The Emerald Planet

The Emerald Planet

The Emerald Planet

Op dit boek ben ik toevallig gestoten toen ik aan het rondkijken was naar een boek over de Gaia theorie van James Lovelock (hierover meer bij de volgende boekbespreking).

Het boek werd aangeprezen als zijnde een boek dat de geschiedenis van de aarde in een totaal nieuw perspectief zet. In de visie van de auteur David Beerling zijn het niet de gebeurtenissen op aarde die de evolutie van de planten dirigeren (zoals tot nu tot wordt gedacht). Het zijn daarentegen juist de evolutie en de veranderingen in de plantenwereld die de geschiedenis van onze planeet hebben bepaald!

Omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in de – dichte en verre – geschiedenis van onze aarde, heb ik het boek meegenomen. Ik moet zeggen: ik vond het razend interessant.

The Emerald Planet

Het boek is duidelijk opgedeeld in verschillende hoofdstukken die elk een afzonderlijk thema hebben. Toch is het moeilijk om deze hoofdstukken echt af te bakenen en te beperken tot hun eigen thema, omdat er verschillende onderlinge invloeden en gevolgen zijn. Daarom is het nodig dat het boek van begin tot eind wordt gelezen omdat er anders essentiële verbanden gemist worden.

De eerste 8 hoofdstukken behandelen de evolutie van de aarde van het prille begin tot het recente verleden. Zo begint de schrijver met het ontstaan van bladeren en broeikasgassen, in de volgende hoofdstukken komen de gigantische insecten en hun connectie met zuurstofniveau’s, de verschillende massale uitstervingen en uitgebreide bossen op Antarctica aan bod.

Al de informatie die gegeven wordt kan overweldigend zijn, maar David Beerling lost dit op door de wetenschappelijke feiten te doorspekken met geschiedkundige verhalen over vroegere expedities, over de wereld van gigantische insecten, … Het boek wordt nooit saai of langdradig en leest vlot.

Nieuwe inzichten en zienswijze

Wat zo nieuw is aan de inhoud van het boek is een nieuwe tak van de wetenschap die nog maar recent is ontstaan. Door de fossielen die al vele eeuwen worden gevonden nauwkeuriger te onderzoeken en deze te linken aan de huidige kennis van het verleden heeft men nieuwe verrassende inzichten bekomen die een heel ander beeld schetsen van onze geschiedenis. Een geschiedenis in grote mate mede bepaald door planten die door hun activiteiten O2 (zuurstof) uitstoten, CO2 vastleggen, …

Ook deze evolutie van broeikasgassen, van ozon en zuurstof in het verleden kan ons veel leren over de toekomst en waar we momenteel naartoe gaan met de klimaatopwarming.

Het boek wil dan ook een stimulans zijn om meer te lezen over planten, om met meer verbazing en verwondering rond te kijken naar deze ingewikkelde en complexe wereld.

De toekomst

Een ander thema van het boek dat in het laatste hoofdstuk wordt beschreven is de gevaren die gepaard gaan met onze huidige manier van omgaan met planten, fossiele brandstoffen, … Het bevat een serieuze waarschuwing, die na het lezen van het boek heel geloofwaardig klinkt!

Ik vind het boek, The Emerald Planet, een absolute aanrader indien u geïnteresseerd bent in planten en hun werking en hun interactie met hun omgeving. Het schetst een totaal nieuw en interessant beeld van onze planeet. Ook wanneer u beter wilt begrijpen wat de klimaatopwarming veroorzaakt en wat juist de gevolgen kunnen zijn is het belangrijk om dit boek te lezen. Verschillende massale uitstervingen werden immers veroorzaakt door een plotse verandering in de samenstelling van onze atmosfeer!

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Trackbacks

  1. […] geschiedenis, een visie die verrassend veel samenloopt met de geschiedenis die wordt beschreven in The Emerald Planet. Nochtans distantieert de schrijver van dit boek zich in zijn inleiding uitdrukkelijk van de […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.