Zijn de Problemen met Onze Bijen Voorbij?

Zijn de Problemen met Onze Bijen Voorbij?

Zijn de Problemen met Onze Bijen Voorbij?

De problemen met de bijen hebben ons een tijd geleden allemaal beroerd. De berichten over de massale bijensterfte, de problemen met varroa, het gebruik van de neonicotinoïden, de vele petities, … U heeft het ongetwijfeld allemaal gevolgd, misschien hebt u zelfs enkele petities getekend en enkele bloeiende planten in uw tuin gezet als ondersteuning van de bijen.

Ondertussen is het stof neergedaald en lijkt alles in orde te zijn met onze bijen. Het is lang geleden dat ik nog iets negatief heb gelezen over onze bijen, de grootste problemen met onze (honing)bijen blijken achter de rug te zijn.

Maar is dat ook zo? Is geen nieuws in het geval van onze bijen ook goed nieuws?

Er is niets veranderd!

Het was afgelopen winter een hele zachte winter. De honingbijen hebben dan minder moeite om de temperatuur in de kast op niveau te houden, ze zijn zeer vroeg in het jaar al terug kunnen uitvliegen, allerlei redenen om aan te nemen dat ze het niet slecht gedaan hebben.

Maar niets blijkt minder waar te zijn. Afgelopen winter stierf bijna 1 op 3 kolonies in België. En dat is een gigantisch slecht resultaat!

Wat het deze winter gaat worden weet ik niet, maar veel tekenen voor optimisme zijn er niet. Er zijn misschien wel enkele sproeimiddelen verboden ondertussen, maar dat zet heel weinig zoden aan de dijk. Sproeimiddelen zijn misschien een belangrijke oorzaak van de sterfte volgens de nieuwsberichten van een jaar geleden, maar er is veel meer aan de hand met onze bijen.

De oorzaken voor de sterfte zijn niet enkel terug te brengen naar het gebruik van pesticiden, er zijn enkele fundamentele problemen waarover nauwelijks wordt gepraat, maar die ook wel dringend om een oplossing schreeuwen.

Om de diverse oorzaken en problemen wat in perspectief te plaatsen, kunt u onderstaande filmpje bekijken. Het is een presentatie door Marla Spivak, iemand die al jaren onderzoek verricht naar bijen en niet louter de pesticiden veroordeelt. Zij bekijkt het hele plaatje en plaatst alles wat in perspectief. Ook een begin van een oplossing waartoe wij allemaal de sleutel in handen hebben. Zeker de moeite waard om te bekijken:

Versie met Nederlandse ondertitels kan u hier bekijken: Waarom de bijen verdwijnen?

Nog meer informatie?

Een Amerikaanse online krant heeft een tijd geleden een reeks artikels gepubliceerd die een bredere kijk geven op het probleem met honingbijen en hun massale sterfte van de laatste jaren.

Het is in het Engels maar wel heel interessant om te lezen en het geeft achtergrond bij de drijfveren van boeren, activisten, imkers, onderzoekers, … Het geheel bestaat uit 4 lange artikels die verduidelijkt worden aan de hand van grafieken, video’s en foto’s: Bijen op de rand van de afgrond.

Nog niet genoeg? Geniet hier dan van!

Een korte video als afsluiter :-):

 

Blijf aan onze bijen denken, zowel onze solitaire als honingbijen en volg de oproep van Marla Spivak op het einde van haar presentatie!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. En om helemaal pessimistisch van te worden: het verbod op die paar neonicotinoïden was maar voor toepassing op enkele teelten en slechts voor twee jaar. Veel te beperkt! Intussen blijken andere neonics ook schadelijk… Misschien moeten we dringend weer actie voeren, niet wachten op NGO’s, maar zelf, van onderuit! Met zo’n artikels zoals jij hier schrijft 😉 ! (Ik ben alvast weer geïnspireerd!)

 2. Hendrik says:

  Ging die 33,6% niet over de winter ervoor? Die van 2012-2013? Van vorige winter weet ik niet of er al resultaten zijn.

