Het is een moeilijke zoektocht!

Het is een moeilijke zoektocht!

Het is een moeilijke zoektocht!

Heel veel mensen waarmee ik praat zijn op zoek naar informatie over natuurlijk tuinieren, naar ‘anders’ tuinieren. Ze willen eigen groenten kweken en zelf fruit kunnen plukken in de tuin.

Het is echter niet vanzelfsprekend om dit te doen op de klassieke manier.

Waarom?

Omdat wanneer u op de traditionele manier tuiniert, u problemen krijgt met onkruid, ziektes, schimmels en plaaginsecten. Ook geraakt uw grond uitgeput en verdwijnt stilletjes alle bodemleven uit de bodem door de verslechterende leefomstandigheden.

De gangbare manier om deze problemen op te lossen is het gebruik van (chemische) meststoffen, bestrijdingsmiddelen en onkruid trekken. Allemaal oplossingen die zorgen dat u in een vicieuze cirkel terecht komt en steeds meer gaat leunen op deze pseudo-oplossingen.

Yggdrasil

Mijn ouders hebben het project ‘Yggdrasil‘ vele jaren geleden opgestart. In de loop van de jaren hebben zij geprobeerd (met succes!) om natuurlijk tuinieren praktisch toe te passen. Dankzij cursussen en workshops worden de verschillende aspecten van natuurlijk tuinieren uitgelegd en in de praktijk toegepast.

Natuurlijk is een workshop niet voldoende en is dit pas het begin van uw eigen zoektocht naar uw ideale natuurlijke moestuin.

Maar u heeft het misschien al gemerkt, er is niet echt een overvloed aan informatie te vinden over natuurlijk tuinieren. Zeker in de Nederlandse literatuur is er weinig te vinden, in Engelstalige boeken is er wel meer informatie te vinden.

In deze boeken moet u dan weer goed opletten omdat wij in een gematigd klimaat leven terwijl veel kennis over natuurlijk tuinieren uit warmere streken zoals Australië komt. Hun plantensoorten en problemen zijn dikwijls niet dezelfde als de onze.

Ik heb ondertussen al verschillende interessante boeken gelezen en heb nog veel boeken op mijn ‘te lezen’ lijstje staan.

Vanaf nu ga ik regelmatig een recensie schrijven, korte samenvatting geven of enkele passages bespreken uit boeken die ik gelezen heb. Hierdoor kunt u zich misschien laten inspireren en zelf één of meerdere boeken lezen over natuurlijk tuinieren.

Want er is wel degelijk veel informatie te vinden over natuurlijk tuinieren, maar deze is niet altijd gemakkelijk te vinden. Veel oude boeken, van de periode tussen 1930 tot 1950 bevatten schatten aan blijkbaar vergeten kennis die soms heel nuttig is.

Hebt u zelf suggesties over interessante boeken, aarzel dan niet en zet je lijst(je) hieronder in de commentaar!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Verellen bart says

  Dag Frank,

  Een boek dat ik kan aanraden : het verborgen leven van bomen ,
  Schrijver Peter Wohlleben (vertaald uit het Duits)
  Vriendelijke groeten,
  Bart

  • Bedankt voor de suggestie, ik heb het vorig week juist gelezen 🙂 . Ik vond het een heel goed boek, volgende week verschijnt de recensie op de blog!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.