Bedekken Levert een Enorme Tijdsbesparing Op

Bedekken Levert een Enorme Tijdsbesparing Op

Bedekken Levert een Enorme Tijdsbesparing Op

Wanneer mensen op het domein van Yggdrasil rondkijken, zijn ze soms nogal verbaasd om te ontdekken dat er werkelijk nergens blote grond te zien is. Overal waar ze kijken is de grond op één of andere manier bedekt. En dit heeft meerdere redenen, maar op onze bedden is een belangrijke reden het onderdrukken van onkruid.

Verschillende redenen

Ik heb het al eerder over de voordelen van mulchen gehad, voordelen voor de bodemstructuur, bodemleven, afgifte van voedingsstoffen, … Maar dit voorjaar merk ik toch ook overduidelijk het onkruidonderdrukkende vermogen van een mulchlaag.

In een gangbare moestuin moet nu de grond worden omgespit of onkruidvrij gemaakt worden. Zeker nu is spitten een zware aangelegenheid. De grond is nog heel nat en koud, een paar 10-tallen vierkante meters omspitten is geen lachertje.

Ook het onkruid wieden is nu quasi onmogelijk. De grond is nog lange tijd bevroren, onkruidplantjes breken af zodat de wortels blijven zitten, de grond ligt hard en onkruid wieden is iets waar u echt tegenop kijkt.

Hoe het ook zou kunnen zijn

Onze bedden hebben in het late najaar nog een dikke mulchlaag gekregen en zijn tot nu toe redelijk goed bedekt gebleven. Enkel op sommige stukken waar er – een te dunne laag – mulch lag van smeerwortel of oogstresten, is deze bijna helemaal verteerd.

Doordat de grond altijd bedekt is gebleven staat er zo goed als geen onkruid boven. Ook de stukken waar er stro als mulch ligt zijn volledig onkruidvrij.

Alhoewel het ’s nachts nog enkele graden vriest, is de grond onder de mulchlaag niet bevroren en kan eventueel onkruid al zonder problemen worden gewied.

Doordat wij niet spitten en onze bodem bedekt houden, hebben we ook een zeer rulle, losse grond. Wieden is hier een fluitje van een cent, temeer daar het weinige onkruid niet diep wortelt.

Juist onder de mulch is er een laag van verteerd materiaal, rijk aan voedingsstoffen, vochtig en rijk aan bodemleven. Dit is een ideale plaats voor wortels om voedingsstoffen en water op te nemen en de wortels van de meeste onkruiden gaan dus niet verder zoeken maar blijven oppervlakkig wortelen.

Zelfs het uittrekken van brandnetels is eenvoudig, de wortels liggen letterlijk bovenop de grond, juist onder de mulchlaag!

Bedekken is een enorme tijdsbesparing

Het lijkt misschien aanvankelijk niet zo omdat het verzamelen en aanbrengen van de bodembedekking wel wat arbeid en tijd vergt. Maar eens de bodembedekking er is, en zeker na enkele jaren, moet u in het voorjaar niet veel werk verrichten om alles plant- en zaaiklaar te leggen.

De grond is heel los zonder te spitten, dat spaart al vele uren werk uit. Wanneer u in het voorjaar door uw moestuin loopt en hier en daar enkele onkruiden uittrekt, bent u ook al klaar met het wieden. Gedaan de vele uren op uw knieën, gedaan het urenlang schoffelen en afvoeren van het onkruid.

Lijkt dit allemaal te goed om waar te zijn?

Probeer het dan zelf eens uit. Bedek een stukje van uw tuin met karton en een dikke mulchlaag. U zult al verschillende maanden geen onkruid meer krijgen op deze plek. Tegen het najaar herhaalt u de bedekking met karton en de mulchlaag, gewoon bovenop de overschot van de eerste mulchlaag.

Volgend voorjaar heeft u een onkruidvrij stuk grond met een losse grond, klaar om te planten zonder ook maar iets te moeten omspitten of wieden!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Antoinette Verhagen says:

  Vraagje,
  Hoi Frank,
  Mijn partner bij het eetbaar park werkt ook aan mogelijkheden voor strobouw.
  Nu heeft ze de pacht van een lap grond. Ze werkt daar samen met een biologische boer.
  Wij zijn overtuigd van het belang van een mulch laag. De samenwerkend boer nog niet.
  Twee vragen: 1. Hoe krijgen we het belang van mulchen bij een jonge bio-boer aan z’n verstand
  Gebracht?
  2. Nieuwe akker (niet echt bloot). Hoe gaan we die mulchen? (Op het Eetbaar Park zijn we gewend met het aanwezige materiaal te werken. Komt ook bij dat het budget klein is.

  Alvast dank,
  Antoinette Verhagen

Trackbacks

 1. […] voordelen van mulchen heb ik in het verleden al besproken, maar er is dit jaar 1 voordeel dat er met kop en schouders bovenuit […]

 2. […] Bedekken levert een enorme tijdswinst op: Ik krijg veel vragen over spitten, onkruid, bemesting, … en daaruit blijkt dat heel veel […]

 3. […] Het is veel effectiever om een mulchlaag te leggen die deze onkruidzaden verhindert om ooit licht te zien en te beginnen kiemen. Op deze manier bespaart u zichzelf enorm veel tijd en moeite: Bedekken levert een enorme tijdsbesparing op! […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.