Schijnbare Chaos: Misschien Wordt het Zo Eenvoudiger?

[mashshare]

Schijnbare Chaos: Misschien Wordt het Zo Eenvoudiger?

Zoals je misschien al gemerkt hebt, ben ik iemand die heel graag schrijft. Video’s en foto’s, visuele dingen, liggen mij minder, maar voor vele mensen ligt dat anders.

Heel veel mensen leren gemakkelijker via een korte video of een fotoreeks. De laatste tijd heb ik al regelmatig een korte video met informatie op mijn blog gezet, de reacties hierop zijn altijd beter dan op een geschreven tekst 🙂 .

Voor vele dingen is een video met een presentatie of een reeks foto’s voldoende, maar als het echt op diepgaande informatie aankomt, is zelfs dat in sommige gevallen niet voldoende!

Zo is er bv. onze unieke manier van combineren, ‘Schijnbare Chaos’. Ik heb er al dikwijls over geschreven, ik heb al lezingen en presentaties gegeven hierover, maar het snel en duidelijk overbrengen hoe het juist in het werk gaat is niet eenvoudig.

Eenvoudig systeem, maar …

Op zich is het geen ingewikkeld systeem, maar je moet goed kunnen inschatten hoe een plant er in zijn volwassene fase uitziet. Als je dat goed weet, dan heb je geen boek, lijst of internetverbinding nodig. Je kan dan uit de losse pols combinaties maken die het heel goed gaan doen en die je planten plaagvrij gaan houden en gaan stimuleren om te groeien.

Maar een belangrijke voorwaarde hiervoor is dus plantenkennis.

En aangezien ik veel cursussen geef voor startende tuiniers is dit een groot probleem. Het is iets wat je al doende leert, maar je wilt de eerste jaren van tuinderscarrière natuurlijk ook al werken met het systeem ‘Schijnbare Chaos’.

Hoe ik dit moet oplossen, weet ik nog niet helemaal …

Wat kan?

Ik speel met het idee om een programma te maken op de computer, een app ( 🙂 ), waarmee je je tuin kan plannen volgens ons systeem van combineren. Het programma houdt dan rekening met de 4 factoren die ons systeem uitmaken, je kan volgens het systeem van golven en holtes je bedden invullen met de groentes die je wilt kweken.

Het programma moet dan kijken wat werkt en wat niet mogelijk is. Zo wordt het nog veel eenvoudiger om te combineren en moet je in principe niet meer zoeken en puzzelen, maar kan je je bedden snel indelen.

Wat kan ik?

Mijn kennis van programmeren is onbestaande, mijn kennis van tuinapps is ook heel beperkt. Ik weet dus niet wat er allemaal mogelijk is, maar ik vermoed heel veel.

Ik zou graag zo’n app voor op de computer ontwikkelen maar uiteraard heb ik daar een programmeur voor nodig. In mijn kennissenkring ken ik niet direct iemand die dit kan, daarom deze oproep via mijn blog.

Kan jij iemand of kan jij het misschien zelf, dan mag je altijd contact opnemen of mensen doorverwijzen naar mij: natuurlijk@natuurlijkemoestuin.be.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat dit vrijwillig gebeurt, ik heb een budget uitgetrokken om dit te financieren. Na contact via mail, kunnen we verder afspreken hoe alles juist moet verlopen, tegen wanneer, …

Belangrijk!

Ik vind ons systeem van combineren een heel belangrijk onderdeel van natuurlijk tuinieren, en zou het daarom voor veel mensen toegankelijk willen maken. Zo’n programma verlaagt de drempel om het toe te passen enorm, en ik zou het daarom ook absoluut willen realiseren. Mijn doel is het programma klaar te hebben tegen het voorjaar 2017, maar of dat realistisch is moet nog blijken 🙂 .

Ik hoop op veel reacties, zowel hieronder als via email!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Belia says:

  Ha Frank,

  Wat een fantastisch mooi idee om een app te maken die tuiniers helpt tot schijnbare chaos te komen! Natuurlijk is iedere tuin anders, ook met zo’n app zul je als tuinier moeten kijken hoe het uitpakt en zo leren. Maar ben met je eens; zoiets gaat geweldig helpen om het toe te gaan passen!
  Ik ben zelf een ervaren tuinier, snap de enorme voordelen in plaagbestrijding en dan toch merk ik de aarzeling om alles door elkaar te zetten. Ik overzie de gevolgen onvoldoende, dat is het denk ik.
  Ik ben er zo’n voorstander van, zou bereid zijn voor de app te betalen. Of een bescheiden bijdrage in de financiering te doen. Zie het maar als een soort crowdfunding. (Dan kan de app voor anderen gratis beschikbaar zijn.)
  En wie weet kunnen de ervaringen met de door de app gegeven adviezen weer input leveren om ‘m te verbeteren?

 2. elke hoogers says:

  super idee!!
  kan niet wachten tot hij er is

 3. Pauline Timmer says:

  Hai Frank,

  Mijn zoon (web developer) zou wellicht iets voor je kunnen betekenen. Hij heeft hier zelf al een email over gestuurd anderhalve week geleden, maar het lijkt erop dat niet alle mail bij jullie aankomt???

  • Dag Pauline,

   alle mail komt aan denk ik, maar ik heb enkele mensen aangeschreven die iets hadden doorgestuurd.

   Ik wacht nog op een reactie voordat ik naar de anderen ook iets doorstuur.

   Alleen laat de reactie soms iets langer op zich wachten zodat het versturen van de tweede reeks mails iets langer duurt.

   Ik laat zeker deze week nog iets horen 🙂

 4. Hoi Frank
  Ik ben toevallig op je blog gestuit, ik denk toen ik op zoek was naar manieren om mijn ‘natuurlijke tuin’ volgend jaar beter aan te pakken (want dit jaar was enfin is mijn eerste jaar en ik ben dus nog volop in de leerfase). Zo’n app interesseert mij als tuinder zeker wel want ik heb nog heel wat vragen bij je ‘Schijnbare Chaos’ methode. Tot het zover is, heb je misschien een plan van ho je tuin er dit seizoen bij lag? Ben ik wel nieuwsgierig naar, want ik ben alvast bezig aan mijn plan voor volgend seizoen 🙂
  Ik werk toevallig bij een webdesignbedrijf, we hebben heel wat ervaring in het wereldje dus, misschien kunnen wij je verderhelpen als je nog niemand zou gevonden hebben? Ik gaf onze website hierboven in, kan je eens een kijkje gaan nemen.
  Intussen ga ik verder grasduinen in je artikels, volgens mij heb ik het afgelopen uur al meer bijgeleerd hier dan uit eender welk ecologisch handboek 🙂 🙂

Speak Your Mind

*