Heb Jij Graag een Kruidenspiraal Naast Uw Keuken?

[mashshare]

Heb Jij Graag een Kruidenspiraal Naast Uw Keuken?

Een kruidenspiraal is ondertussen al redelijk bekend, zeker mensen die af en toe langs komen op Yggdrasil hebben er al verscheidene gezien. Het aanleggen is een redelijke investering in tijd en werk maar de voordelen van een kruidenspiraal zijn groot.

Allereerst is er het evidente voordeel van de plaatsbesparing. U gebruikt hetzelfde stukje grond veel efficiënter omdat een kruidenspiraal gebruik maakt van de 3 dimensies. Het is eigenlijk een tuinbed in de vorm van een slakkenhuis.

Samen met de plaatsbesparing heeft de spiraal nog een ander heel groot voordeel. Door zijn vorm ontstaan er heel veel verschillende biotopen, geschikte standplaatsen voor een breed scala aan kruiden. Zo kunt u warmteminnende planten, zonnekloppers, schaduw-eisende planten, planten voor droge gronden en planten met een drang naar natte voeten samen zetten op een m³. Dit is iets dat u nooit kan bereiken in een gewone kruidentuin!

Grote Luxe

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een kruidenspiraal. Zo kunt u niet alle soorten op een spiraal kwijt: hardgroeiende soorten zoals lavas en rabarber kunt u best een plaatsje geven naast de spiraal, ook munt hoort niet thuis op een spiraal, deze gaat te hard woekeren. Meestal wordt er een zitbankje of uitsteeksel voorzien waar u potten met munt op kunt zetten zodat deze toch ook bij de kruidenspiraal staan.

Want dit is een ander groot voordeel: leg de kruidenspiraal dicht bij uw keukendeur, plant de kruiden die u zelf regelmatig gebruikt in de keuken en voor thee en het gebruik van kruiden in uw keuken gaat steil omhoog! Verse kruiden op enkele stappen, wat een luxe!

Zelf Doen?

Op zich is het niet zo moeilijk om een kruidenspiraal op te bouwen, maar je moet dan wel goed weten waar je op moet letten.

Heel belangrijk is dat je een goede fundering legt, en wat heel dikwijls fout gedaan wordt is het opvullen van de kruidenspiraal met aarde of zelfs compost.

Beide gaan ervoor zorgen dat de kruidenspiraal na verloop van tijd gaat inzakken, de kruidenspiraal gaat zo ook een goed huis vormen voor woelmuizen en gaat vast en zeker bezoek krijgen. De gangen gaan de basis ondergraven waardoor de kans heel groot is dat de constructie na enkele jaren moet afgebroken worden.

Wij hebben deze dingen allemaal door scha en schande ondervonden, maar bouwen al vele jaren spiralen die mooi blijven rechtstaan 🙂 .

Veel tijd

We krijgen elk jaar verschillende aanvragen om ergens een kruidenspiraal te gaan aanleggen, vroeger deden we dit ook in combinatie met een workshop, zodat de gastheer/vrouw een afgewerkte kruidenspiraal had op het einde van de dag. Ineens waren er ook een 10-tal mensen die mee hadden gebouwd en thuis zelf aan de slag konden.

Zo konden we de vraag grotendeels opvangen.

Maar door een stijgende aandacht voor ons project en het vernauwen van onze focus naar educatie over moestuinieren, blijft er te weinig tijd over om nog kruidenspiralen aan te leggen.

De vraag groeit en komt elk voorjaar sterker terug, tijd dus om hier een oplossing voor te vinden 🙂 .

Video’s, tekst en foto’s

Ik vroeg mij af of het misschien een idee is om een laatste keer een kruidenspiraal aan te leggen en dit uitvoerig te documenteren. Tekst, foto’s en video-opnames zodat alle aspecten aan bod komen.

Alles in combinatie zou voldoende moeten zijn om zelf aan de slag te gaan en een eigen kruidenspiraal aan te leggen naast je keukendeur. Want het is echt genieten als je in alle seizoenen slechts enkele stappen naar buiten moet zetten om een verse thee te maken, je soep te kruiden of je salade wat te ‘pimpen’.

Ik wil hiervoor samenwerken met een professionele cameraman, die ineens ook de beelden kan bewerken. Want ik heb gemerkt dat vooral hier het schoentje wringt als je dit zelf wilt doen …

Interesse?

Uiteraard is dit voor mij een grote investering, daarom wou ik even horen of er wel interesse is voor zo’n digitale ‘workshop’. Ik ben ervan overtuigd dat het met al dit documentatie-materiaal moet lukken, maar de vraag is natuurlijk of jij dat ook ziet zitten.

Eigenlijk heb ik 2 vragen waar ik een antwoord op zoek:

 • Denk jij dat zo’n digitale workshop werkt om het daarna zelf te kunnen uitvoeren?
 • Hoeveel is zo’n workshop waard voor jou? Hoeveel zou jij ervoor willen betalen?

