Nuttige Insecten Aantrekken in een Kleine Tuin

Nuttige Insecten Aantrekken in een Kleine Tuin

Nuttige Insecten Aantrekken in een Kleine Tuin

Het aantrekken van nuttige insecten is een essentieel onderdeel van de Natuurlijke tuin. Zij zorgen immers voor een natuurlijk evenwicht door de ‘bestrijding’ en onderdrukking van plaaginsecten. Als bestuivers zorgen insecten voor hogere opbrengsten bij vruchtgewassen.

Op het domein van Yggdrasil beschikken we over veel ruimte en kunnen we brede houtkanten aanleggen, hebben we plaats genoeg om via hopen snoeihout overwinteringsplaatsen te creëren, worden sommige stukken met rust gelaten zodat ze zich vrij kunnen ontwikkelen, … Dit zorgt ervoor dat bij ons een grote diversiteit aan insecten aanwezig is zodat er vanzelf een natuurlijk evenwicht ontstaat.

Nu besef ik heel goed dat het niet vanzelfsprekend is om in een kleine tuin veel oppervlakte te voorzien voor struiken, nectarplanten, waterpartijen, overwinteringsplaatsen voor egels, … kortom alles wat nodig is om een stap te zetten in het aantrekken van nuttige insecten.

Maar er zijn wel enkele ‘trucjes’ die u kunt gebruiken om ook in uw (kleine) tuin de nodige ruimte te voorzien waarmee ook u een grote diversiteit aan nuttige insecten gaat aantrekken.

Insectenhotel

Volgens wikipedia:

Een insectenhotel of insectenmuur is een constructie die onderdak kan bieden aan insecten. Het is een door de mens met natuurlijke materialen vormgegeven overlevingsplaats. De vorm van een insectenhotel is afhankelijk van het doel en de aan te trekken insecten. De meeste bestaan uit verschillende secties die meerdere soorten insecten kunnen voorzien van een nestel- of overwinteringsgelegenheid.

Een insectenhotel geeft zo ondanks de kleine oppervlakte een veelheid aan mogelijkheden voor vele verschillende soorten nuttige  insecten om te overwinteren.

Veel soorten solitaire bijen, wespen, hommels, sluipwespen, vlinders, pissebedden, oorwormen, … zullen dankbaar gebruik maken van dit hotel.

Ook de aanleg van enkele kleine waterpartijen (enkele van een m² is al voldoende) zal de diversiteit in uw tuin drastisch verhogen. Een takkenril – dit is een gestapelde wand van takken – biedt onderdak aan heel veel insecten.

Men moet de natuur soms een handje helpen en een ontwikkeling in gang zetten. Het voorzien van overwinteringsplaatsen zoals een takkenril en een insectenhotel zal dus veel helpen. Ook uw opkuisdrift in het najaar inperken zal veel verschil maken omdat de dorre, holle stengels van vele planten dienst doen als overwinteringsplaats. Ook hopen snoeihout, bladeren, … zijn ideaal als overwinteringsplaats en zullen gevonden worden!

Huisvesting alleen is niet voldoende!

Een andere vereiste naast het aanbieden van huisvesting, is het aanbieden van eten. U mag nog zo’n mooi insectenhotel gebouwd hebben en een lange takkenril hebben aangelegd, als er geen diversiteit is aan planten, komt er ook geen diversiteit aan insecten. Zeker voor vlinders en solitaire bijen zijn waardplanten heel belangrijk.

Indien u deze nuttige insecten wilt aantrekken, moet u zorgen dat u ook voor een divers aanbod van voedsel (nectar) zorgt. Veel vlinders en solitaire bijen vliegen maar op enkele planten en komen niet voor wanneer deze planten er niet zijn. En dan blijft het insectenhotel leeg en de takkenril ongebruikt.

Conclusie

Het is dus heel goed mogelijk om ook in een kleine tuin veel verschillende soorten insecten aan te trekken, maar het is niet voldoende om enkel overnachting aan te bieden. Deze overnachting – en overwintering – moet passen in het grotere geheel van de Natuurlijke Tuin.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Ik zou daar zelfs nog aan toe durven voegen dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat er heel het jaar door wat te eten valt, vooral voor het voor- en het najaar is dat belangrijk. Maar dat wist je waarschijnlijk zelf al wel 😉

  • Dag Natuurlijk-rijk,

   inderdaad zijn vooral het voor- en najaar het moeilijkste maar zeker voor het najaar is de opkuisdrift in vele tuinen dramatisch voor de voedselvoorziening. Alle perkjes en moestuinen perfect opkuisen – snoeien, omspitten, … – heeft tot gevolg dat heel veel voedsel verdwijnt, samen met overwinteringsplaatsen.

   Bedankt voor je reactie,

   Frank

 2. wat een goede tips! Word denk ik vaak niet bij stil gestaan. Ik ga er zeker wat mee doen!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.