Aardappels Kweken Zonder Inspanning

Aardappels Kweken Zonder Inspanning

Ik weet nog toen ik klein was dat we een speciaal werktuig hadden om de greppels te maken voor aardappelen: een aardappelkapper. Je kan hier heel handig een greppel mee maken om de aardappels in te leggen bij het planten. Daarna gebruikt je dit werktuig om de ruggen te maken waarin de aardappels groeien. Puur jeugdsentiment, want het moet al bijna 20 jaar geleden zijn dat we zo aardappels kweekten 🙂 .

Nu maken we gewoon een klein putje in de grond, of leggen ze gewoon juist onder het stro bovenop de grond. Veel eenvoudiger!

Goede bodem

Dat je reeds een goede en losse grond hebt is niet echt een vereiste, vooral het feit dat je de grond gaat mulchen met een dikke laag organisch materiaal zoals compost, stro of hooi is belangrijk. Hierdoor gaat de bodemstructuur verbeteren en zal de grond losser worden. Het helpt natuurlijk wel als je al een goede structuur hebt, het oogsten van de aardappels wordt dan gemakkelijker.

Wij werken op de volgende manier: we maken een putje van zo’n 10 cm diep en steken hier een aardappel in met de meeste scheuten naar boven. In dit putje doen we een beetje lavameel en -gruis. Dan sluiten we dit terug af. Tussen de verschillende pootaardappels houden we zo’n 40 cm afstand.

We maken geen ruggen en hogen niet aan. Het planten gaat dus heel snel vooruit en houdt niet veel in.

Hogen we niet aan?

In principe niet, in de praktijk vaak wel. Aardappelen worden vroeg geplant en staan vaak al boven voor het passeren van de IJsheiligen. Het jonge loof is niet bestand tegen enige vorst en vriest dan ook direct af. Op zich geen probleem, want de aardappel heeft meestal wel voldoende reserves om terug uit te schieten. Maar het zorgt wel voor een tijdelijke groeistilstand en vertraging van de groei.

Beter dus om dit jonge loof te beschermen en hiervoor leggen wij extra mulch op elke plant afzonderlijk. Wij hebben verschillende soorten bodembedekking liggen en passen de extra mulch hiervan aan. Zo wordt er op onze bedden een grote schep compost gedaan over het loof zodat dit verstopt (en beschermd) wordt door een bultje compost. Eigenlijk wordt de aardappel zo dus aangehoogd.

Op het stuk dat gemulcht is met houtsnippers wordt er een bergje houtsnippers gelegd, op de aardappels die in het stro zijn geplant wordt een extra laag stro aangebracht …

Zo wordt de plant eigenlijk aangehoogd, al klopt dit ook niet helemaal. Wanneer je aardappels gaat planten volgens de traditionele manier gaan ze zich echt ontwikkelen in de rug en moet je meermaals aanhogen.

Het hoopje mulch dat wij op de plant leggen om hem te beschermen tegen de vorst zakt in en verteert grotendeels tijdens het seizoen en de aardappels gaan hier niet in groeien. Ook wordt de plant niet geforceerd om hoger te groeien, wij laten hem gewoon doen.

Oogsten

Oogsten is bij ons al behoorlijk eenvoudig omdat onze bodem rul en los is. We kunnen met onze handen gemakkelijk in de grond en vissen zo alle aardappels op. In een hardere bodem is dit misschien de eerste jaren nog niet mogelijk en moet je nog een spitvork gebruiken, maar elk jaar wordt dit beter.

Zo kan je alle gereedschappen achterwege laten en is aardappels telen helemaal geen zware opdracht meer: een putje maken, afdekken en 4 maanden later de aardappelen oprapen 🙂 .

Maar zelfs zoveel moeite is niet nodig

Maar het kan zelfs nog eenvoudiger. Wanneer je stro hebt, kan je ook gewoon je aardappels op de grond leggen en daar een dikke laag stro over openspreiden. Je moet dan geen aardappels planten in de grond, enkel openleggen en bedekken. Het stro beschermt de aardappels tegen de zon waardoor ze groen zouden worden. Je kan zo perfect aardappels kweken zonder veel moeite!

