Lezing: Oorzaken van Onze Gezondheid

[mashshare]

Lezing: Oorzaken van Onze Gezondheid

Een afsluiter voor de winterlezingen op Yggdrasil is een workshop/cursusdag over salutogenese. De naam zegt je misschien niet veel, maar als je het vertaalt betekent het zoveel als ‘Oorzaken van onze gezondheid’.

Onze huidige manier van kijken naar ziekten en gezondheid is er één van het bestrijden van symptomen en er wordt niet gekeken naar de dieperliggende oorzaken.

Maar het onderdrukken van de uitingen van een ziekte zorgt dikwijls niet voor een – langdurige – oplossing. Heel dikwijls herval je of krijg je een ander probleem, als uiting van het onderliggende probleem.

Hoe gaat het nu?

“De dokter van de toekomst zal geen medicijnen voorschrijven, maar zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte”

Thomas Alva Edison, 1860.

De dokters anno 2015 hebben over voeding en het werkelijk voorkómen van ziekte nauwelijks iets geleerd …

Medicijnen moeten verkocht worden, dokters ontvangen vertegenwoordigers die proberen hun producten te slijten en het gebruik van – vaak – overbodige medicijnen stijgt jaarlijks.

Toch zijn er andere manieren om naar een ziekte of aandoening te kijken.

Wat is de toekomst?

Homeopathie en osteopathie worden vaak verketterd omdat het niet wetenschappelijk bewijsbaar is, maar het zijn net wel methodes die naar de dieperliggende oorzaken kijken en zoeken en zo proberen om problemen zonder het gebruik van schadelijke medicamenten op te lossen.

Salutogenese is de tegenhanger van de huidige manier van werken. Letterlijk vertaald betekent salutogenese ‘oorzaak van gezondheid’.

Salutogenese als nieuw paradigma, zodat gezondheid weer het logische gevolg wordt van onze omgeving. Dat klinkt als een grote opgave. Toch bieden simpele aanpassingen in leefstijl al handvatten om tot grote veranderingen te komen.

Wat een chronisch of progressief probleem was, blijkt binnen een ander paradigma ineens een heel ander beloop te hebben. We kunnen zélf verantwoordelijkheid nemen over de zorg voor onze gezondheid.

De cursus

De cursus wordt gegeven door Birgit Spoorenberg, zij schrijft:

Tijdens deze ééndaagse cursus zal ik dieper ingaan op de relatie tussen gezondheid en leefstijlfactoren.

Belangrijkste onderwerpen van de cursus:

  • Hoe zorg je voor behoud van gezondheid?
  • Kun je bij jezelf herkennen dat je je gezondheid aan het verliezen bent en kun je dan nog bijsturen?

In de cursus vertel ik je in grote lijnen over ons afweersysteem, gaan we in op wat stress nu eigenlijk is en wat dat te maken heeft met o.a. voeding, beweging, bioritme, temperatuur en ademhaling.

Ik laat je zien wat er in het lichaam gebeurt als het door welke oorzaak dan ook onder druk komt te staan. En hoe je er voor kunt zorgen dat de strategieën waar ons lichaam over beschikt om te zorgen dat problemen worden opgelost, optimaal hun functie kunnen uitoefenen.

Naast het verstrekken van beknopte informatie over de werking van het lichaam, is het mijn intentie je naar huis te laten gaan met een hoofd vol inspiraties om direct zelf mee aan de slag te gaan!

Geïnteresseerd?

Meer info kan je via volgende link vinden: Cursus Salutogenese.

Hopelijk tot binnenkort 🙂 !

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.