Mag Ik Nu Werkelijk Niets van Grondbewerking Doen?

Mag Ik Nu Werkelijk Niets van Grondbewerking Doen?

Mag Ik Nu Werkelijk Niets van Grondbewerking Doen?

Het is een heel natte winter geweest, maar ondertussen hebben we een droge periode achter de rug en schijnt de zon. De temperaturen zijn nog niet optimaal maar het is toch al heel aangenaam weer om in de tuin te werken. En ik zie overal vragen verschijnen over het bewerken van de bodem, over het al dan niet spitten, over het gebruik van de woelvork of een drietand, over schoffelen, …

Ik zeg zelf ook altijd dat je niet moet spitten, omdat dit veel schadelijke gevolgen heeft voor uw bodemleven, en bij uitbreiding uw bodemstructuur, beschikbare voedingsstoffen, … Voor het opstarten mag je best een uitzondering maken en een heel compacte bodem frezen of omspitten zodat je goed kan starten.

Maar de voorwaarde is dan wel dat je daarna goed afdekt met mulch, permanente bedden gebruikt en nooit nog je grond bewerkt!

Niet spitten of is het meer dan dat?

Ik zeg wel altijd niet spitten, maar ik bedoel eigenlijk dat je geen enkele grondbewerking moet toepassen. Behalve de onvermijdelijke keren dat je aardappelen of andere knollen en wortels oogst.

Ook het gebruik van een woelvork, het gebruik van een drietand en zelfs schoffelen werkt al storend in op het bodemleven. Ik ga er trouwens al vanuit dat je met permanente bedden werkt, anders kan je nooit op een natuurlijke manier tuinieren.

Omdat je in een natuurlijke tuin veel mulch gebruikt, kan de schoffel ook al mooi aan de haak blijven hangen, deze is door het gebrek aan onkruid en blote aarde compleet overbodig geworden.

Blijft er de drietand en de woelvork (= grelinette) over. De drietand wordt niet zoveel gebruikt en dient vooral om de bovenste centimeters van de grond los te maken. Wederom is dit compleet overbodig als je veel mulch gebruikt, en is het zelfs onmogelijk om te gebruiken :-).

De woelvork (je kan hetzelfde effect op je bodem ook bereiken met een spitvork) zorgt ervoor dat de bodem wat extra lucht krijgt en wat losser wordt, zonder dat de bodem gekeerd wordt. Dus ook zonder dat er een grote aanslag wordt gepleegd op het bodemleven. Maar hier gaat iedereen toch wel heel kort door de bocht.

Wanneer er over het bodemleven gepraat wordt, dan bestaat dit blijkbaar enkel uit bacteriën, ééncelligen en kleine beestjes. Maar schimmels worden altijd vergeten, en zij ondervinden heel veel schade van een woelvork. Ook al wordt de bodem niet omgekeerd!

Schimmels zijn breekbaar

Een goede, gezonde bodem zit bomvol met schimmels, maar dan wel de goede soorten. Hoe meer goede schimmels, hoe kleiner de kans dat er slechte schimmels zich gaan vestigen. Hoe rijker je bodem aan organisch materiaal, liefst wat houtig en onverteerd, hoe meer schimmels je krijgt.

Schimmels vervullen heel veel functies in je bodem en zijn extreem belangrijk. Vergeet maar alles wat oude tuinders zeggen over schimmels en hun negatieve effecten op je groenten, dat klopt niet. Schimmels helpen je op vele manieren in je tuin, en het verschil tussen een bodem met of zonder schimmels is enorm!

Enkele functies van schimmels:

 • verbeteren van de bodemstructuur
 • verspreiden van voedingsstoffen doorheen de bodem met hun schimmeldraden
 • samenwerking met planten om de juiste voedingsstoffen aan te leveren
 • voedsel voor allerlei organismen

Als je bv. een plant hebt die stikstof vastlegt in de bodem zoals een erwt, boon, els of  Eleagnus-soort, dan wordt die stikstof verspreid door de bodem. Deze stikstof blijft niet ter plaatse rond die struik of plant, maar het netwerk van schimmeldraden zorgt ervoor dat er van plekken met een grote concentratie stikstof getransporteerd wordt naar plekken waar er een tekort is.

