Glyfosaat: Gemak Met een Zware Prijs!

Glyfosaat: Gemak Met een Zware Prijs!

Glyfosaat: Gemak Met een Zware Prijs!

Elk jaar rond deze periode zie ik het met lede ogen aan. Telkens opnieuw verbaas ik mij erover, maar toch ook weer niet. U zult het ook al wel gezien hebben, de eerste tekenen zijn er al.

Grasvelden die oranje verkleuren, slootkanten die verkleuren, mensen met een rugsproeier die ijverig de oprit aflopen, boeren die met hun tractor en spuitmachine driftig rondrijden over hun velden, … Elk jaar hetzelfde tafereel šŸ™ (Ik schreef er al enkele keren over: 2013, 2014).

Een mens leeft in hoop en ik dacht dat door het verbod op het particuliere gebruik van glyfosaat dat in Nederland ingesteld werd tegen het einde van het jaar, mensen toch beginnen te beseffen dat het misschien toch niet allemaal zo onschuldig is als wordt voorgesteld.

Er zijn ondertussen al vele onderzoeken (een overzicht vindt u hier: Glyfosaat en kanker) die aantonen dat er toch wel duidelijke aanwijzingen zijn voor schadelijke bijwerkingen bij het gebruik van dit sproeimiddel. In de mainstream media mag hier blijkbaar niet over bericht worden, want zo gaat u nergens lezen dat de Europese commissie duidelijke rapporten over de schadelijke gevolgen van glyfosaat genegeerd heeft (Roundup and birth defects).

Bijtjes en NeocotinoĆÆden

Vorig jaar brak er een enorme heisa los toen er steeds meer berichten verschenen dat onze bijen sterven door het gebruik van een bepaalde klasse pesticiden, de neonicotinoĆÆden. Talrijke petities worden rondgestuurd, in alle kranten werden onderzoeken en tegen-onderzoeken gepubliceerd, stromannen van Syngenta kwamen uitvoerig in het nieuws om duidelijk te maken dat de bestrijdingsmiddelen niets te maken hadden met de bijensterfte.

Toch werd er zoveel kabaal gemaakt door de modale man op de straat dat er uiteindelijk een (kort) verbod kwam op deze sproeimiddelen. Uiteraard is dit totaal onvoldoende want de bijen hebben evengoed last van alle andere soorten bestrijdingsmiddelen, maar dat is een andere discussie.

Wat mij vooral bevreemt in deze recente gebeurtenis is dat er massaal wordt geschreven over de bijensterfte, over het probleem met de bijen en onze voedselvoorziening en dat mensen hierin massaal meegaan. Miljoenen mensen hebben petities getekend, regeringen onder druk gezet en uiteindelijk is er een verbod gekomen.

Maar wanneer het over het gebruik van glyfosaat gaat, waar wij zelf aan dood gaan, dat massaal op onze landbouwvelden gespoten wordt, dat bij GMO’s gewoon erover gespoten wordt, dat ondertussen alom tegenwoordig is in onze omgeving, zelfs in ons lichaam, wanneer het over dit middel gaat, dan is er een oorverdovende stilte.

Rapport van WHO

Enkele dagen geleden verscheen er een rapport van de WHO, waaruit bleek dat glyfosaat vanaf nu gelabeld moet worden als een middel dat kankerverwekkend kan zijn.

Alhoewel al uit verschillende onderzoeken gebleken is dat het dit ook effectief is, zinkt het bericht weg in de nieuws en is er weinig tot geen reactie.

Ik pleit sterk voor een algeheel verbod op alle middelen die ook maar iets van glyfosaat bevatten, zowel voor particulieren als voor professionelen. Er zijn voldoende alternatieven, dat deze soms duurder uitvallen is een non-argument. Op gezondheid kan je geen prijs plakken, al onze welvaarstziektes, die hoogstwaarschijnlijk samenhangen met het stijgende gebruik van bestrijdingsmiddelen, kosten ons ook klauwen vol met geld.

