Mag Ik U Helpen in Uw Natuurlijke Moestuin?

Mag Ik U Helpen in Uw Natuurlijke Moestuin?

Mag Ik U Helpen in Uw Natuurlijke Moestuin?

UPDATE: Door de overvloed aan positieve reacties is de kogel door de kerk en gaat de cursus door. Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven vindt u hier: http://jaarcursus.natuurlijkemoestuin.be/

Alvast allemaal bedankt voor jullie enthousiasme!

 

Mijn ouders geven al verschillende jaren een uitgebreide jaarcursus ‘Voedsel Kweken’. Nu is deze cursus altijd al heel populair geweest en waren de plaatsen zeer snel bezet. Dit komt hoofdzakelijk omdat er niet veel praktische cursussen gegeven worden die specifiek over de Natuurlijke Moestuin gaan. De informatie hierover is niet dik gezaaid. Mijn ouders hebben daarenboven al 35+ jaar tuinierservaring, waarvan 16 jaar in een natuurlijke tuin.

De cursus is een mix van theorie en praktijk doorheen het volledige jaar, zodat u als cursist alle activiteiten van alle seizoenen meemaakt.

Nu had ik graag aan u de jaarcursus van dit jaar voorgesteld, maar hij is ondertussen al volzet! Zonder hier ruchtbaarheid aan te geven is de cursus al volgelopen.

Toch weet ik dat er zeer veel mensen geïnteresseerd zijn in de praktijk, in het hoe, wat en waarom van Natuurlijk Tuinieren. Op uw eentje alles leren gaat wel, maar iemand hebben die alles toont en uitlegt werkt veel eenvoudiger. Zeker in een Natuurlijke Moestuin, waar er verschillende principes zijn, waar er een grote samenhang tussen de verschillende onderdelen van uw tuin en waar het dikwijls nog een beetje zoeken is naar de tuin die past bij u.

Online Jaarcursus ‘Natuurlijke Moestuin’

Daarom speel ik met de gedachte om een online jaarcursus te geven. De bedoeling is dat u in uw tuin 1 bed volgens onze naaldboomstructuur aanlegt, dat we samen kijken op welke plaats dit best wordt aangelegd, dat ik voordoe en toon hoe u hier best aan begint, ik u begeleid in de keuze van uw zaad, in de planning die u moet maken, in de soorten combinaties, welke trucs u kunt gebruiken om alles overzichelijk te houden, welke kruiden u best kunt planten in uw groentebed, wat u best doet om insecten aan te trekken, …

De lijst is eigenlijk eindeloos. Daarom lijkt het mij een goed idee om u zo verder te helpen bij de opstart van uw natuurlijke moestuin. Het is namelijk dikwijls deze eerste stap die het moeilijkste is, daarna krijgt u immers vertrouwen en gaat alles veel vlotter.

Een 2-wekelijkse afspraak

De cursus zou starten rond half oktober. Allereerst bekijken we hoe we onze moestuin moeten inplannen, hoe we de aanleg van ons bed moeten voorbereiden en zo gaan we een volledig jaar alle handelingen overlopen die bij een Natuurlijke Moestuin komen kijken.

Ik leg mee een nieuw bed aan, ik plan en plant mee met u zodat ik van alles foto’s kan trekken, video’s kan maken en alles duidelijk kan uitleggen.

Elke 2 weken komt er een nieuwe ‘les’, die ingedeeld is in verschillende onderdelen:

 • een stukje theoretische uitleg
 • een opdracht voor u
 • mijn eigen kijk en ervaringen over deze tip
 • extra links met meer informatie (van mij of iemand anders)
 • een forum waarop vragen gesteld kunnen worden, foto’s gepost, ervaringen uitgewisseld, …

Op deze manier denk ik dat de stap om volgend jaar te beginnen met een Natuurlijke Moestuin veel kleiner wordt, en dat u uw bestaande tuin zo kunt omvormen tot een échte Natuurlijke Moestuin, uw eigen paradijs in uw tuin!

Kostprijs voor beide

Ik weet dat mij dit veel tijd gaat kosten, én dat dit een groot engagement vraagt van u.

