Plantbespreking: Eeuwig Moes of Splijtkool

[mashshare]

Plantbespreking: Eeuwig Moes of Splijtkool

Plantbespreking: Eeuwig Moes of Splijtkool

Eeuwig Moes of Splijtkool, Duizendkoppige kool is nog een andere naam.

Wat een prachtige naam: Eeuwig Moes, wat zoveel betekent als ‘altijddurende groente’. En dat is niet overdreven. Eeuwig Moes groeit weelderig het hele jaar door, onvermoeibaar voedsel biedend.

Wat voor groente is dat dan wel?

Eeuwig Moes is een kool die nog dichtbij de oorspronkelijke kool staat. De kolen zijn ontstaan uit een wilde plant nl. Brassica oleracea var. silvestris die nog hier en daar langs de kust van de Middellandse Zee, de Noordzee en de Atlantische Oceaan kan aangetroffen worden. Europa is de bakermat van dit type kolen.

De naam ‘acephala’ betekent dat er zich geen ‘kop’ vormt maar dat de kool bestaat uit losse bladeren, zoals de boerenkool.

Eeuwig Moes is doorlevend en kan tot 40 jaar oud worden maar je moet er dan wel regelmatig van gebruiken of ze ‘snoeien’.

Hoe en wat oogsten?

De plant kan tot 70 cm hoog worden en lijkt op een struikje door de vele scheuten aan de basis van de bladeren. Deze staan rond een centrale stam. Deze bladeren groeien steeds verder uit en er ontwikkelen zich dan ook steeds meer nieuwe scheuten. Het zijn de jonge bladeren en de jonge scheuten die we oogsten om te eten.

Er kan zo goed als het hele jaar door geoogst worden maar in het voorjaar zijn de bladeren het malst en het lekkerst. Deze kool kan op dezelfde manieren klaargemaakt en gegeten worden als de andere kolen. Eén voordeel is dat je er het aantal bladeren van afplukt dat je nodig hebt. Zo zit je niet met grote overschotten die je wel hebt bij de klassieke kolen.

Een ander voordeel is dat ze bijna altijd beschikbaar is maar dat is vooral in het voorjaar interessant als er niet veel andere groenten zijn.

Standplaats

Eeuwig Moes verkiest een plaats in halfschaduw maar het is een heel gemakkelijke plant. Ze is heel erg winterhard, bloeit niet en schiet dus ook niet door. Je moet ze enkel regelmatig korter maken door te oogsten. Eeuwig Moes vraagt wel veel ruimte: een m² is geen overbodige luxe.

Vermeerderen

Ze laat zich heel gemakkelijk vermenigvuldigen: je neemt jonge stengelscheuten (10-13 cm) en scheurt ze af van de stengel. Je doet de meeste bladeren eraf zodat je nog maar een paar jonge blaadjes overhoudt. Zo zorg je ervoor dat het jonge plantje dat zijn wortels nog moet ontwikkelen niet al te veel verdamping heeft. Je zet dit stekje in een potje met compost en geeft het wat water.

Hou het in het oog, dat het voldoende licht en vocht heeft maar toch niet te nat staat. Het wortelt snel in en als het goed gestart is, kan je het in volle grond zetten.

Wanneer je het beste de stekken maakt is niet zo duidelijk. Er is me ooit verteld te stekken in december en dat lukte goed. Ik heb ook al gelezen dat je in de lente moet stekken.

Ik heb het al op diverse momenten van het jaar gedaan en het schijnt altijd goed te lukken. Ik doe het wel niet in volle zomer omdat er dan teveel verdamping is voor de stekken.

Als je de plant te lang hebt laten groeien zonder te oogsten, kan je het beste in het voorjaar de plant grondig terugsnoeien. Je knipt alles af tot er nog enkele jonge scheutjes overblijven onderaan de centrale stam. Daarna groeit ze helemaal terug uit.

Eeuwig Moes is ook goed ‘groenvoer’ voor dieren zoals konijnen, vogels, kippen, … die het erg graag lusten en het is altijd beschikbaar.

Extra

In ‘De Stalkaars en andere plantenverhalen’ staat over de Splijtkool het volgende:

‘Eeuwige Kool’ heette deze plant omdat hij zonder zaad werd voortgeteeld.

In de maand augustus werden de uitgegroeide vertakkingen als stekken schuin in de grond gelegd en leverden vroeg in het voorjaar de eerste koolsoort van het jaar, waarvan de jonge, frisse bladeren als hutspot werden opgediend.

Deze vroege koolsoort had tot voordeel dat hij op ongecompliceerde wijze kon worden voortgeteeld en dat men zo vroeg in het voorjaar niet beducht hoefde te zijn voor het koolwitje, hetgeen bij de latere koolsoorten wel het geval was.

Tot vlak na de tweede wereldoorlog, toen alles wat eetbaar ook dierbaar was, heeft deze kool-soort het volgehouden in de moestuin. De splijtkool is nu nagenoeg geheel verdwenen en alleen de ouderen kennen hem nog.’

Maar er is een kentering: oude, vergeten groenten zijn aan het terugkeren, zo ook het Eeuwig Moes.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Ria Van Herck says

  Hoi, Kan je me een aantal planten aanraden zoals eeuwig moes – ik wil één van de drie bedden van onze moestuin aanplanten met blijvende groenten.