Aangezien ik weinig in de pap te brokken heb over zoā€™n beslissingen :-), zou ik toch graag hebben dat u als lezer van mijn blog, als opstartende of ervaren natuurlijke tuinder, ver weg blijft van dit product.

Heeft u zoals half Belgiƫ Roundup of een ander herbicide in uw tuinhuis staan, breng het dan vandaag nog naar het containerpark, koop het nooit (meer) aan en raad iedereen die u kent af om het nog ooit te gebruiken.

Bij voorbaat dank!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Treffend was de opmerking die gemaakt werd in een uitzending van Zembla over GMO soja in Argentiniƫ die bespoten was met Round-up. Aan de betreffende landbouwer werd gevraagd of hij deze soja aan zijn kippen zou voeren, waarna hij verontwaardig opmerkte dat hij dat nooit zou doen, want de eieren smaakten dan niet lekker.

 2. armand says

  Beste Frank,
  Je alinea “ik pleit sterk voor….” spreekt boekdelen. ik ben het volledig met je eens.
  Onlangs nog zei mijn dokter dat dit middel sterk kankerverwekkend is. Deze industrie is blijkbaar ook sterk genoeg om nadelige info uit de pers te weren. Ook ik heb hier een plaatje hangen zonder is gezonder en weet al jaren dat het ook kan zonder al die chemische rommel. Spijtig genoeg moet ik nog dikwijls vertellen dat dit inderdaad zo is. Te veel mensen denken nog altijd dat ze moeten spuiten om iets te kunnen kweken. Telkens vraag ik dan of er in de bos ook wordt gespoten, gespit enz… en daar groeit toch ook veel moois.

 3. trebsjig says

  Heel het RoundUp verhaal is een herhaling van het asbest en tabaksverhaal, grote bedrijven die dikke winsten maken over de ruggen van consumenten die niet beter (willen) weten en alleen de voordelen willen zien, alle negatieve gevolgen worden als onbelangrijk weggezet, probeer maar eens de discussie aan te gaan met een “gebruiker” van zowel tabak, roundup en zelfs verwoede ontkenners van de gevaren van asbest, onmogelijk, alsof je ze in hun vrijheid aantast, onbegrijpelijk.

 4. Het meest overwegende bewijs van de schadelijke gevolgen is gepubliceerd door het ā€˜National Center for Biotechnology Informationā€˜, onderdeel van het Ministerie van Gezondheid van de Verenigde Staten : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22504123
  Dit is het eerste echte wetenschappelijk bewijs (labo) dat round-up onlosmakelijk aan de ziekte van Parkison linkt.

  • Het probleem is dat deze industrie door lobby en het plaatsen van oude werknemers op invloedrijke posities heel goed in staat blijkt om onderzoeken en onderzoekers in diskrediet te brengen, beleid te beĆÆnvloeden en mensen een rad voor de ogen te draaien.

   Geld en gemak is vaak iets wat mensen blind maakt voor negatieve gevolgen, spijtig genoeg …

 5. Tom Nijsen says

  ‘Aangezien we zelf weinig in de pap te brokken hebben’?
  Ik heb al op contactpagina’s van tuincentra berichtjes achter gelaten met de vraag of zij nog recht in hun schoenen aan hun kinderen kunnen/durven vertellen dat ze vergif als Roundup blijven verkopen!
  En ik spreek buren, collega’s, vrienden aan over het gebruik en de risico’s van dit product. Als we dat allemaal doen, is ’t rap uit de wereld hoor !
  Bedankt voor de vonkjes die je geeft !

Trackbacks

 1. […] zeker niets groen meer zien staan op hun stukje grond. Ik heb er al herhaaldelijk over geschreven (hier, hier en hier) en het is misschien een afgezaagd deuntje, maar ik vind het een heel belangrijk […]

 2. fishing schreef:

  lowrance mark 4

  Glyfosaat: Gemak Met een Zware Prijs! – Blog Natuurlijke Moestuin

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.