Mijn Bieten en Wortelen Groeien Niet in Mijn Compost!

Mijn Bieten en Wortelen Groeien Niet in Mijn Compost!

Mijn Bieten en Wortelen Groeien Niet in Mijn Compost!

Net als vorige keer heb ik een prangende vraag binnen gekregen in mijn mailbox:

Beste,

ik ben met volle goesting gestort op uw tips. 3 permanente bedden gemaakt en gevuld met 15 cm compost. 1 van de bedden heb ik gevuld met eigen compost, de andere 2 met compost van het containerpark.

In bed met ‘eigen compost’ komen mijn erwten bijna allemaal uit. maar in de 2 andere bedden met ‘containerpark compost’ heb ik wortelen gezaaid (mooie week van de paasvakantie), rode biet en prinsessenboontjes. Maar helaas … geen wortelen en rode biet te zien!

Mijn schoonmoeder komt nu af …. ‘k heb het je gezegd hé, da zal niet lukken met compost.

Hoe komt het? En hoe kan ik ervoor zorgen dat ik toch nog kan moestuinieren deze lente/zomer?

Ik promoot altijd compost!

Een snelle oplossing voor vele problemen in de tuin is het gebruiken van compost.

Compost is echt een magisch middel in de tuin. Het klinkt soms nogal overdreven wanneer ik alle positieve effecten opsom die compost heeft op uw bodem, maar uiteindelijk is het heel logisch.

Compost is eigenlijk niks anders dan verteerd organisch materiaal. En organisch materiaal is het voedsel voor het bodemleven. Uw tuin staat of valt met de kwaliteit van uw bodemleven. Een goede bodem en een bruisend bodemleven moet uw voornaamste zorg zijn.

Dus wanneer je een overvloed aan eten voorziet voor het bodemleven, en dit bodemleven beschermt door te mulchen, dan krijg je een explosie van bodemorganismen. Ze gaan dan massaal aan het werk om uw structuur op te bouwen, humus te maken, voedingsstoffen vrij te zetten, …

Kort overzicht van voordelen van compost:

 • Verbetering van de bodemstructuur
 • Bescherming tegen uitdrogen
 • Geen erosie
 • Verbeterde luchtcirculatie
 • Getimede afgave van voedingsstoffen
 • Perfecte pH
 • Groeistimulator
 • CO2 binden in de grond

Een uitgebreidere uitleg over deze voordelen vindt u hier: Voordelen van compost.

Maar is elke compost goed?

Hier kan ik kort op antwoorden: nee.

Compost kan je opdelen in 2 soorten: groencompost en gft-compost.

gemiddelde_samenstelling-bigGroencompost heeft een andere samenstelling en dit komt vooral door het uitgangsmateriaal. Groencompost is het eindproduct van de compostering van uitsluitend groenafval van tuinen, parken en openbaar groen. Groenafval bestaat uit snoeihout, bladeren, haagscheersel, organisch afval uit tuinen, parken, plantsoenen, bermmaaisel …

Gft-compost is het eindproduct van alles wat je in je groene bak buiten aan straat zet. Hier zit ook wel wat tuinafval in, maar het is hoofdzakelijk afval uit de keuken. Dit betekent dat gft-compost veel minder structuur biedt en ook dikwijls veel meer zouten bevat.

Een vergelijking van de 2 soorten compost zie je hiernaast in de tabel.

Voor veel mensen is het raar om rechtstreeks in compost te zaaien, en het wordt ook dikwijls afgeraden. Maar dat komt omdat je niet in elke soort compost kan zaaien, het moet groencompost zijn. En dan gaat het perfect.

Toch opletten!

Er bestaat zoiets als een rijpingsfase bij het composteren, en deze wordt heel dikwijls vergeten.

Je kan dus zelf composteren of compost kopen en deze gebruiken voordat deze voldoende is uitgerijpt. Zo ga je dus compost gebruiken die nog niet klaar is en die nog verder aan het verteren is. met als gevolg dat zaadjes niet uitkomen en pas geplante groentes ‘verbranden’.

Je moet dus altijd goed opletten voordat je compost gebruikt. Verse compost is niet geschikt om direct in te zaaien en te planten. Je moet je compost voldoende laten afrijpen. Dus als je compost aankoopt en deze is warm en dampt als hij geleverd wordt, dan is hij niet klaar voor gebruik!

Een eenvoudige test is wat compost in een bakje doen en hier tuinkers inzaaien. Komt dit zaad uit en groeit de tuinkers, dan is de compost klaar. Je gaat het heel snel weten met tuinkers, want dit zaad kiemt heel snel!

Conclusie

Als je compost gebruikt in je tuin is dit de juiste manier van werken, maar er zijn enkele punten waarop je moet letten:

 1. Gebruik het liefste groencompost
 2. Zorg dat hij voldoende is uitgerijpt
 3. Test nog even met tuinkers voor gebruik

Als je zo te werk gaat, ga je niet voor verrassingen komen te staan en kan je met een gerust hart aan de slag in het voorjaar en ga je een overvloed oogsten in de zomer :-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. carsten888 says

  “rijpingsfase bij het composteren”
  Wat gebeurt er bij die rijpingsfase en hoe lang duurt dat?

 2. Pieter Verelst says

  Geachte,
  Ik heb hier een artikel gelezen van het bestrijden van paardestaart heremoes
  met lava meel.
  Mijn vraag is kan men lava meel ook gebruiken tegen distels?
  Distels steken is distels kweken/distels trekken is distels wekken/distels maaien is distels zaaien.
  Er is hier een perk van de gemeente in mijn buurt vol met distels ze beginnen nu te bloemen.

