Natuurlijk moestuinieren in een Serre?

[mashshare]

een-serre

Een vraag die mij heel dikwijls gesteld wordt, is of natuurlijk moestuinieren in een serre ook mogelijk is. Een serre is sowieso al niet erg natuurlijk. Zo wordt het er  meestal redelijk droog gehouden en gaat de diversiteit aan planten ook veel lager zijn.

Wij hebben voornamelijk tomaten, paprika, aubergines, courgettes en spinazie in de serre staan, aangevuld met allerlei bladgroenten en wat kleinere teelten zoals rode biet, erwten, wortelen en ajuinpijpjes.

Maar tomaten kan je niet in een uitgebreide combinatie steken, enkel selder en basilicum kweken wij ertussen. Ook courgettes en spinazie combineren niet schitterend wat toch voor een wat aparte situatie zorgt.

Tot nu toe heb ik altijd geantwoord dat ik eigenlijk niet weet of de principes van natuurlijk tuinieren allemaal toepasbaar zijn in een serre 🙁 .

Slechts gedeeltelijk

In onze serre werken we natuurlijk al gedeeltelijk volgens dezelfde principes als buiten: compost om de bodem aan te rijken, niet bemesten, wel lavameel, geen bestrijdingsmiddelen maar (een beetje) combineren en waar mogelijk planten met organische lijnen.

Maar vooral het mulchen, wat toch heel belangrijk is, blijft tot nu toe achterwege in de serre. Omdat ik eindelijk een fatsoenlijk antwoord wil kunnen geven op de vele vragen over kweken in een serre, gaan we dit jaar de serre anders aanpakken 🙂 .

Enkele bedden worden continu bedekt met een mulchaag, we gebruiken hiervoor verschillende materialen om zo te bepalen wat het beste werkt in een serre: stro, houtsnippers, compost en vers materiaal.

Van elke soort mulch bedekken we een bed, de resultaten zullen tijdens het jaar wel merkbaar worden. Ik ben alvast benieuwd hoe een mulchlaag die niet veel water krijgt zich gaat gedragen, maar ik reken er toch op dat we minder water moeten geven, dat de bodem koeler blijft in de zomer en dat het bodemleven wat gestimuleerd wordt want dat is momenteel toch niet optimaal in onze serre.

En al deze factoren moeten er samen voor zorgen dat onze groenten beter groeien en onze bodem sterker en beter wordt, met minder werk voor ons 🙂 . Ik houd je op de hoogte!

Foto’s

Hieronder de foto’s van de eerste werken:

img_4319

img_4317

img_4316

img_4314

img_4313

img_4312

img_4311

img_4324

 

Mulch jij al jaren in je serre? Heb je goede of slechte ervaringen met mulchen in een serre? Laat het mij zeker weten in de reacties hieronder, ik ben benieuwd 🙂 !

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Wij hebben al jaren permanente bedden in de serre, waar dankzij een dikke compost laag de grond eronder opmerkelijk goed vochtig blijft! Wij combineren tomaten met hier en daar een broccoli en witte kool en ook slaplanten tussen

  • Oei, was nog nie klaar… En ook kropsla tussen de tomaten. De paadjes laten we onbedekt, door het vele belopen is de kruidgroei hier heel beperkt. Ook sta er aan de zuidkant een rij aardbeien, maar hier hebben we elk jaar last van rupsen van een rookkwarts kevertje die de blaadjes helemaal opeten en hier en daar aan een aardbei zitten. Nog geen natuurlijke vijanden voor hen gevonden

 2. roger goegebeur says

  Hoe groot zijn jullie serres wel? Wat in een kleine serre van een 10 à 15 vierkante meter.
  Tussen mijn tomaten gebruik ik stro, met goe resultaat.
  Goed luchten is belangrijk!

 3. Marc says

  In de serre gebruik ik een laag van 10cm zelfgemaakte compost en ondanks het feit dat ieder jaar dezelfde groenten (tomaat,paprika,komkommer en aubbergine geteeld wordt heb ik weinig kast van ziekten en bodemmoeheid.
  In juli leg ik witte gronddoek tussen de rijen ter weerkaatsing van het licht en zonnestralen op de paprikaplanten en aubergines. Gieten gebeurt regelmatig met afgesneden plastiekflessen zodat de grond en de luchtvochtigheid OK blijft

 4. Geertje says

  Vorig jaar voor het eerst in mijn kasje de bodem bedekt met gras. Het gras werd hooi maar ik hoefde veeeel minder water te geven.De bodem onder het gras/hooi werd uiteindelijk ook droog maar ik heb de tomaten slechts een paar keer water hoeven geven!!Goed luchten gaat vanzelf,het plastic is inmiddels oud en er zijn wat tocht/ventileer kieren ontstaan.Ik laat bij droog weer de deur overdag altijd open en het raam alleen als het boven de 24/25 graden wordt.