Elke 2 weken krijgt u van mij een tekst om te lezen en een opdracht om uit te voeren. Deze moet u natuurlijk wel doen anders geraakt uw tuin achter en kunt u met de volgende opdrachten niet meer volgen. Sommige opdrachten zullen niet veel tijd en moeite vergen, andere kunnen soms enkele uren in beslag nemen. Een Natuurlijke moestuin is minder arbeidsintensief dan een gewone moestuin, maar er blijft werkt te verrichten!

Er zal ook een bepaalde kost aan vasthangen, ik schat dat de online cursus 1 euro per week zal kosten, 52 euro voor het volledige jaar.

Wat denkt u ervan?

Is zo’n jaarlange cursus iets dat u goed zou helpen? Lijkt les krijgen via video’s, foto’s en teksten u iets? Of heeft u nog suggesties om het allemaal eenvoudiger te maken? Ik ben heel benieuwd of u geïnteresseerd bent in zo’n jaarcursus, en of ik de moeite moet doen om hem helemaal voor te bereiden!

Ik hoor heel graag uw ideeën, bezwaren en suggesties :-), zowel onderaan in de reacties als via email!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Hoi Frank Heel fijn als je dit zou willen doen. Meld me bij deze aan.
  Kijk altijd uit naar je mailtjes met goede bruikbare informatie
  Groetjes Nellie

  • Frank Anrijs says:

   Dag Nellie,

   heb redelijk veel positieve reacties gekregen, dus de cursus komt er!

   Ik probeer tegen begin september alles in orde te brengen zodat de inschrijvingen kunnen beginnen, het programma in grote lijnen bekend is en er een aparte site is waar alle info op terecht komt.

   Vriendelijke groeten,

   Frank

 2. Roger Goegebeur says:

  Beste,

  Lijkt mij interessant die online cursus en follow up, maar ik heb te weinig “bruikbare” grond en kan enkel kleinschalig (enkele vierkante meter) tuinieren (wat kruiden, sla,tomaten en bessen).
  Toch een goed en denk haalbaar initiatief. Ik ben benieuwd over de voortgang ervan

  • Frank Anrijs says:

   Dag Roger,

   een natuurlijke tuin moet niet groot zijn, maar enkele vierkante meters is inderdaad wel wat aan de kleine kant voor de cursus die ik voor ogen heb.

   Misschien iets voor later om ook voor kleinere tuinen iets van informatie te geven, al zijn alle principes natuurlijk ook op een kleine schaal toepasbaar.

   Vriendelijke groeten,

   Frank

 3. Lijkt mij perfect, op zo’n manier helemaal begeleid te worden bij alles wat er bij een natuurlijke moestuin komt kijken. Ik heb nu vaak dat ik pas achteraf erachter kom dat ik iets beter heel anders had kunnen aanpakken, of dat ik te vroeg of te laat ben met voorbereiden, zaaien, bijmesten en dergelijke. Ook het kiezen voor combinaties van gewassen, hoeveel ruimte tussen de planten etc. vind ik erg lastig. Kortom: ik zal me zeker aanmelden als deze cursus er komt.

  • Frank Anrijs says:

   Dag Pauline,

   alle problemen die u juist aanhaalt komen zeker aan bod. Het zijn namelijk problemen waar iedereen tegenaan botst in de tuin :-).

   Groeten en tot binnenkort,

   Frank

 4. Super aanbod, waarvoor mijn oprechte dank!
  Ik wil me heel graag inschrijven!…kan ik al storten?
  Hilde

  • Frank Anrijs says:

   Dag Hilde,

   bedankt voor uw enthousiasme :-).

   Ik probeer alles in orde te maken voor de inschrijvingen vanaf begin september.

