Ik Probeer te Doen Wat Ik Vertel

Ik Probeer te Doen Wat Ik Vertel

Ik Probeer te Doen Wat Ik Vertel

Het is heel gemakkelijk om een boek of een artikel te lezen of om naar een lezing te gaan en dan hierover te schrijven. Het is ook gemakkelijk om te bedenken welke oplossingen er allemaal zijn voor allerlei problemen in de wereld. Maar om er zelf ook effectief iets aan te doen is al veel moeilijker.

Er zijn verschillende gemakkelijke excuses zoals:

  • Ik heb geen tijd
  • Wat heeft het voor zin wat ik doe? Ik kan toch niets veranderen!
  • Ik weet niet hoe dat moet.

Ik heb ook al veel geschreven op mijn blog over de sterfte van de wilde en honingbijen, over de tekorten aan voedselplanten, over te weinig huisvesting en aandacht voor de wilde bijen, …

Insectenhotel

Om het niet bij loze woorden te laten blijven, heb ik deze winter mijn handen uit de mouwen gestoken en heb ik samen met mijn schoonvader een heus insectenhotel gebouwd. Het is er één om te proberen, de bedoeling is om er meerdere te bouwen en verspreid over ons terrein op te stellen.

Het wordt opgevuld met allerhande materialen zodat het meer is dan een bijenhotel. Zaken zoals stro, leem, houtblokken, bladeren, opgerold karton en bakstenen gaan erin. De voet wordt bedekt met (grote) stenen en zand om andere soorten wilde bijen aan te trekken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bijenkasten

Ook de Perone-kast hebben enkele vriendelijke mensen gebouwd voor ons. Ze is geplaatst, nu is het enkel wachten op een zwerm en de resultaten in de komende jaren. De uiteindelijke bedoeling is om ook van deze kasten verspreid over het domein een 6-tal exemplaren te zetten. Niet voor de honing, maar gewoon om de bijen voort te helpen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het is uiteindelijk helemaal niet moeilijk om een insectenhotel te maken. Het moet zelfs helemaal niet zo uitgebreid zijn als het onze! Zoek even via Google en u vindt ontelbare voorbeelden van makkelijke insectenhotels die u zelf snel kunt maken van recyclagemateriaal.

U moet zelf geen honingbijenkast zetten, maar u kunt uw tuin wél zo inrichten dat hij veel uitnodigender is voor deze hardwerkende beestjes. Plant en zaai bloemen die geliefd zijn door de bijen, zorg dat er ook vroege en late soorten bij zijn en gebruik NOOIT bestrijdingsmiddelen – zelfs geen ‘natuurvriendelijke’ middelen – want deze hebben allemaal schadelijke effecten op de bestuivers.

En zeg zeker ook niet: wat is het nut nu van één insectenhotel, dat maakt toch geen verschil!

Onthou dat alles altijd begint met 1 persoon die de kar trekt en de rest die volgt! Wanneer steeds meer mensen stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen, wanneer steeds meer mensen bijen- en insectenhotels in de tuin plaatsen, wanneer steeds meer mensen bijenvriendelijke bloemen gaan planten en zaaien, kunt u er zeker van zijn dat dat een heel belangrijk effect heeft!

Ga dus NU dat insectenhotel maken en zaai en plant NU die bloemen.

Het zal veel meer helpen dan de zoveelste petitie te tekenen, dan op ‘Like’ te klikken op Facebook of dan een berichtje over de bijensterfte te Retweeten op Twitter.

Het zal veel meer helpen dan te zeggen: ik kan er toch niets aan veranderen!

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Trackbacks

  1. […] zijn we op Yggdrasil al een tijdje op zoek naar een zwerm voor in onze perone-kast maar tot nu toe hebben we overal bot gevangen. Ik was dus heel verheugd met dit bericht en heb […]

  2. […] en ook honingbijen gaan houden, dan is dat ook mogelijk natuurlijk. Wij hebben momenteel al een perone-kast staan, weliswaar zonder bijen. Maar omdat ongeveer iedereen die ik tegen gekomen ben zijn […]

  3. […] jaar heb ik een nieuw bijenhotel geïnstalleerd op ‘Yggdrasil’ en dat was op 1 van de eerste warme dagen. Ik had al de basisstructuur vroeger uitgezet en ging het […]

  4. […] vorig jaar hebben we op Yggdrasil een bijenkast staan, maar het scheppen van een zwerm honingbijen bleek niet zo eenvoudig. En indien mogelijk zouden we […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.