Ik ben curieus naar jouw mening hierover, het zou me hard vooruit helpen als je hierop even wilt reageren in de reacties hieronder 🙂 .

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in een workshop over een kruidenspiraal, maar misschien wel in snoeien of stekken of planten of composteren, … dan zou ik heel graag hebben dat je op de eerste vraag antwoord. Ik speel met het idee om meerdere workshops digitaal aan te bieden, maar jij moet natuurlijk openstaan voor zo’n manier van informatie verstrekken!

Ik ben heel benieuwd naar de reacties!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Gust den Aantrekker says

  zeer zeker geïnteresseerd in de kruidenspiraal.

 2. Dag Frank,

  Ik ben niet geïnteresseerd in de kruidenspiraal, maar wel in composteren en snoeien.

  Groeten, Geert

 3. Hoi Frank,
  Ik heb er al een aantal gemaakt, maar wist nog niet dat je beter geen aarde en compost kon gebruiken. Ben benieuwd naar je tips hierover en ook andere tips. We nemen er wel altijd een waterpas bij, zodat de spiraal echt goed recht staat.
  Het hangt er ook vanaf hoeveel steen je gebruikt of ander materiaal zoals dakpannen of flessen. Het lijkt me heel nuttig als je hier een mooie video oid van maakt. Het is inderdaad veel werk.

 4. Ik ben ook wel benieuwd.

  Ik denk dat je dit niet te duur mag maken aangezien je het maar 1 keer moet maken en dan dit voor veel mensen en voor vele jaren kan verkopen vind ik +-3 euro een corecte prijs
  Als je de prijs laag hout zou ik eerder geneigd zijn om meer verschillende aan te kopen.

  Mvg koen

 5. En nog een klein puntje.
  Je mag de video gerust bij mij komen opnemen

 6. Ik ben geïnteresseerd in een digitale workshop over composteren.

  Mvg. Jan

 7. Simon Kranenburg says

  Ik ga er zeker een maken, ben nog op zoek naar de geschikte plaats.
  Als je mooie natuursteen wil gebruiken, ben je al gauw 100,- euro kwijt.
  m.vr.gr. Simon.

 8. Hebben net ook plannen om een Kruidenspiraal aan te leggen – rondom een bestaande “berg” in onze tuin.
  Dus zekers ook geïnteresseerd in jullie workshop! 🙂
  Hebben al vanuit vele hoeken tips en info gekregen (o.a. Yggdrasil)
  Ben zelf fotograaf – indien je graag wat beeldmateriaal had … (Ben helaas geen filmer 🙁
  Wij zijn van Herent,
  Groetjes,
  Mia & Erik,

 9. diederik says

  ik ben niet geïnteresseerd in de kruidenspiraal, maar voor de rest wel in composteren, mulchen, combinaties en dergelijke

 10. Tom Nijsen says

  Frank, ik ga dit jaar waarschijnlijk 2 bouwen bij ons thuis, maar persoonlijk vind ik het niet nodig om meer digitale workshop te krijgen. Ik ben je al zeer dankbaar voor het fotoverslag in een vorig blogartikel, ik heb genoeg hieraan: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/een-kruidenspiraal-verse-kruiden-op-enkele-stappen-van-de-keuken/.
  Dus voor mij biedt dit geen meerwaarde, maar zou misschien wel kunnen voor andere mensen/andere topics.

 11. Prima manier om uitleg te geven Frank! Het splitsen van tijm bijvoorbeeld wist ik echt niet maar is meteen duidelijk. Wel heel lastig om daar een prijskaartje aan te hangen…

 12. Dag Frank,

  Ik ben zeker geinteresseerd in het maken van een kruidenspiraal.
  Qua prijs zou ik er wel 5 euro voor willen betalen

 13. Hallo Frank,
  Uiteraard is dat een goed idee, zeker voor wat betreft de kruiden spiraal, maar ook voor heel veel andere onderwerpen. Ik weet uit ervaring dat zoiets heel veel werk is, maar je moet dit eigenlijk met name doen omdat je het zelf leuk vind.

 14. Patricia says

  Hoi Frank,
  Mooi idee. Ben zelf alleen niet zo van de online workshops en kan ook goed vooruit met de info die je zo al aanbiedt. Waarvoor dank!

 15. Ik ben geinteresseerd in een kruidenspiraal. Ook snoeien (of juist niet snoeien) geeft me hoofdbrekens.

 16. Zeer geïnteresseerd en zou dat in jouw plaats wel doen voor verschillende topics (max 5€), maar zelf ben ik helemaal into gratis info + trial & error, dus aan mij zal je wat dit betreft helaas niet veel verdienen, al had ik het jou graag gegund 🙂.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.