   Groeten,

   Frank

 5. Dag,
  Ik wou u nog enkele vragen stellen.
  Kan ik nu al iets doen om dat stukje grond voor te bereiden? Karton op leggen?
  Hoeveel m2 lijkt u haalbaar voor een bijna leek met fulltime job en gezin maar met heeeel veeel goesting om te doen en te leren in de praktijk? Ik heb al heel wat gelezen en ook gewerkt in tuinen van anderen maar heb nog geen eigen moestuin, buiten wat pompoenen.
  Wat is ” bed volgens naaldboomstructuur” ?
  Ik zit een paar keer per jaar in Zweden waar ik al een grote tuin met veel fruitbomen heb en zou daar graag nog bomen en struiken en eventueel groenten planten voor later……maar die zullen het wel veelal zonder mijn zorg moeten stellen de eerstkomende jaren… en ik ben wel 2x een drietal weken weg hier in België…kan u/kunnen we daar rekening mee houden met het plannen van een natuurlijke tuin hier?
  Ik ben heel enthousiast…hopelijk stel ik niet te veel vragen.
  Vriendelijke groet,
  Hilde

  • Frank Anrijs says:

   Dag Hilde,

   al uw eerste vragen komen aan bod in de eerste paar weken van de cursus. Ook het feit dat u soms in het buitenland zit kunnen we oplossen. Laat mij daar zeker nog iets over weten eens de cursus gestart is zodat ik hier rekening mee kan houden.

   Enthousiast is goed 🙂

   Groeten,

   Frank

 6. anne van winckel says:

  Ik doe mee. Geweldig idee trouwens. Dit bespaart me de verplaatsing naar jouw toontuin – goed voor mijn ecologische voetafdruk dus!
  groet,
  anne

 7. Super idee!

  • Frank Anrijs says:

   Dag Rob,

   bedankt, leuk dat zoveel mensen het zien zitten om een jaar lang samen te werken :-).

   Groeten,

   Frank

 8. Ik heb alvast interesse voor een tuinstuk van 16 op 5.5 meter (tussen 2 fruithagen) om te beplanten volgens de natuurlijke moestuin principes maar met enkel vaste groenten planten. Is dat een optie Frank? Voor de paden had ik al een sleutelgaten-ontwerp gemaakt. Je voorgestelde concept vind ik zowiezo een voltreffer.

  • Frank Anrijs says:

   Dag Peter,

   een heel deel van de principes, methodes en werkwijzen zijn ook van toepassing op een tuin met vaste groenten. Alleen zullen er sommige lessen misschien iets minder nuttig zijn voor, omdat ze specifiek over éénjarige groenten gaan.

   Ook leggen een bed aan volgens de naaldboomstructuur. Hier komen geen sleutelgaten aan te pas. Dat is iets voor gevorderden :-).

   Vriendelijke groeten,

   Frank

   PS: We hebben het er zaterdag op de rondleiding nog wel over.

 9. Dag Frank,
  ook ik meld me aan. Al verschillende jaren wil ik een permacultuuropleiding volgen maar deze zijn steeds zo ver weg en met 2 jonge kinderen was dat voor mij nooit een optie, We zijn reeds 3 zomers in onze eigen tuin aan het experimenteren en vanaf volgend jaar komt er een groot stuk bij; een hectare wei met vijver dat we graag helemaal permacultuur willen inplanten.
  Dankjewel alvast om jouw kennis te willen delen.
  Bea

  • Frank Anrijs says:

   Dag Bea,

   bedankt voor uw berichtje!

   Ik wil wel even benadrukken dat het geen permacultuuropleiding is! Het is een cursus groenten kweken waar verschillende aspecten van natuurlijk tuinieren en permacultuur aan bod komen. Maar erg uitgebreid gaan we niet in op de principes en verschillende vormen van permacultuur. Het is echt toegespitst op het kweken van groenten.

   Indien u achterliggende theorie en informatie over andere takken van permacultuur wilt, dan moet u een permacultuuropleiding volgen. Deze dingen komen niet aan bod in de cursus voedsel kweken.

   Veel succes met het nieuwe stuk tuin erbij, lijkt mij een hele uitdaging 🙂

   Groeten,

   Frank

 10. Andy vp says:

  Perfecte Frank ,
  Enkel die naaldboomstructuur zit me in de weg . ik heb zelf een nieuw plan uitgedokterd voor volgend jaar en daar wil ik me echt wel aan houden .
  ivm al de rest , count me in !!

  • Frank Anrijs says:

   Dag Andy,

   de naaldboomstructuur is de eenvoudigste manier om bedden aan te leggen en hierin groenten te kweken. Het is ook het gemakkelijkste om de overstap van gangbaar tuinieren naar natuurlijk tuinieren te maken.

