Helpt een mulchlaag tegen onkruid?

Helpt een mulchlaag tegen onkruid?

Helpt een mulchlaag tegen onkruid?

Vele jaren geleden was ik nog niet volledig overtuigd van het nut van een mulchlaag als onkruidbestrijding. (Ondertussen ben ik een evangelist geworden ;-).)

Het is eigenlijk mijn overbuurman die mij overtuigd heeft. En niet met woorden maar met daden!

Mijn overbuurman

Mijn overbuurman is ergens rond de 60 jaar en houdt zijn tuin prima in orde. De stoep en goot proper geveegd, alle hagen en vormpjes worden op tijd en stond geknipt.

Ook de voorhof ligt er perfect bij, geen sprietje onkruid te bekennen en alles mooi geharkt.

Nu heeft hij de gewoonte om elke dinsdag samen met zijn vrouw de voorhof op te kuisen. Alle gevallen bladeren worden opgeveegd, de goot uitgekuist en alle vrije grond wordt mooi geharkt.

Ik was op mijn vorige werk altijd op dinsdag thuis dus ik zag ze elke week ’s morgens beginnen om tegen de middag alles af te werken en op te ruimen.

Enkele jaren geleden echter was hij verschillende dinsdagen niet op de afspraak. En tot mijn grote verbazing begon er na enkele weken al redelijk veel onkruid te groeien.

Ik was verrast omdat ik dacht dat iemand die al jarenlang elke week zijn grond schoffelde en harkte ondertussen al alle slapende onkruidzaden in de bovenste laag had wakker gemaakt en omgehakt.

En toch duurde het maar enkele weken voordat er overal massaal veel onkruid verscheen.

Mijn voorhof

Waar er bij mij geen planten staan, ligt er een laag karton met daarover een dikke laag mulch van houtsnippers. Het karton is ondertussen allang vergaan maar de mulchlaag van houtsnippers wordt om de zoveel jaar aangevuld en blijft het onkruid succesvol tegenhouden.

Ik schat dat ik ongeveer 3 keer per jaar onkruid uitdoe voor mijn huis en dit duurt dan ongeveer een 10-tal minuten. Het uittrekken gaat zeer eenvoudig omdat het geworteld is in de losse mulchlaag en niet in de ondergrond.

Meestal moet ik dan nog onkruid uittrekken langs de randen waar de laag houtsnippers soms dun ligt of in een molshoop die boven de houtsnippers is  komen piepen (mollen zijn overvloedig aanwezig in de buurt).

Het verschil in onkruiddruk is zo enorm, zelfs na zovele jaren schoffelen en proper houden, dat ik direct overtuigd was dat een constante grondbedekking dé oplossing is voor het arbeidsintensieve schoffelen en wieden in een doorsnee moestuin.

Ik ben mijn buurman dus zeer dankbaar voor het proefondervindelijke bewijs dat grondbedekking een briljante oplossing van de natuur is om het werk in mijn moestuin te beperken!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Trackbacks

  1. […] informatie die ik op mijn blog al gegeven heb, gaat over het beginnen van een moestuin. Waarom u moet afdekken, waarom spitten niet zo goed is, dat u gesteentemeel moet gebruiken als bemesting om de bodem te […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.