7 Voordelen van een (Gemengde) Haag in je Tuin

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Peter says:

  Frank,
  Grotendeels mee eens.
  Wil je dan wel aangeven, hoe je tuin in te delen met hagen?
  Hoogte- noord,zuid, west, oost?
  goed weekend gewenst.

  Peter
  Goes

  • Ik denk niet dat het echt nodig is om een specifieke oriëntatie te hebben. Elke oriëntatie heeft zijn voordelen en nadelen.

   Tijdens je planning moet je je hier bewust van zijn, maar daar stopt het ook.

   Een haag die noord-zuid staat gaat een natte kant hebben en een droge. Een haag die oost-west staat gaat de koude oostenwind opvangen, maar gaat een donkere en zonnige zijde hebben.

   Het hangt af wat de bedoeling is van de haag en hoe je tuin georiënteerd is hoe je je hagen aanlegt.

   Ik denk dat er verschillende criteria zijn die belangrijker zijn dan de oriëntatie, maar je kan er natuurlijk ook rekening mee houden.

   Maar ik vind de oriëntatie eerder iets bijkomstig dan een hoofdzaak 🙂 .

 2. franske says:

  Hoikes , 2 jaar terug een haag geplant van fruitbomen , zoals appels en peren aan paar leidraden , en deze niet hoger dan 2 meter en 50 cm dik snoeien bij plaats gebrek en buren , pruimen gebruiken ook weinig plaats . Lijsterbes niet vergeten voor goudvinken en andere , daar deze door vogelkers overgroeid en bijna is verdwenen .
  Groetjes franske

 3. Ludo D'hoore says:

  Hagen hebben echter ook nadelen. Wegens te weinig luchtcirculatie (wind) kunt ge meer last hebben van schimmels. Bijv. op rozen, groenten, enz. Omdat alles niet zo vlug opdroogt. Maar als voordeel van hagen geldt ook: structuur in uw tuin zodat het in de winter geen kale vlakte wordt. Tip: laat ruimte vrij langs uw hagen en haagjes zodat ge er gemakkelijk langs kunt zonder planten plat te trappen. Spreek uit ervaring.

 4. Dat een haag mooi is, misschien?…
  Hier geen gemengde haag maar wel meerdere soorten hagen

 5. Robbert Jan says:

  Onder puntje 4. (Mulch) staat dat een haag ieder jaar meermaals te snoeien is. Dat kan voor een strakke haag, maar in dat geval zijn er natuurlijk geen bloemen en bessen voor de insecten en vogels natuurlijk.

 6. Léonne Willems says:

  Hoeveel ruimte laat ik best tussen haag en begin groentenbed?

 7. Francine says:

  Weeral een goeie tip erbij.Dank u wel Frank.
  We hebben verschillende zwarte bessen struiken geplant tussen dit, en 3 a 4 jaar geleden.De struiken staan aan de noord-west kant.Kunnen wij daar nu nog een haag van maken?Anders snoeien? en nieuwe plantjes tussen zetten?
  De hoogte zal waarschijnlijk niet voldoende zijn,om de groenten tuin goed af te schermen denk ik!
  Groetjes,Francine.

  Mooie kerst met wolkjes warmte en de beste wensen voor een bijzonder jaar!
  Werner en Francine.

 8. Valeri Van Tendeloo says:

  Beste,
  Wij zien heel graag natuurlijk gemengde hagen maar wij hebben een heel kleine tuin (180m2). Kan je zo’n haag smal houden (hoewel ze het mooiste bloeien als ze niet teveel gesnoeid worden dacht ik)? En voor ons ook heel belangrijk is zo’n haag blikdicht, ook in de winter?

Speak Your Mind

*