Een Haag Middenin je Moestuin?

[mashshare]

Een Haag Middenin je Moestuin?

Als je ziet waar er moestuin meestal geplaatst wordt in een tuin, dan is het blijkbaar belangrijk dat de groenten zoveel mogelijk zon te zien krijgen. Mensen zoeken de zonnigste plek op in de tuin. Tuinhuisjes, bomen en hagen moeten ergens anders gezet worden of ingekort zodat de groentetuin zoveel mogelijk zon kan krijgen.

Ook in volkstuintjes zijn er vaak beperkingen in de hoogte. Want anders kan je zon weghalen van je buur, en dat is iets wat absoluut niet mag gebeuren. Maar toch is het een beetje vreemd, want de meeste van onze groenten zijn helemaal geen zonnekloppers. Sterker nog, vele groenten doen het zelfs beter bij iets minder zon en groeien tenminste nog wanneer ze op het heetst van een (na)zomerdag beschut staan.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar enkele hagen in je groentetuin doen vaak meer goed dan kwaad.

De grootte is belangrijk

Veel hangt natuurlijk af van de grootte van je tuin. In een kleine tuin moet je niet veel hagen zetten, daar zijn de hagen langs de zijkanten van het perceel vaak al voldoende. Maar indien je geen haag hebt langs de zuidkant van je tuin, dan raad ik je aan om er toch één te overwegen.

Je kan de haag vormen met allerlei nuttige planten zoals frambozen en bessenstruiken, maar ook een draad waar je jaarlijks iets anders tegenzet (erwten, knolcapucien, olijfkomkommer, pompoenen, augurken, …) is een mogelijkheid.

Een haag zorgt voor een micro-klimaat in je moestuin. De wind wordt afgeleid en de warmte blijft gevangen. Zo krijg je eenvoudig een iets hogere temperatuur in je tuin. Aan de zuidkant kun je de opgevangen zon benutten door er zuiderse planten zoals tomaten en paprika’s te kweken. Deze hebben wel graag volle zon en gaan het goed doen.

Aan de andere kant zullen de groenten een beetje schaduw krijgen op warme dagen en zo minder last hebben van een te straffe zon.

Warm en droog

Het was dit jaar op enkele momenten goed merkbaar. In de maand augustus hebben we een hittegolf gehad, maar ook in september is het vaak heel warm geweest voor de tijd van het jaar.

Je kon dan altijd duidelijk zien dat de planten die ’s middags in de schaduw van een haag stonden het veel beter deden dan de planten die de hele dag in de zon stonden. Zeker in september was er een duidelijk verschil. Het was ondertussen al heel droog geworden omdat het 2 maanden bijna niet geregend had.

De planten die van ’s morgen al in de zon stonden, lieten hun bladeren in de namiddag hangen en zagen er niet fris uit. De planten die pas tegen de namiddag in de zon kwamen, zagen er wel nog mooi groen en fris uit. Zij hadden duidelijk veel minder last van de straffe zon, omdat ze een groot deel van de dag beschut waren.

Planten die zo in de stress komen groeien niet meer goed en worden gevoelig voor plagen en ziekten. En dat is absoluut te vermijden!

Hittegolf

Maar niet enkel wanneer het droog is, hebben je planten voordeel bij wat schaduw. Ook in de zomer snakken je groenten naar schaduw wanneer de zon ongenadig brandt tijdens de middag.

Het verschil tussen planten die wat beschutting hebben doorheen de dag en planten die van ’s morgen tot ’s avonds in de blakke zon staan is duidelijk.

Foto’s

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 


Volgende Stap?

Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Hoi,

    Ik heb enkele frambozenplanten op een rij geplaatst. Ik hoop dat ze een mooie struik vormen deze zomer. Wij hebben vaak last van harde wind in onze tuin. Ik hoop dat deze eetbare struik mijn andere gewassen wat beschermd.

    Groetjes

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.