Hermineralisatie van de Moestuin!

[mashshare]

Hermineralisatie van de Moestuin!

Een vraag die in mijn mailbox binnenkwam:

Beste Frank,

Die hermineralisatie van de moestuin vind ik wel erg belangrijk.

Wat kan hiervoor nog meer gebruikt worden dan lavakorrels ?

Hoor graag wanneer ik dit ter hand moet nemen.
Welke tijd van het seizoen?

Ik merk dat er nog veel vragen zijn over het aanrijken van je bodem, hoe je dit kan doen, of lavameel de enige optie is, wanneer je dit kan doen …

Waarom herminaliseren?

Een belangrijke reden die aangehaald wordt wanneer over hermineralisering wordt gepraat zijn de tekorten aan mineralen die er in onze voeding zijn, met verregaande gevolgen voor onze gezondheid.

Maar de tekorten hebben niet enkel een belangrijke invloed op onze gezondheid, ook de gezondheid van de planten en het bodemleven lijdt eronder! De mineralen waar in de gangbare landbouw over gesproken wordt zijn belangrijk voor de plantengroei, maar vertellen niet het volledige verhal. Net zoals wij een breed spectrum aan mineralen en vitaminen nodig hebben, hebben planten meer nodig dan stikstof, fosfor en kalium.

In plantcellen vinden er vele ingewikkelde processen plaats waar vele verschillende soorten mineralen voor nodig zijn. Wanneer deze niet aanwezig zijn in de bodem, kan de plant deze niet opnemen en gaan deze processen niet of slechts gedeeltelijk plaatsvinden. Dit heeft niet altijd een zichtbare invloed op de plantengroei voor ons, maar vaak wel voor insecten en andere dieren.

Zwakkere planten zijn aantrekkelijk

Planten waar bepaalde processen niet goed verlopen zijn zwakkere planten en dit stralen ze uit naar plaaginsecten. Ze worden ook veel sneller opgezocht door bijvoorbeeld slakken. Natuurlijke selectie is dit, waarbij slechtere exemplaren worden opgeruimd zodat ze niet de kans krijgen om zich voort te planten. De sterke, gezonde planten zullen zo de kans krijgen om zich voort te planten en de goede genen door te geven.

Een bodem rijk aan mineralen is dus niet alleen beter voor uw gezondheid, maar geeft ineens ook veel minder problemen met plaaginsecten en slakken.

Aanrijken van je bodem

Er zijn verschillende opties om je bodem aan te rijken met mineralen. Het eenvoudigste is mulchen met planten die er al groeien. De planten halen mineralen uit de bodem naar boven en gebruiken dit in hun bladeren en stengels. Door te mulchen komen deze mineralen bovenop de bodem terecht, beschikbaar voor je groenten.

Hoe dieper de mulchplanten wortelen, hoe meer mineralen ze gaan bovenhalen die bovenaan niet beschikbaar zijn. Planten zoals heermoes, smeerwortel en zuringsoorten wortelen diep en ontginnen zo mineralen op grote diepte. Struiken, maar zeker bomen geraken nog veel dieper en slagen erin om veel mineralen uit de diepte naar boven te halen om de mineralen aan te vullen.

Daarom is het ook aangeraden om te mulchen met blad, hier zit zelfs in de herfst nog een beetje mineralen in. Houtsnippers van jonge twijgen zijn het beste om te mulchen wanneer je het puur voor de mineralen doet.

Voldoende?

De vraag is natuurlijk of je voldoende mineralen kan aanvullen via mulchen. Een bedenking die ik hierbij heb is dat de bodem al vaak mineraalarm is en de planten die erop groeien dus ook. De typische ontginningsplanten hebben wel een hoger gehalte aan mineralen, maar dat is ook maar relatief.

Wanneer je hogere aantallen mineralen wilt toevoegen, ben je beter af met gesteentemelen zoals basaltmeel of lavameel.

Andere manieren

Wij gebruiken ondertussen al enkele jaren lavameel en -gruis. In lava zitten heel veel verschillende mineralen, lava is in onze streken ook overvloedig aanwezig en het meel en gruis is een afvalproduct van grote mijnen.

De hoeveelheid die je moet toedienen is niet erg duidelijk, ook omdat je er in principe niet te veel van kan geven. Lava is inert en blijft gewoon aanwezig in de bodem tot het wordt omgezet door het bodemleven.

Zolang planten geen vragende partij zijn voor voedingsstoffen zetten ze het bodemleven niet aan het werk en blijft de lava onveranderd in de bodem zitten.

Als ik er toch een getal op moet plakken dan adviseer ik normaal een 100g/m², wanneer je de eerste keer lavameel geeft mag dat zeker het dubbele zijn.

Moet je die gift elk jaar herhalen? Wij geven nu al enkele jaren lavameel mee tijdens het planten en zaaien, en ik vermoed dat we stilaan eens een jaar overslagen en goed kijken wat het effect is.

