Schimmels en de Bodem: Aflevering …

Schimmels en de Bodem: Aflevering ...

Schimmels en de Bodem: Aflevering …

U begint het misschien te vervelen al dat geleuter over schimmels, het belang van de bodem, … Maar ik vind dat enorm fascinerend. Op rondleidingen, in cursussen, via mails en tijdens lezingen, altijd benadruk ik het belang van een goede bodem. Ik vertel dan hoe de verschillende bodemdeeltjes worden samengekleefd tot partikels door slijmen van bacteriën, door schimmeldraden, door regenwormen, kortom, door de enorme activiteit van het bodemleven.

Maar echt visueel kon ik het nooit tonen, een echt voorbeeld kon ik nooit geven. Tot afgelopen week, toen heb ik met eigen ogen duidelijk gezien, sterk uitvergroot, hoe schimmels bodemdeeltjes heel snel aan elkaar kunnen ‘plakken’. En hierdoor ontstaan partikels en wordt een prachtige bodemstructuur gevormd.

Het enige dat hiervoor nodig was was een boomverzorger, een hakselaar en een gebrek aan tijd :-).

Vriendelijke boomverzorger

Iemand die we leren kennen hebben via onze interesse voor natuurlijk imkeren. Hij heeft met zijn vader onze perone-kast gemaakt, en belt als hij in de buurt aan het werk is altijd of we houtsnippers kunnen gebruiken.

Uiteraard zeggen wij daar geen nee tegen ;-).

Anderhalve week geleden kregen we telefoon met de vraag of we verse houtsnippers konden gebruiken. Het was een mengeling van wilg, hazelaar en es. Ideaal dus om te gebruiken als mulch rond onze bomen, op een stuk dat we willen omvormen tot schaduwtuin en op de kruidenruimte.

Twee vrachten werden er op woensdag geleverd, de eerste kon grotendeels gebruikt worden op de plaats waar er gestort werd, de rest moest vervoerd worden. Maar de levering kwam juist voor een drukke periode. Donderdag, vrijdag en zaterdag heb ik het druk met mijn winkel, zaterdag was ook het Oogstfeest voor de online cursisten, ik was volop bezig met de voorbereidingen voor de start van de nieuwe online cursus en dinsdag moest ik gaan spreken op het Tranistiefestival in de Vooruit in Gent.

Niet verwonderlijk dat de houtsnippers even naar de achtergrond verdwenen en aan hun lot werden overgelaten.

Donderdag (een week na levering) zijn we dan begonnen met de snippers open te rijden op de definitieve bestemming. Je kon al van een afstand rieken dat de hoop aan het broeien was, eens de eerste scheppen gedaan waren was het zelfs heel duidelijk: de damp kwam uit de hoop, hij was al goed aan het opwarmen.

Gladde houtsnippers

De buitenste snippers zagen er nog juist uit zoals ze geleverd waren: bleek van kleur, los en moeilijk te scheppen met een riek omdat ze er door vielen. Maar iets verder in de hoop was het een heel ander verhaal. De houtsnippers hingen als dikke brokken aan elkaar, je kon ze gemakkelijk scheppen en de kleur was grijsachtig geworden.

Het verschil was enorm en dat op een enkele week!

Vergelijken met bodemdeeltjes

Ik dacht direct aan het effect van bodemschimmels op het vormen van partikels in de bodem. De houtsnippers zijn bodemdeeltjes, de dikke brokken die worden samengehouden door schimmels zijn de bodempartikels. Net als bij de houtsnippers, groeien de schimmeldraden van de schimmels in, op en rond de verschillende bodemdeeltjes. Zeer snel klitten de deeltjes samen, tot moeilijk te verbreken gehelen.

In de houtsnippers was er een duidelijk effect te zien na een week, dan moet u zich eens voorstellen wat een schimmel in de tijdspanne van vele jaren kan doen in uw bodem.

Overtuigend bewijs om nooit meer te spitten!

Foto’s

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. johanna says:

  nee begint helemaal niet te vervelen. is heel fascinerend allemaal.
  graag door ‘leuteren’.
  heb zelf ook een hakselaar.
  een fantastische aanschaf!

  groeten johanna d’armagnac

 2. Mariella Van Gemeren says:

  Ik smul hiervan. Kan er geen genoeg van krijgen 😉

 3. Anne Vyncke says:

  Wel heel bijzonder en dat in één week tijd!
  Heerlijk je artikels over het bodemleven! Ik lees ze erg graag!

  Anne

 4. rian luijten says:

  VAN WELKE BOMEN MAG JE BESLIST GEEN HOUTSNIPPERS GEBRUIKEN OP JE BODEM??IN DE BUURT BIJ MIJ LIGT OOK EEN BERG IK WILO DAAR WEL WAT WEG GAAN KRUIEN MAAR DIT IS NU MIJN VRAAG.KAN HET VAN ELKE BOOm GEBRUIKT WORDEN???RIAN

  • Frank Anrijs says:

   Gelieve niet zo te roepen (HOOFDLETTERS !!). Ik versta u zo ook prima en zal sowieso antwoorden op uw vragen :-).

   Je kan alle soorten houtsnippers gebruiken, al zou ik het wat voorzichtig aan doen met snippers van naaldbomen. Gebruik ze met mate, en het liefst vermengd met allerlei andere soorten houtsnippers.

 5. Sanne Kreuze says:

  Ik had precies hetzelfde met mijn houtsnippers. Het was zoveel dat ik eenvoudigweg niet de tijd had om ze zo snel te verwerken. Na het lezen van dat prachtige boek ‘Het bodemvoedselweb’, heb ik geleerd dat bacteriën cellulose opeten (dus groen materiaal) en schimmels lignine (bruin materiaal, wat veel harder is). En wat ruiken die schimmels zalig. Dat is dus die typische bosgeur. Ik kan er lyrisch van worden…dus ga vooral door met leuteren over het bodemleven. Ik leuter graag mee.

 6. Sanne Kreuze says:

  Wat ik ook deed, was even mijn neus stoppen in de grijze dampende hoop die ik net geschept had. Die geur is echt de lekkerste geur die ik ooit heb geroken.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.