Verslag Workshop Strobalenbouw

Verslag Workshop Strobalenbouw

Verslag Workshop Strobalenbouw

Afgelopen weekend was er de Workshop ‘Strobalenbouw’ op Yggdrasil. Vele jaren geleden was er al het plan om een klein kotje vanachter in de zelfpluktuin te zetten, gewoon om wat werkgerief in te zetten, wat potjes om fruit te plukken en misschien een weegschaal. Er waren echter altijd andere zaken die prioriteit kregen.

Maar stilaan groeide het ‘kot’ uit tot een serieus bouwsel met een groendak, een afdak om hout onder te stapelen, een overloop naar een poel en voorzieningen voor solitaire bijen. Het idee om er een strobaalhuisje van te maken kwam pas op het allerlaatste, vooral om er een extra educatief luik van te maken. Via iemand in mijn winkel die architecte was bij een buro waar men bio-ecologisch bouwt, zijn we aan de plannen en de begeleiding geraakt. Anders was het nooit zo goed en vlot verlopen 🙂

Nadat we de plannen hadden gekregen, was het even verschieten, want we hadden niet gedacht dat het zo’n zware constructie zou worden. Na extra uitleg zijn we begonnen met de voorbereidingen die uiteindelijk geweldig goed meevielen.

Al de rest liep van een leien dakje, alleen de levering van het stro was nog redelijk stressvol, aangezien deze pas vrijdagavond laat geleverd werden, luttele uren voordat we moesten beginnen met de workshop :-).

De workshop

De dag begon met een lezing van Herwig Van Soom, een pionier en voorloper op vlak van strobalenbouw in België. Hij bouwde de allereerste strobalenwoning in België en is overduidelijk een expert ter zake.

Daarna zijn we direct in actie geschoten en naar achter getrokken. Het weer zat mee, het was zelfs een beetje te warm! De middagpauzes waren aangenaam en hebben we buiten op het terras doorgebracht.

We zijn er niet in geslaagd om alles af te krijgen, maar wat we zeker wouden doen, een strohuisje bouwen en lemen is perfect gelukt. Het resultaat is heel mooi om te zien, eens het volledig af is gaat het een grote meerwaarde zijn voor dit stuk van de tuin.

Ik wil langs deze weg dan ook iedereen die deelgenomen heeft en mee geholpen heeft met de voorbereidingen hartelijk bedanken voor de aangename en leerzame workshop :-).

Foto’s

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”private_user_album” uid=”100643858640730490232″ ualb=”6060085585741516561″ authkey=”CMTvk-zZtLmm0wE” imgl=”fancybox” style=”wall” row=”10″ size=”512″ num=”120″ shadow=”1″ border=”1″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

 

 

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Viviane says

  Bedankt voor de prachtig reportage van jullie strobalenhuis.
  Zal ook een mooi prijsetiketje tegenover staan waarschijnlijk!
  Heb je hier aan vergunning voor nodig? Kan dit gezet worden in landbouwzone bijvoorbeeld?

  • Frank Anrijs says

   Dag Viviane,

   het is ook opgezet als onderkomen voor onze bijenkasten en om wat imkermateriaal op te slaan. Voor zo’n kotje of afdak heb je geen vergunning nodig, ook niet in landbouwgebied.

   Als het een constructie is die andere doeleinden dient dan weet ik het zo niet.

 2. Wat een mooi idee en bedankt voor de foto’s erbij. Wij hebben niet al te lang geleden eens gekeken naar de bouw van een strobouwhuis, maar kwamen er achter dat met de koop van de grond, de sloop van het oude huis (met heel veel asbest) en de bouw dit uiteindelijk toch te duur zou worden voor ons. Maar het ziet er geweldig uit. Onthouden dus, voor als ik ooit die geldboom in mijn tuin vind.

  • Frank Anrijs says

   Het voordeel aan een strobalenhuis is dat je met wat behendigheid heel veel zelf kan doen en zo enorm veel geld kan uitsparen.

   Volgens de architect die de inleidende lezing gegeven heeft scheelt het tot 2/3 van het bouwbedrag als je veel zelf doet. Misschien dat een geldstruikje dan voldoet :-).

 3. Dag Frank. Het was echt een fijn gezelschap om mee samen te werken. Van de uitleg vooraf door de Architect had ik al veel opgestoken maar de praktijk voegt daar natuurlijk nog veel aan toe. Een aanrader zo’n workshop 🙂
  Ik ben erg benieuwd naar het resultaat als het helemaal af zal zijn. Daar komen we zeker naar kijken 🙂

 4. Wat tof ik zit me ook flink in te lezen over strobaal huizen!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.