 3. Anita says:

  Imkeren van gangbaar naar BD imkeren zou al een wereld van verschil maken. Hier wordt nog weinig aandacht aan besteed en zie ik in het betoog van Marla zelfs helemaal niet terug?
  Respect voor bestuivers zou moeten gaan vóór winstbejag in welke vorm dan ook.
  Vele imkers claimen hobbymatig bezig te zijn maar men gaat groots op de hoeveelheid kasten in bezit en het aantal liters honing die men kan oogsten.
  Bij kans lijkt ook de bijenhouderij op een bio-industrie.
  Laten we de bizarre koninginneteelt. het knippen van de vleugel van de koningin en het darrenbroed verwijderen dan nog maar buiten beschouwing laten. Want ook dat maakt onderdeel uit van de jaarlijkse praktijk van de meeste gangbare imkers.
  Niet voor niets laten steeds meer vegetariërs en zeker veganisten honing links liggen. Er is niets diervriendelijks aan de gangbare wijze van honingbijen houden maar manipulatie ten top.
  Honing, met al haar essentiële voedingsstoffen wordt gemaakt voor de bijen zelf, om henzelf gezond te houden, om hun poetsgedrag (varroa-mijt!!) te kunnen handhaven. Om een strenge winter te kunnen trotseren. Om daarna in de lente onze bomen, struiken en bloemen opnieuw te kunnen bezoeken en te bestuiven….. voor óns voedsel!
  Pas dán kunnen en mogen wij de vruchten plukken!
  Niet alleen gifspuitende boeren, ook de gangbare imker helpt mee om de bijen te verzwakken.
  Hieronder een hele mooie, leerzame website. Ook in België is deze groep actief 🙂
  http://www.bdimkers.nl

 4. Een heel aangrijpende video, gebracht door een onderzoeker met een hart voor bijen. Tijd om je tuin affectief en effectief vol te zaaien en te planten met de talloze, mooie en vaak welriekende bijenplanten !!!
  Velen zijn meteen ook een heilzaam of lekker kruid voor de zaaier. Velen zijn meteen ook een bron van lekker (klein)fruit of gezonde groenten die je in zaad laat komen voor weer een gratis foodcirkel.
  Tijd om ook enkele extra zakjes zaden aan te schaffen en in je straat of buurt rond te strooien 🙂 Beter nog 1 extra zakje zaad verspreiden dan 10 petities tekenen. Laat het niet bij beseffen dat er wat loos is.
  Stop, plan en DOE mee 🙂

 5. ingrid says:

  Gewoon wat zaad rondstrooien in het gras werkt echt niet. Maar hoe moet het dan wel ? Ik heb wel enkele m² gazon waarop ik graag een bloemenveldje wil aanleggen. Hoe pak ik dit aan ?

  • franske says:

   hoi
   Jawel, krokusknollen uitzaaien over het gras en waar ze neer komen met een steel en gaatje maken van 8cm diep, wat potgrond ,knolletje induwen en weer potgrond . Dan potgrond mengen met witte steenklaver en deze over het gras strooien , gelijk bloemsuiker op koek, na een regenbui is het gras weer zuiver . En het gras niet te kort maaien, kruiden zoals tijm is zeer gezond voor de bijen .
   groetjes franske

  • karton op gazon, en int voorjaar een bloemenweide zaaien!!!

 6. Rik Vermuyten says:

  Een kleine observatie:mensen worden ziek van suiker ,de bijen eveneens als je de honig wegneemt en door suiker vervangt,10% wegnemen van hun gezond wintervoedsel lijkt me de grens van beleefheid

 7. Luc says:

  Ondertussen heb ik diverse contacten met imkers in Vlaanderen.
  Ook ben ik naar diverse lezingen van hun geweest.
  Deze mensen hebben 15 jaar bijen, maar evenzeer 30 of 45 jaar.
  Wat me verraste bij de ‘oldtimers’ was dat zij al enkele jaren terug komen van die honing’diefstal’. Ze oogsten nog wel, maar zeer met mate.
  En dat wordt nu aan nieuwe imkers aanbevolen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.