Want bedenk even welk werk je allemaal achterwege laat op deze manier: geen geulen maken om in te planten, geen ruggen maken en aanhogen tijdens het seizoen, geen onkruid wieden (want goed gemulcht!), geen aardappels kappen om te oogsten!

Je kan oogsten door het stro weg te halen en de aardappels op de rapen van de grond. Alle zware arbeid verdwijnt, enkel bij het planten en oogsten blijft er wat werk over.

En mocht je twijfelen of dit echt wel werkt, ik kan je verzekeren dat het echt zo simpel is en ik ben zeker dat er veel mensen hieronder in de reacties dat zullen beamen 🙂 .

Hooi?

Ik ben persoonlijk geen voorstander van het gebruik van hooi om te mulchen en af te dekken. Hooi bevat heel dikwijls gigantisch veel onkruidzaad en dit kan tot een nachtmerrie uitgroeien waarbij er meer onkruid naar bovenkomt door te mulchen dan door de bodem vrij te laten! Ook bij stro kan je soms veel groei van graan krijgen, maar dit is redelijk eenvoudig te verwijderen en vormt eerder de uitzondering.

Kweek jij op een andere manier? Of lukt het jou ook goed zonder al die extra arbeid en moeite? Ik lees het graag hieronder 🙂 !

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. RONALD says

  ik geloof zeker dat het moet werken op deze manier. Alleen vraag ik mezelf af waarom het mij tot 2 keer toe niet gelukt is. Er zat geen groei in en wat er wel gegroeid was rotte weg. De mulch die ik gebruikte was stro gemengd met houtsnippers. Ik vermoed dat het komt door de veengrond. Met een nat voorjaar en een paar natte weken in de zomer is alles dus constant vochtig geweest. Met de mulch had ik het natte veen afgedekt. Er komt geen lucht bij en er is bijna geen drainage in het veen. Ik denk dat daarom de aardappels niet wilde groeien. Ik ben benieuwd naar de verhalen op andere grondsoorten.

  Ronald

 2. Ria Geukens says

  Sinds vier jaar zijn wij bezig onze grond te mulchen met stro, eigen compost en bladeren. Ook wij hebben onze aardappelen net onder het mulch geplant. Misschien vrij laat – het was na half mei. Omwille van de coloradokevers en de oprukkende aardappelziekte hebben wij vroeger geoogst. Maar ondanks dat hadden wij vrij mooie aardappelen, die gemakkelijk te oogsten waren.

  Ria

 3. MELOTTE Carine says

  Wie heeft dit al eens geprobeerd in een soort cilinder van kippengaas met stro in? Dit lijkt me wel een beetje dezelfde werkwijze maar dan in de hoogte. Het zou handig zijn en plaats besparend. Goed voor een kleinere tuin…

 4. Ik heb het dit jaar ook geprobeerd door de aardappels gewoon op de aarde te leggen (zandgrond) met een beetje lavameel en – gruis en erbovenop een dikke laag stro. Het resultaat was zeer teleurstellend : nauwelijks groei, nauwelijks oogst. Jammer, deze aanpak krijg ik bij mijn partner niet meer verkocht.

 5. Ik heb dit keer voor het derde jaar de aardappelen (Sarpo Mira en Santé) op de grond in een laag bladeren “die ik voor de winter had opgebracht” gelegd. Eerst wel wat lavameel gestrooid en ze daarna toegedekt met een flinke laag stro. Van beide soorten heb ik heel veel opbrengst gehad. Van de Sarpo Mira had ik één kilo poters waarvan ik de onvoorstelbare hoeveelheid van 34 kg hele grote aardappelen af heb gehaald, er waren er bij van wel 17 cm. lang. Er waren pollen bij waar veel meer dan een kilo aan zat.

  Ik heb er wel foto’s van maar weet niet hoe ik die hier kan plaatsen.

  • Carine Melotte says

   Beste Geert,
   In welke maand en op wat voor een stuk (zonnig, beetje schaduw? ) heb jij die aardappelen gepoot?

