare landbouw.

Dat hij later op zijn woorden is terug gekomen en spijt had van zijn verkeerde inzichten wordt bijna nergens vermeld. Zijn wet van het minimum en verwante onderzoeken zijn in ongeveer alle talen vertaald.

Lees verder …

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.