 5. Mario says

  Misschien is een hugelkultur wel nog een idee in de serre. Eerst dikke stronken en takken in de grond die als “spons” werken, je laat ze nu lekker buiten liggen de volgende weken met de regen. Daarover een dikke laag compost en uiteindelijk één of ander mulchmateriaal erover. Dat zou theoretisch het vocht lang moeten vasthouden in de bodem, wat in de serre toch de uitdaging is.

 6. Mirjam says

  Vorig jaar alleen bij planten water gegeven in de serre. Wel wat plaag gekregen door aardappel Agria in de dichte buurt. Maar door aangetaste bladeren weg te nemen de plaag kunnen stoppen. Geen grondbedekking.

 7. simonne says

  Wij gebruiken onze serre enkel om tomaten en komkommer te telen. Over 2 jaar gemulcht met compost. Vorig jaar met stro. Inderdaad veel minder water moeten geven. Spontaan is er een struik nieuwzeelandse spinazie tussen de tomaten beginnen te groeien. Die voelde zich blijkbaar goed tussen de tomaten. Op een bepaald moment hebben de tomaten ook de aardappelziekte gekregen. Bladeren verwijderd en nog een goede opbrengst gehad.

 8. Maryse says

  Ik volg graag voor de leerrijke reacties

 9. Ik had vroeger een serre (met glas) waarbij ik één zijde gebruikte als bak en er zodoende van alles kon voorzaaien om dan later in de tuin uit te zetten. Ook zaaide ik er vroeg wortelen, boontjes, kervel, tuinkers zodat ik vroeg in het jaar deze groenten al kon eten. Aan de andere kant kwamen dan de tomaten, paprika’s, komkommer, meloen. Hier bedekte ik regelmatig de bodem met grasmaaisel waardoor er geen onkruid kwam. Een maal in de week gaf ik de tomaten dan ruim water.

 10. Debbie d says

  Wij hopen dit jaar een serre (polytunnen) aan te schaffen. Wij zijn dus heel benieuwd naar de resultaten en ervaringen van anderen

 11. Rita Bultinck says

  ik volg graag jullie commentaren, net een tunnelserre aangeschaft en moet dus nog veel leren 😉

 12. John says

  Ik heb een kas van ongeveer 3 bij 4,5 meter. Daarin werk ik zoveel mogelijk volgens de ideeën van Frank. Een deel vaste paden en soms stenen om in hoeken te komen waar je anders niet kan komen. Organische lijnen, lavameel (heel belangrijk gebleken) kruidenplanten ertussendoor en ik mulch met een mengsel van alles wat voorhanden is. Gemalen hout, bladeren, gras, etc. Hierbij verbouw ik alles wat ik heb of kan krijgen en waar ik zin aan heb. Mijn resultaten lijken goed. Zaad komt op, planten zien er goed uit en het bodemleven is gigantisch.

  Naar twee jaar ervaring zijn er twee problemen, waar je mee moet leren omgaan:
  Het eerste is raar genoeg de warmte. Als het te warm wordt, groeien veel planten niet verder. Dit jaar hoop ik het zo te doen dat als het buiten 20 graden (of meer) is, dan zet ik in de kas alles open wat er open kan. Verder heb ik een raam in de kas die vanzelf open gaat als het in de kas 28 graden is. Het is uitproberen en je bent er niet altijd bij. Maar daar moet je de ideale balans in zien te vinden.
  Het tweede is de vocht. Ik heb direct in de mulch gezaaid. Bij een grove Mulchstructuur (zoals bij gemalen hout) kan ik me voorstellen dat de toplaag snel uitdroogt. Dus dat nevel ik elke dag even nat. Daarnaast haal ik elke dag twee gieters water. Dit is juist bedoeld voor de stukken waar nog niks in de grond zit. Dieren kunnen daardoor makkelijker in de mulch kruipen. Maar belangrijker is het nog voor de mulch zelf. Droog materiaal verteerd niet. Droge bladeren kunnen na 2 jaar nog makkelijk onaangetast zijn. Gisteren heb ik materiaal neergelegd waar waarschijnlijk de zaden van april in komen. Nu geef ik dit alvast elke dag water om de mulch compacter en half verteerd te krijgen. zodat de kiemen zich in april beter kunnen ontwikkelen.

  Groet,
  John

 13. maryse says

  Ik bracht vorige week mulch aan van herfstbladeren tussen de sla- en bloemkoolplantjes, maar dat blijkt achteraf niet zo’n goed idee; ik bracht gelijk wat slakken in serre. Ik wil geen slakken bestrijden. Maar in de serre heb je natuurlijk (nog?) geen natuurlijke belagers. Wat is jullie ervaring met slakken in de serre?