 6. Olga Kroes says

  Ik zou dit heel graag willen proberen. Maar wat ik niet begrijp is waar de wortels van de aardappelen heen gaan. Hoe komen die aan de voeding? Misschien is er nog wat meer uitleg nodig voor mij van aardappels telen in stro of bijv. houtsnippers. Zou je me iets meer kunnen vertellen daarover?
  Bedankt alvast en groet Olga

  • Beste Olga,
   Zoals ik al schreef heb ik voor de winter een laag blad op de grond gelegd waarvan in het voorjaar al heel wat van is verwerkt door het bodemleven.
   Waar ik woon hebben we rivierklei (Huissen) een stadje aan de Rijn en daar werk ik nu vier jaar op volgens de methode van Frank. Zo langzamerhand lijkt bij mij de bovenlaag net als potgrond.
   Ik heb begin april de aardappelen op de grond gelegd tussen het overgebleven blad. Daar bovenop een flinke laag ± 15 cm. stro en daarna heb ik er niets meer aangedaan. Het stro zakt vanzelf wat in en geeft zodoende een goede beschermlaag tegen kou en later als de aardappelen er aankomen tegen het licht.
   De wortels verspreiden zich onder het stro en gaan ook met vertakkingen een stukje in de bovenlaag. Maar het is bijzonder dat wanneer de aardappels goed zijn je de pol zo met twee handen op kunt trekken en de aardappelen er af kan plukken.
   Mede collega’s moestuiniers hebben me in het begin niet erg serieus genomen, maar nu ze het resultaat zien komen er steeds meer vragen hoe ik dit doe want ze zien dat ik met weinig moeite een goede oogst heb van de diverse groente en in dit geval aardappelen. ook houd ik me wat de aardappels betreft niet aan de advies pootafstand, bij zit er in de rij niet meer dan zo’n 30 centimeter tussen en tussen de rij hooguit 40 cm.
   Ik kan je echt aanraden om het eens uit te proberen, het is zeker de moeite waard.

   Het is jammer dat ik hier de foto’s niet kan laten zien.

   Vriendelijke groet, Geert.

 7. Carine Melotte says

  Sorry, vorige vraag van mij is overbodig vermits het antwoord al wat verderop staat….

 8. Daniël Maegh says

  Ik heb het zo dit jaar ook gedaan, juist onder de grond. Er was wel wat van de aardappel gegeten door de slakken en ook door een muis of zoiets. Maar ik heb ze ook veel te vroeg moeten uitdoen door de ziekte, anders had ik veel en dikke aardappelen gehad. Het is zeker op die manier te doen, maar de weersomstandigheden moeten allemaal mee zitten ! Maar goed weer of niet, de aardappelen rooien is wel veel gemakkelijker, geen riek nodig gehad!!!!!! En volgend jaar hopelijk beter.

  • Hallo Daniël,

   Jammer dat het bij jou toch nog niet helemaal was wat je er van verwacht had.
   Dat de muizen ook mee-eten daar ontkom je niet aan daar heb ik ook last van, maar ik denk dan maar zo “och die beestjes moeten ook eten” .

   Ergens is het een goed teken dat ze mee-eten want dat betekend dat jouw grond de moeite waard is voor de muizen. Mede moestuiniers bij mij hebben geen last van muizen, maar ik kan me voorstellen dat ze daar niet willen zijn. Die grond is bikkel hard en er zit totaal geen leven in.

   Voor wat betreft ziekten in de aardappelen kan ik je aanraden om soorten te kiezen met een hoge resistentie tegen bepaalde ziekten.
   Momenteel zijn er al enkele soorten waaronder de Sarpo Mira en er wordt hard gewerkt om nog meer soorten te ontwikkelen.

   Ik wens je veel succes voor het komende jaar.

   Met vriendelijke groeten, Geert.

 9. Hajee Tuin says

  Kan ik het aardappelloof ook gebruiken voor de mulch? Heb vroeger geleerd dat het loof ver van de tuin gebracht moet worden want gut ja , allerlei redenen. Zou mooi zijn als het loof gemulchd kan worden.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.