 3. Ik heb deze lente inmiddels al enkele compostvaten heropgestart. Als compostmeester heb ik daar een beetje kennis en achtergrond van opgedaan. Fijn om die weer te kunnen verbreden aan de hand van andere ervaringen dan de mijne. Ik vond deze blog vrij toevallig maar ben zeer tevreden over alles (niet echt veel) wat ik totnogtoe las. Boeiend, zoveel is zeker

 4. Brigitte says

  Voor de persoon die zijn wortelen en rode biet niet groeien in zijn compost, ik wilde even kwijt dat wortelen soms een hele lange ontkiemingsperiode nodig hebben soms wel 4 weken, boontjes en erwtjes ontkiemen dan weer heel snel, vorig jaar heb ik wel 3/4 keer terug worteltjes gezaaid en bijna geen oogst gehad daarentegen dit jaar 1 keer gezaaid en ze staan overvloedig boven, ik woon in de ardennen, heb kleigrond, heb al jaren ervaring en leg ook ieder jaar een laagje eigen compost maar het is niet ieder jaar een goed worteljaar.

 5. johanna says

  hallo,
  ik heb een moestuin op 1000 meter hoog in oostenrijk.
  koud is het hier niet omdat het weer ( kaernten) vrij goed is.
  ik kweek graag artisjokken.
  echter net als vorig jaar bezwijken ze door luis en de mieren die de luis in stand houdt.
  ook als ik met zeepsop spuit of ze gewoon handmatig probeer te verwijderen.
  mijn vraag is wat doe ik hier tegen?
  zo wie zo heb ik altijd wel heel erg veel mieren in de tuin en moestuin.
  moet ik die bestrijden of niet?
  ik merk dat goudsbloemen , munt of thijm en dergelijke absoluut niet helpen.

  hartelijke groeten,
  johanna

  • Wij bestrijden luizen niet rechtstreeks. In onze tuin komt er na enkele weken altijd een evenwicht tussen luizen en lieveheersbeestjes.

   Enkel in het begin van het seizoen hebben we luizen in de tuin, eens de lieveheersbeestjes hun populatie hebben opgebouwd is dit probleem opgelost voor de rest van het jaar.

 6. Geert says

  Beste Frank,

  Ik heb ook GFT compost aangeschaft, dat wordt bij ons in Nederland midden maart gratis uitgedeeld. Bij mij gebeurde het ook dat zaadjes niet opkomen en mooie verspeende plantjes binnen de kortst mogelijke tijd helemaal slap hangen, verkleuren en daarna afsterven. Ik zou ook heel graag willen weten wat die rijpingsfase inhoud en hoe lang het duurt voordat je er succesvol in kan telen.
  Ben zeer benieuwd.

  Groeten, Geert.

 7. KAREL says

  frank,

  ik zie nog altijd kg/ton staan in uw tabel van gtf en groencompost
  kan niet, wel?

  k

 8. johanna says

  ik heb veel luis in mijn artisjokken- en tuinboonplanten.
  mijn vraag is niet , WAT ik daartegen kan doen maar hoe ik dit moet VOORKOMEN.
  ik sprak gisteren iemand die zei dat dat komt omdat ik mijn planten te veel zou begieten. de tuinders hier begieten hun planten maar sporadisch.
  je mag ze niet te veel ‘verwennen’ wordt er gezegd.
  als je de planten regelmatig water geeft ook bij droog weer , krijg je luis zegt men.
  is dat zo?
  groeten van johanna

  • Barbara Shen says

   ik geef mij tuinbonen noch de duivenbonen noch de artisjokken water. De beide bonensoorten staan tussen mijn artsjokkenplanten. Alleen twee tuinboonplanten zijn aangetast door zwarte luis. Maar ik heb er niet zoveel probleem mee. De uiteindelijke bonen groeien wel en zijn ook nog eetbaar.

   • johanna says

    dank je voor je antwoord!
    het bevestigt wel wat men mij hier ook zei.
    zal ophouden met water geven in elk geval.

 9. hoogers says

  hoi hoi
  ik heb gebruikte championcompost die een jaar heeft gelegen
  wat is dit dan voor een compost?
  ik hoop wel dat het ook kan want het ligt er al op?!
  groetjes elke

  • Op zich is het wel goede compost, maar er zijn wel enkele nadelen aan verbonden.

   Ten eerste zit er veel mest in de compost wat maakt dat hij redelijk sterk is en dat je dus voorzichtig moet zijn voordat je er rechtstreeks in gaat planten.

   Ook gebruiken wij normaal groencompost waar juist weinig stikstof inzit omdat dit beter is voor een gezonde plantengroei. Champost is juist het tegenovergestelde.

   Verder ordt chapost gestoomd op hoge temperatuur om alles in de compost te doden. Dat betekent dus dat je compost hebt waar 0,0 leven in zit.

   Als deze een jaar ligt zal dat al wel allemaal gedeeltelijk opgelost zijn, en is de compost ook geschikt om te gebruiken vermoed ik.

   Maar gebruik dus nooit champost vers!

 10. Wij composteren altijd al, voornamelijk groenafval. Onze ervaring is dat het erg lang duurt voordat het afval compost is geworden. Nu duurt het nog langer, omdat ik nu al het groenafval gebruik als mulch in mijn moestuin en bloementuin. Nu moet ik dus groencompost kopen. Na googelen kom ik op een m2 prijs van 30 a 40 euro. Dat is heel veel geld als ik alles met een dikke laag moet bedekken. Of zie ik iets over het hoofd?

Trackbacks

 1. […] Een ander voordeel van groencompost is dat je hier in kan planten en zaaien zonder problemen, iets wat in gewone compost het eerste jaar meestal niet lukt. Meer info vind je hier: Mijn bieten en wortelen groeien niet in compost! […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.