   Maar u moet zich hier niet aan houden. Alle principes en opdrachten kunt u op welke structuur dan ook uitvoeren. U zult dan wel soms een beetje inventief moeten zijn en opdrachten anders moeten invullen.

   Groeten,

   Frank

   PS: Inschrijvingen starten begin september!

 11. Dag Frank,
  dankjewel om altijd zo snel en gericht te antwoorden.
  Is er nog ergens een rondleiding bij jullie waar ik op kan aansluiten? Zaterdag?
  Zou je werk graag zien en mekaar ‘life’ ontmoeten, lijkt me prettiger werken online volgend jaar.
  Hilde

  • Frank Anrijs says:

   Dag Hilde,

   Zaterdag 24 augustus hebben we een algemene rondleiding op Yggdrasil. Momenteel zit de eerste rondleiding bijna vol, maar dan komt er een tweede rondleiding :-).

   Meer informatie: Rondleidingen Yggdrasil.

   Tot volgende zaterdag dan,

   Frank

 12. Heel interessant, want met een paar kinderen in huis en een man die vaak werken is valt het niet mee om cursussen of bijscholingen te volgen. Zeker als die niet bij de deur zijn.

 13. van den bossche veronique says:

  Hallo Frank,
  Ik vind dit een schitterend idee!
  Ben wel al ingeschreven voor de jaarcursus,zijn de 2 te combineren of is er veel overlapping?Het lijkt me ook interessant de projecten van de ingeschreven mensen te volgen….de antwoorden op hun vragen te horen.
  Ik heb een bestaande (vrij klasieke)groentetuin en een groot stuk grasland ernaast die ik er volgend jaar wil bij nemen,daar komt binnenkort karton op.Wil volgend seizoen echt starten met de permanente bedden.
  Groeten Véronique

  • Frank Anrijs says:

   Dag Veronique,

   de jaarcursus is veel breder. Hier krijgt u meer algemene en achterliggende informatie. De jaarcursus bekijkt ook splitsen van planten, snoeien van bessen, composteren, … De informatie is veel uitgebreider.

   De online cursus zal zich beperken tot het kweken van groenten op een bed, maar zal hier meer in detail op in gaan. De informatie komt veel vaker, zal specifieker en praktischer zijn. Ook komt er een centraal forum ‘Onder de Linde’ waar iedereen zijn vragen, ervaringen, commentaren, foto’s, … kwijt kan zodat er interactie is en iedereen elkaar kan helpen en ondersteunen.

   Maar er zal wel voor bepaalde onderdelen overlapping zijn.

   Groeten,

   Frank

 14. Frank, ik pas al je suggesties die je geeft op deze site reeds geruime tijd volledig toe (en met succes). Is deze online cursus aanvullend of een herhaling van reeds gepubliceerde artikels. Groeten Marc.

  • Frank Anrijs says:

   Dag Marc,

   het is gedeeltelijk een herhaling, maar het grote verschil is dat de cursus heel specifiek over het kweken van groenten gaat gaan, met over elk onderdeel een uitleg, voorbeelden, foto’s, … De cursus zal uitgebreider en praktischer zijn dan de nieuwsbrief en de blog.

   Een ander voordeel is dat alles in de juiste volgorde komt, op het juiste moment.

   Groeten,

   Frank

 15. Dag Frank

  Uitstekend idee! Ik aarzelde wat om me in te schrijven voor de jaarcursus ter plekke op Yggdrasil, omdat ik vreesde dat telkens volle dagen slecht zouden uitkomen. Wat jij voorstelt is heel interessant, omdat deze cursus flexibeler is, en minder verplaatsingen vergt. Ik doe mee!