Want ik ben overtuigd dat er een effect is: onze tuin is zo goed als plaag en slakvrij en dit is volgens mij in grote mate te danken aan het gebruik van lava. De bodem is veel beter op orde en sterker en ook de planten zijn veel gezonder. Plaaginsecten vinden niet veel eten en wat ze vinden verdedigt zich veel beter waardoor ze onze tuin liever vermijden.

Al spelen onze manier van kweken en de talrijke natuurlijke vijanden ook een rol 🙂 .

Er zijn natuurlijk nog andere gesteentemelen die je kan gebruiken, maar lavameel bevat heel veel verschillende soorten mineralen en is vlot verkrijgbaar.

Wanneer?

Je kan lavameel op elk moment strooien, er is geen speciaal seizoen wanneer je het moet toepassen. Wanneer je de beslissing neemt om lava te gebruiken, kan je direct beginnen. Wij strooien meestal in de winter omdat er dan weinig planten staan en je ook eenvoudig rond en tussen struiken kan strooien.

In de zomer wanneer alles vol in blad staat is dat lastiger. Maar in principe kan het altijd.

Nog vragen?

Indien je nog met een andere vraag over lavameel zit, aarzel niet en stel ze in de reacties hieronder 🙂 .

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Rita migchielsen says

  Dag Frank,
  ik heb een vraag over het mulchen met houtsnippers.
  Is het niet zo dat bij de vertering van de snippers, stikstof wordt onttrokken aan de bodem waardoor de er een tekort ontstaan voor de planten?
  Ik heb hier namelijk slechte ervaringen mee.
  Ben zeer benieuwd naar jouw antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Rita Migchielsen
  Groenlo
  Nederland

  • In principe wordt er enkel stikstof aan de bodem onttrokken, als je de houtsnippers inwerkt. Als je ze echter bovenop laat liggen, dan zou dit effect veel kleiner moeten zijn. De vertering zal waarschijnlijk trager gaan en de aanwezigheid van een bodembedekking zal het bodemleven stimuleren.
   Als je de snippers inwerkt, dan dood je een groot deel van het bodemleven, waarna de overlevers met de ingewerkte materialen massaal gaan groeien en zo in sneltempo stikstof verbruiken. Dit wordt op deze site op verschillende plaatsen uitgelegd, dus voor meer info gewoon best eens zoeken.

 2. Willem visser says

  In verband met de mineralisering. Wat is of kan de bijdrage van houtas zijn?

 3. Beste Frank,

  Wat is beter voor zware kleigrond; basaltmeel of lavameel/gruis?
  Bedankt en groeten,

  Olga

 4. mariellA says

  Beste Frank, ik vraag me af of er geen uitspoeling is van de.mineralen.als je in de winter strooit en de tuin is onbegroeid dan spoelt het toch uit?

 5. Dag Frank, ik blijf mezelf de vraag stellen welke invloed het gebruik van gesteentemeel heeft op de bodem, de vitaliteit en weerbaarheid van planten. Het is een onderwerp wat me al een tijdje bezig houdt. Elaine Ingham van het Soilfoodweb, een internationaal gerenommeerd wetenschapster op het gebied van bodembiologie, beweert heel stellig dat alle mineralen die planten nodig hebben (bekend of voor mensen nog onbekend) aanwezig zijn in de minerale deeltjes in de bodem; het zand, silt en klei. Sterker nog, elk zandkoreltje heeft het hele pallet aan mineralen in zich! Weliswaar niet in plantopneembare vorm; het bodemleven is in staat de mineralen te solibiliseren (losmaken uit de minerale deeltjes) zodat de mineralen beschikbaar zijn voor de planten (in oplossing zijn) of losjes gebonden zitten aan vooral klei-deeltjes en humuszuren (bestaan ze wel of niet?) afhankelijk van de kationen omwisselingscapaciteit (en vanuit hier makkelijk in oplossing komen om alsnog door planten opgenomen te kunnen worden). De mineralen uit het lavagruis zijn volgens mij veel makkelijker door het bodemleven te solubiliseren. Dat is natuurlijk een groot voordeel voor bodems die op leven na dood zijn, en waar de nutriëntencyclus als gevolg hiervan volkomen stil is komen te liggen. Maar… zou in een biologisch zeer actieve bodem zoals zonder twijfel die van Ygdrassil deze mineralencyclus op een gegeven moment niet zo goed op orde kunnen/moeten zijn dat het toevoegen van lavagesteente geen toegevoegde waarde meer heeft. Misschien een meer praktische vraag aan jullie: hebben jullie het recent nog weleens geprobeerd om aan gedeelte van de planten géén lavameel te geven, en gaf dit andere resultaten? (het lijkt me een interessante onderzoekshypothese voor jullie bodem…)