Zo maakt het dus ook niet veel uit waar u plast in uw tuin, als je een goede bodem hebt, dan zorgt het ondergronds netwerk van schimmeldraden wel dat alles geraakt waar het nodig is.

Dit netwerk is heel broos

De oppervlakte van zo’n netwerk schimmeldraden kan heel groot zijn, tot soms enkele vierkante kilometers. Maar deze schimmeldraden zijn heel broos en fragiel, zelfs simpelweg betreding van de bodem laat al een serieuze schade na. Je voetstappen laten de grond wat zakken waardoor dit netwerk op vele plaatsen wordt onderbroken.

Als je een heel stuk met een woelvork bewerkt, ga je dit belangrijke netwerk volledig stuk maken. Alle voordelige functies naar bodemstructuur, opname en verspreiden van voedingsstoffen, onderdrukken van kwaadaardige schimmels, … Allemaal verloren.

Daarom (en om nog vele andere redenen 🙂 ) pleit ik er dus constant voor om de bodem zo weinig mogelijk te verstoren. Niet met een spitvork, niet met een frees, niet met een woelvork en zelfs niet met een hak!

Uw bodem is het begin van het succes van uw natuurlijke moestuin. Behandel hem dan ook met het nodige respect!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. johanna says:

  dank u voor alle informatie over de bodem van een moestuin.

  in deze tijd moet ik al wat zaailingen in potjes doen. ( om daarna eind mei buiten in de moestuin te kunnen zetten)
  de vraag die elk jaar terug komt bij mij is:
  wat is de beste aarde die ik gebruik voor die fase,
  dus voor die hele jonge plantjes?
  er is van alles te koop en heb al veel miskopen gedaan.
  kunt u daar wat informatie over schrijven?

  groeten johanna d’armagnac

 2. Eva Buné says:

  Wat fijn dat je het zo begrijpelijk en inzichtelijk uitlegt, dank voor alle tijd en moeite die je steekt in deze blog en site!
  groeten, Eva

 3. Jan Dheedene says:

  Hallo frank.
  Enig idee of algen uit de kikkerpoel goede voeding is voor op de bodem? Ik vind het heerlijk om die prachtige groene smurrie uit de poel te halen, wat een mooie glibberige materie. Het lijkt me een goed idee om de algen meteen op de bodem van de moestuin te gooien en de kippen alles gelaten verdelen door hun gescharrel. Wat denk je?
  Mvg
  Jan

 4. will says:

  Hallo,
  Wat is uw idee over gefermenteerd afval ? de zgn Bokashi ? Ik heb hier wel interesse in want t klinkt veelbelovend.

 5. Stephan says:

  Hoi Frank,
  Allereerst bedankt voor deze geweldige site & nieuwsbrief. Echt een supergrote hoeveelheid aan waardevolle informatie 🙂
  Het bovenstaande riep bij mij de vraag op hoe om te gaan met de bodem als je een bed wil inzaaien met bijvoorbeeld bodembedekker/groenbemester/bloemenbijenmix? In hoeverre is het mogelijk om zoiets in te zaaien met minimale verstoring van de grond?
  Alvast bedankt!

  Vriendelijke groeten
  Stephan

 6. Barbara says:

  Hallo Frank,
  Ik loop al dagen rond met de vraag hoe ik de overgang maak van het bed van tuinbonen naar het bed voor de winterprei. Voorheen maakte ik altijd geulen voor de winterprei en daarin de gaten voor de preiplanten. De aarde uit de geulen legde ik altijd opzij en een flink aantal weken later werden de preiplanten met deze aarde aangeaard.
  Maar als je de aarde niet wilt verstoren, hoe plant je dan prei?
  Ter voorbereiding heb ik in ieder geval de tuinbonenplanten afgeknipt ipv uitgetrokken en het loof op het bed gelegd (bovenop het stromulch). Hoe nu verder? Het is in ieder geval heel goed weer om de prei over te planten.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.