  Brecht

 16. Ja super, ik doe ook graag mee, lijkt me ontzettend leerzaam en aangezien ik in Nederland woon ook een stuk makkelijker haalbaar.
  Kijk er nu al naar uit om te beginnen.
  Heel veel succes met de voorbereidingen,
  Irene

 17. Interessant!

 18. Lize den Hollander says:

  hey frank,

  een supergoed idee lijkt me, alleen jammer dat wij dit jaar met tijdsgebrek zitten. we zijn volop bezig met verbouwingen en er komt in januari ook een tweede kindje bij, we komen dus nu al handen tekort. ik zal me dus beperken tot het lezen van de artikels en nieuwsbrieven en proberen al deze kennis op te slaan hierboven. volgend jaar nemen we onze tuin onder handen en vliegen we er volop in! alvast heel veel succes met de cursus!

  Lize

 19. Eric de Leeuw says:

  Beste Frank,
  Fantastisch idee! Weet niet waar jij al die tijd vandaan haalt om dit te gaan opzetten maar ik zal de cursus graag volgen.
  Groet,
  Eric
  PS bedankt voor je antwoord op mijn 2 vragen!

  • Frank Anrijs says:

   Dag Eric,

   dat weet ik momenteel zelf ook nog niet. Het zal al bij al wel meevallen denk ik. Veel voorbereiden in de winter en af en toe eens een slapeloze nacht denk ik :-).

   Groeten,

   Frank

 20. Léonne Willems says:

  Frank,
  er verschijnt nergens een datum, dus ik hoop dat deze blog over najaar 2013 gaat. Zo ja, ik schrijf me graag in! Ik woon in Belgisch Limburg, de Voerstreek, 3793 Teuven en wil beginnen op ’n helling met veel leem en stenen in de grond die toeloopt naar ’n beek onder populieren. Dus halfschaduw situatie. Ik wil graag enkele bedden voorbereiden met karton/stro op het huidige gazon voor beplanting over 2 jaar, maar voor dit jaar al 2 patches met bedden frezen en kleine hugels maken om in voorjaar 2014 meer te kunnen planten dan alleen aardappels, courgettes, pompoenen en Nieuw-Zeelandse spinazie 🙂 Ben overigens enkele jaren geleden al op Yggdrasil komen kijken. Indrukwekkend. In afwachting van je bevestiging: succes met de voorbereidingen! Léonne

 21. Dimitri Vanden Bossche says:

  Dag Frank
  Wat een fantastisch idee!!!
  Ikzelf ben al enkele jaren zeer enthousiast over permacultuur en natuurlijk tuinieren, en heb ook al vanalles geprobeerd, echter zonder veel succes. Dit heeft te maken met verschillende factoren, namelijk dat ik te groot begonnen ben misschien en dat ik de natuur waarschijnlijk net iets teveel z’n gang laat gaan. Ik pak het misschien iets te idealistisch en te weinig praktisch aan allemaal. Dit jaar heb ik het dan opnieuw geprobeerd maar dan op zeer kleine schaal in een “keyhole-garden” waarvan ik trouwens al foto’s postte op je blog. Dit heeft toch al meer succes. Daarom denk ik dat ik en nog veel anderen met mij heel erg veel baat zouden hebben bij jouw online cursus. Komt daar nog bij dat je deze cursus voor een zeer democratische prijs aanbiedt en niet voor de gebruikelijke pakweg 999,95$ die er wordt gevraagd voor veel andere cursussen. hoe interessant misschien ook, dit soort bedragen kunnen mijn en waarschijnlijk veel andere gezinnen niet dragen of we kunnen bijvoorbeeld onze jaarlijkse vakantie wel vergeten.
  Daarom, wil ik er heel graag bij zijn en mij snel inschrijven! Laat jij mij weten hoe dat kan?
  Alvast hartelijk dank
  Dimitri

 22. Beste Frank,

  Ik las dat er een online curcus was van een natuurlijke moestuin. Ik wou ook heel graag hier aan mee doen.

  later las ik dat het in 2013 was. is er dit jaar ook een jaar curcus?

  Ik hoop op een reactie!!

  Groeten,

  Dina

Trackbacks

 1. […] het 2 ha grote domein ‘Yggdrasil’. Ook het komende jaar belooft druk te worden met de online jaarcursus die erbij […]

 2. […] berichten geleden heb ik een ballonnetje opgelaten over een mogelijke Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken’. De reacties hierop waren overvloedig en allemaal positief. Dat was voor mij een overduidelijk […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.