 6. Beste Rita,
  in afwachting dat Frank antwoordt misschien al even wat ik er over weet.
  Als je je houtsnippers gaan onderwerken in de bodem kan dat misschien een probleem zijn, maar als je ze enkel als mulch gebruikt, liggen ze dus bovenop de bodem en kunnen ze geen stikstof onttrekken aan de bodem. Dit hier is eigenlijk wel heel kort uitgelegd. Frank schreef er vroeger al uitgebreid over in: http://natuurlijkemoestuin.be/mulchen-3-belangrijke-tips-voor-de-natuurlijke-tuin/
  groeten
  Ann Suetens

 7. Marja van Kaam says

  Beste Frank,
  Toen wij onze moestuin kregen, twee jaar geleden, was de grond erg arm, net als bij jullie toendertijd. Het eerste jaar zijn we gewoon maar begonnen en was de oogst niet
  zo best. Maar vorig jaar zijn wij begonnen de grond te verbeteren met lavameel en wormen-compost,maar ook met effectieve micro-organismen(EM) wat tot veel betere resultaten heeft geleid.Dit jaar gaan wij lavagruis gebruiken met EM ,zee-mineralen en als bemesting guano. Verder voorzien wij iedere plant in het plantgat met een lepel lavameel.Zo hopen wij dit jaar de bodem aardig op weg te helpen en op jouw advies mulchen, zodat de tuin op eigen kracht straks verder kan.
  EM Agriton Belgie http://www.agriton.be of emnatuurlijkactief.nl kijk ook eens bij biosolutions.bio over lavameel etc.veel succes allemaal.

  .
  Ava

 8. Geertje says

  Ik gebruik al vele jaren het afgemaaide gras als mulch op de moestuin in het zomerseizoen.Ook ben ik verleden jaar met een flinke lava gift daar gestart.Al een tijdje vraag ik mij af of ik ook lava op het gazon zal strooien.Er komt nu jaarlijks compost op.Het lijkt mij dat ik met lava een mooier gazon en mineraalrijkere mulch krijg.Zou er dan ook minder mos komen in de schaduwplekken?Zou ik het onder de compost kunnen doen in het voor jaar of kan ik beter al in de winter strooien?Heeft iemand daar al een ervaring mee?

 9. Marion says

  Beste Frank,

  Ergens las ik dat lavameel paramagnetisch is. Het zou o.a celdeling stimuleren en zorgen dat sapstromen op en neer gaan. Verder kan ik er weinig over vinden wat het nu precies inhoud.
  Kan jij me er soms iets meer over vertellen?
  Groeten Marion

 10. Francois Francis says

  Dag Frank,
  Lavakorrels zijn deze niet te grof , of te groot voor gebruik in de tuin? duurt het niet te lang voordat deze hun stoffen gaan afgeven ?

 11. Simone says

  Beste Frank, ik had een aantal maanden geleden vijf kilo lavameel gekocht via een webwinkel wat best duur was. Daarom gebruik ik de meel alleen als ik nieuwe struiken of bomen plant. Graag zou ik mijn hele tuin met lavameel willen verzorgen. Ik heb er een rit naar België best voor over helaas kom ik er niet achter waar ik de lavameel gewoon kan kopen. Zou je mij dat kunnen en willen vertellen. Wanneer je geen reclame wilt maken begrijp ik dit heel goed. Groetjes Simone

  • Dag Simone,

   DCM heeft zakken lavagruis van 20 kg voor een redelijke prijs. Zoek eens een verdeler van DCM in je buurt; er zijn er heel wat! Ook online te koop bij de betere online tuinshop.

   • Simone Brus says

    Bedankt Hilde, Ik heb inmiddels voor een mooie prijs drie zakken van 20 kilo aangeschaft.
    Groetjes Simone

  • Marja van Kaam says

   Beste mede tuiniers,
   Blijkbaar lezen jullie de reakties van anderen niet zorgvuldig, want ik heb een website doorgegeven (biosolutions.bio) in Belgie gevestigd, die heel veel informatie geven en lavameel van de beste kwaliteit leveren voor een heel schappelijke prijs. Ga maar kijken en veel succes.

 12. nog een aangename meerwaarde van lavameel
  als je toch nog slakken in de tuin hebt kan je je gewassen beschermen met errond lavameel /lavagruis te strooien eventueel met lavameel bestuiven en dit vinden ze echt niet leuk
  als je tomatenplanten besmet zijn door de aardappelziekte , dan kan je deze ook met lavameel bestuiven. je verwijdert eerst de zieken bladeren en dan bestuif je ze, wij hebben daar vorig jaar onze tomatenplanten mee kunnen redden. het helpt evenwel alleen in het beginstadium. als het te ver gevorderd is helpt het niet meer

 13. Andre says

  Mag je lavameel oplossen in water en dan spuiten ipv te verstuiven?
  Wat is het beste?
  Lavameel op de aardappel strooien als men plant of wachten tot er bladeren opstaan en dan verstuiven?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.