Schijnbare Chaos: De Enige Juiste Manier Van Combineren!

[mashshare]

Schijnbare Chaos: De Enige Juiste Manier Van Combineren!

Tuinieren in monoculturen komt niet zo veel voor in een moestuin, al is een wisselteelt meestal gewoon een monocultuur op kleine schaal.

Plagen en ziektes zijn dan ook geen uitzondering, problemen met slakken en rupsen zijn dan ook gekend. Op zoek naar een oplossing hiervoor gaat de ecologische en ook vaak de natuurlijke tuinder gebruik maken van combinaties die elkaar positief beïnvloeden in hun groei en ontwikkeling.

En dan begint het. Op je zoektocht over internet en in boeken vind je allerlei combinaties, en heel vaak staan er ook tegengestelde combinaties in. Wat moet je dan nog geloven en hoe moet je je groenten gaan aanplanten?

Het combineren volgens de klassieke combinatieteelt roept zo meer vragen en problemen op dan hij beantwoordt en maakt het tuinieren niet bepaald eenvoudiger.

Wij zijn hier al lang geleden van afgestapt en hebben een geheel eigen manier ontwikkeld om te combineren. Want dat combineren belangrijk is staat als een paal boven water!

In de onderstaande video leg ik in het kort uit hoe wij bij onze manier van combineren zijn uitgekomen. Ook geef ik de verschillende onderdelen waaruit ons systeem van combineren – Schijnbare Chaos – is opgebouwd.

Video

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. rob brandon says

  uw video schijnbare chaos eindigt midden in een uitleg. Is er een vervolg op?

  • Het vervolg staat verspreid in verschillende artikels op mijn blog, even zoeken op combinatieteelt en schijnbare chaos moet je al wat artikels opleveren.

   In onze cursussen wordt ook altijd dieper ingegaan op deze manier van combineren en ooit komt er ook nog een boek aan hierover 🙂

 2. Lucienne Peeters says

  helemaal geen video!

 3. Claudia Degroote says

  Dag Frank,

  Wij proberen deze aanpak ook in de moestuin, maar hebben het in de praktijk vooral met de koolsoorten nog lastig. In het begin staan broccoli en spruitjes nog goed verstopt tussen rucola, radijsjes, stinkertjes … Naarmate ze groter worden en het moment om te oogsten nadert, zie ik ze echter overal bovenuit torenen, en de koolwitjes zien dit natuurlijk ook. Welke groenten gebruiken jullie om bijvoorbeeld spruitjes te verstoppen?

  Alvast hartelijk bedankt!

Trackbacks

 1. […] kan er hier meer over lezen: Schijnbare Chaos. Naast een speciale manier van combineren werken wij ook met organische lijnen om te zaaien en te […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.