  Bedankt.

  Het bed is 80 cm op 2,5m

  • Erik de Schepper says

   Hello,
   Op zoek naar “eeuwig moes” en “Brocoli Nine Star” ben ik op deze site terechtgekomen, dit forum is wel al van 2015 dus wellicht niet meer actueel, moest er reactie komen dan hoor ik het wel…

 2. wie heeft er een stekje voor mij? ben al een poosje op zoek naar dit plantje, zonder succes! Misschien lukt het via deze weg?

 3. Josefine Goyvaerts says

  dag Frank, ik zou heel graag deze groente in mijn verhoogde tuinbak zetten. Enige vraag: hoe diep moet de grond zijn? De bak is maar 30cm diep. Zou dat kunnen lukken? En waar vind ik een stekje? Ik kan me niet bukken, dus de enige manier voor mij om wat groenten te kweken in mijn tuintje, is in de bak, die heb ik speciaal laten maken door een schrijnwerker. Het is niet simpel goede info te vinden over kweken in bakken. Mocht je me een of ander boek kunnen aanraden, dan hoor ik dat ook graag.
  Dankjewel voor al je prachtige, bruikbare en interessante verhalen!

 4. Annemie Verdonck says

  Hallo Frank,

  Blij te lezen over het eeuwige moes, ook luie weven genoemd. ik had het 15 jaar geleden in mijn tuin, maar het was schielijk overleden
  Ik zou het heel graag terug in mijn tuin halen, waar kan ik het vinden ? Ik woon in Olen.
  dankjewel

  • Tim Hannes says

   Dag Annemie. Ik wil wel een stekje ruilen. Contacteer me op tim_hannes(at)telenet(dot)be als je interesse hebt.

 5. carsten888 says

  “Ze is heel erg winterhard, bloeit niet en schiet dus ook niet door.”
  Ik heb die van Vreeken een paar jaar in mijn tuin gehad. Hij wilde steeds maar bloeien. Van lente tot eind zomer moest ik 3-4 keer per week bloemknopjes eruit plukken. Dat kostte zoveel tijd dat ik ben overgestapt op meerjarige broccoli ‘nine star’. Daarvan moet ik ook steeds de bloemknopjes uit plukken (of rigoreus snoeien), maar die zijn een stuk smakelijker om op te eten (als kleine broccoli’s of bimi’s, maar dan iets minder zoet).
  aan plant:
  http://i1153.photobucket.com/albums/p508/carsten888/2015-04-11%2011.24.15_zpsthmlhcj5.jpg
  oogst:
  http://i1153.photobucket.com/albums/p508/carsten888/2015-04-13%2014.59.28_zpsnjsp88ry.jpg
  En de bladeren van ‘nine star’ gebruik ik ook als boerenkool.

 6. Tis een lekkere topper van een vaste (moestuin)plant! Voor NL-lezers: stekjes ook bij mij af te halen.

 7. Verellen bart says

  Dag Frank,

  Moest je nog eeuwige moes in de aanbieding hebben, ben ik tevens geinteresseerd.
  Groeten,
  Bart

 8. fonz hendrickx says

  Ik heb nog honderden stekjes voor wie interesse heeft en Laakdal niet te ver vindt.

 9. Hallo Frank,
  Is het nodig om deze plant na verloop van tijd voeding te geven ? Kolen zijn doorgaans planten die wel wat kunnen gebruiken. Geldt dat ook voor deze knaap ?

  • Wij hebben hem gewoon in onze moestuin staan, hij krijgt geen speciale behandeling.

   Wel het hele jaar door een dikke laag mulch, hieruit haalt hij voldoende groeistoffen.

 10. ik heb de eeuwige moesmeegenomen naar frankrijk, en daar doet hij het uitstekend in een community garden, in bakken van 60cm hoog, omdat de grond daar vervuils is (oud spoorweg station); we houden twee keer per jaar een ( gratis) ruildag voor planten en zaden, het is wel een beetje ver weg weg zuid west Frankrijk.

 11. corrie braam says

  Hallo, Ik ben naarstig op zoek naar een stek van Eeuwig Moes.
  Ik heb een vriendin in Peer die ook wat wil.
  Kan iemand ons helpen hieraan??

 12. Erik de schepper says

  Beste,
  Ik heb een plant eeuwig moes, altijd welkom om enkele stekken te komen halen.

 13. Braam says

  Hallo Erik, en waar kan ik komen halen??

  • erik de schepper says

   Dag Braam,
   Ik woon tussen Leuven en Waver, is dat haalbaar voor jou ? je kan ineens ook een stek meenemen van een andere eeuwige kool nine star Perennial.
   Bel anders gerust even 0478 84 79 26
   Mvg,

 14. Corrie braam says

  kunnen we watsappen?
  0645466717
  Mijn Vriendin woont in Peer, en ik woon bij Amsterdam.
  Beetje ver, maar misschien heeft u wel eens een boodschap in Peer???
  Groet, Corrie

 15. erik de schepper says

  Whatsapp is OK voor mij, jammergenoeg kom ik echter nooit in de buurt van Peer. Moest jij in de buurt zijn, altijd welkom….

 16. corrie Braam says

  Ik houd het in beraad, maar ik ga kijken of ik hier in nederland ook iets kan vinden
  Groet Corrie Braam

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.