  • John says

   Vorig jaar hebben de naaktslakken alles weg gegeten en daarna werd het te warm in de kas, zodat niks meer wilde groeien. Zodoende is Oktober een van mijn beste maanden geworden;-)
   Maar vorig jaar ging ik elke avond de kas in om slakken te zoeken. Daar haalde ik regelmatig welgeteld meer dan 100 slakken uit. Nu heb ik er nog steeds heel veel. Wel het kleine soort naaktslakken. Maar nadat ik het lavameel heb verspreid in de tuin, en nu bij elke tuinactie lavameel gebruik, merk ik dat de slakken inderdaad alleen de slechte delen van de planten op gingen eten. En ik heb de slakken nodig om al het tuinafval weg te krijgen. Dus ik laat ze nu gewoon zitten. zoals ik eerder schreef: lavameel –> heel belangrijk gebleken.

 14. veronique van den bossche says

  Wij hebben ook vorig jaar andere dingen gezaaid in de tunnel serre(6,5 op 10) naast de klassieke tomaten en paprika.Het resultaat is nu dat er al sla,koriander zichzelf heeft uitgezaaid.de winterspinazie is nu al te plukken.de snijbiet schiet opnieuw.Er is nog selder.We hebben wel ook tijdens de winter af en toe water gegeven in de serre.Wat we nu onlangs hebben gedaan,is alle plantjes die spontaan uitgezaaid zijn naar de zijkanten verplanten zodat er straks plaats komt voor de tomaten.We hebben onlangs een mengeling van mest en compost aangebracht,ook lavagruis.Mijn man brengt voor het ogenblik een automatisch watersysteem aan,want het water geven vergt toch heel veel tijd.En ik wil dit jaar voor het eerst de bedden bedekken met stro.Is nog niet gebeurd…Dat zal schelen in het uitdrogen van de bodem.Wat de hitte betreft in de zomer.Het is zeer belangrijk dat de serre langs alle kanten open kan!!!Voor,achter en de zijkanten.Dat zijn onze bevindingen.

 15. ik heb vorig jaar fijne houtsnippers (hakbijl principe geproduceerd) gebruikt en de tomaten, paprika’s en co vonden het prima
  heel weinig water gegeven omdat de laag van 4 à 5 cm alles beschermde tegen uitdrogen
  wel een beetje werk als je er rechtstreeks wil in zaaien omdat je dan een deel moet vrijmaken tot aan de compost

  dit jaar ligt (lag) er een mengeling van versnipperde bladeren met gras erop en dit geeft me problemen: als mulch ideaal voor planten die je eerst voorzaait in potjes of persblokjes maar als ik rechtstreeks zaai na de mulch wat opzij gedaan te hebben waaien er teveel bladeren rond in de serre die dan terecht komen op de stukken waar ik gezaaid heb en dan heb ik veel werk om het gezaaide stuk terug vrij te maken
  de bladeren blijven droog in de serre en bij het beluchten ervan hebben ze vrij spel omdat mijn serre 2 schuifdeuren heeft en ze vrij kort is 3,5 x 4 m; dit probleem zal waarschijnlijk niet optreden bij langere tunnels
  uiteraard speelt de positie van de schuifdeuren een rol, deze staan nu naar het westen en oosten gericht dus ik heb het een beetje zelf gezocht 🙂 maar ik kon de serre enkel zo positioneren

 16. Wim says

  Ik gebruik al 2 jaar stro als deklaag in de serre. Ik heb een plastiekserre met schuine wanden. Aan de zijkanten kun je moeilijk iets telen omdat het te laag komt. Hier leg ik de overgebleven mulchlaag van het jaar ervoor in een dikke laag. Ik merk dat er geen onkruid meer groeit aan de kanten en ook dat er zeer veel insecten en andere dieren hier een schuilplaats vinden. Overlaatst zaten er zelfs padden in de serre. Als ik dan nieuwe tomatenplanten en paprikas zet leg ik een nieuwe laag stro. De diertjes uit de zijkant kruipen dan gelijdelijk aan terug naar het midden van de serre. Ook de 4 hoeken van mijn serre laat ik wat robuuster liggen(bv door wat kruiden of bloemen of een artisjok of wat onkruid te laten staan) zadat de levende wezens in de serre wat meer schuilplaats hebben en dus meer kans op overleven. De bodem blijft inderdaad veel vochtiger in de serre met de strolaag. Het is ook proper en ziet er mooi uit. Ik laat ook enkele dikke pakken stro op het pad liggen. Na het werk of op een mooie avond , of als het een buitje doet lig of zit ik daar dan op en geniet van de rust in de serre. Tijdens de zomer kun je dan wat aperitieftomaatjes plukken of een aardbeitje en lekker genieten. Heerlijk.

 17. En Frank,
  Wat waren je resultaten in je serre met de verschillende Mulchsoorten?

 18. veronique van den bossche says

  Er staat nog snijselder, peterselie, wat sla plantjes,tijm, winterpostelijn in mijn serre.De tomaten en paprika’s zijn verwijderd.In de lente zullen er van alle kiemplantjes ontstaan daar ik veel in zaad heb laten komen….Ik heb nog niet gemulchd, Bedek ik dan alles best nog nu, of in de lente?hoe dikwijls moet ik water geven in de winter?Ik heb een automatisch water sproei systeem die we natuurlijk afsluiten voor de vorst.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.