Ons Zaad in Gevaar?

Dit berichtje kreeg ik een kleine week geleden in mijn mailbox:

Beste meneer Anrijs,

 
Gisteren zag ik de film Eeuwige Moes en luisterde naar een boeiende uiteenzetting van Louis De Bruyn (van o.m Landwijzer en De Akelei) 
Het ging o.m. over het belang van tuinders om zelf hun zaden te kweken omdat deze zaden zich dan aanpassen aan de grond en de streek waar zij veredeld zijn. De belangstelling van de agro-industrie voor patenten op zaden brengt dit allemaal in gevaar.
 
Het zou veel te duur worden voor kleine bedrijven om zelf patenten aan te kopen en dus kunnen zij niet meer verder. Bovendien is het ook zeer nadelig voor de agro-ecologische diversiteit. Een beetje zoals met de komkommer, de meeste mensen denken dat komkommers altijd groen en recht zijn, maar er bestaan nog talloze vormen en maten.
 
De Bruyn raadde ons aan om een petitie te tekenen en in verzet te gaan.
 
Ik hoopte dat u op uw blog misschien ook een tekstje zou kunnen wijden aan wat ons boven het hoofd hangt als wij niet wakker zijn op dit moment en erover waken dat niet alle zaden in de handen van BASF, Syngena, Monanto en co. komen. Want nu al reeds bezit een handvol bedrijven meer als 50% van de rechten op zaden. Bij deze de link naar de petitie, het zou ook tof zijn als u die beschikbaar kon maken op uw blog.
 
Alvast heel erg bedankt

Achtergrondinformatie

Ik heb de discussie over de op handen zijnde nieuwe zaadwetgeving wel zien passeren maar eerlijk gezegd niet echt opgevolgd. (Ik zit momenteel met het drukke tuinwerk een beetje krap in vrije tijd :-)). Ik kan dus ook niet echt een duidelijke eigen mening geven over de problematiek, maar zal hieronder enkele links zetten die u zelf misschien een duidelijker beeld geven. Niet enkel links naar artikels en saaie wetgeving, ook enkele video’s komen aan bod zodat u het probleem in zijn bredere context kunt begrijpen.

Ophef over nieuwe Europese zadenwetgeving

In dit artikel wordt uitgelegd wat de nieuwe wetgeving zou inhouden en wat de gevolgen hiervan zijn voor landbouwers en particulieren die zelf zaad kweken. Er zou een verbod komen op het ruilen en verhandelen van zelfgekweekt zaad, zelfs door particulieren. Enkel geregistreerd zaad mag nog verkocht worden, en deze registratie kost veel geld en zal dus niet gebeuren voor zeldzame, lokale soorten. Dit leidt tot een belangrijke verarming van de biodiversiteit.

Lees het artikel hier: http://www.aseed.net/…/1164-take-action-in-the-legislative-process-of-eu-seed-regulation

Nieuwe zaadgoedrichtlijn: is onrust terecht?

Een artikel op de website van VELT geeft een duidelijke nuancering. Hobby-telers vallen buiten de richtlijnen, enkel kleine kwekers die hun zaden niet registreren wegens te kostelijk vallen uit de boot en zijn strafbaar. Dit is wél belangrijk want het zijn vaak deze kleine kwekers die speciale en zeldzame soorten kweken. De macht van multinationals is nu al veel te groot op vlak van zaden, indien ze hun greep nog kunnen versterken zou dit slechte gevolgen hebben voor de toekomst van de biodiversiteit in zaden.

Ook mensen uit de praktijk geven hun eigen visie op de nieuwe wetgeving.

Lees het artikel hier: http://www.velt.be/Joomla/index.php…=302

Important EU Seed Law Vote: 6 May

Een uitgebreid (Engelstalig) artikel dat dieper ingaat op de problemen rond de nieuwe wetgeving met links naar voorbeeld mails om te sturen naar de Europese Commissarissen en een link naar de petitie die kan getekend worden.

Meer lezen: http://bifurcatedcarrots.eu/2013/04/important-eu-seed-law-vote-6-may/

2 Films

Als afsluiter nog 2 films die het thema van de zaadhandel en biodiversiteit aankaarten. De eerste film ‘Eeuwig Moes’ gaat over de Nederlander Ruurd Walrecht, die zich al zijn hele leven bezighoudt met het verzamelen en instandhouden van oude groente- en graangewassen om ze voor uitsterven te behoeden. Na zijn ‘Oerakker’ op verschillende plekken in Nederland te hebben beheerd, vertrok hij in 2005 plotseling naar Zweden, teleurgesteld en gedesillusioneerd over de voortdurende tegenwerking die hij in Nederland telkens ondervond.

De andere film, Seeds of Freedom, bekijkt de geschiedenis en toenemende monopolisering van zaden door grote bedrijven zoals Syngenta en Monsanto. Ook de problemen die hierdoor ontstaan bij zuiderse landbouwers, die zelf perfect in staat zijn om de juiste soorten voor hun grond en omstandigheden te kweken, komen aan bod.

Vorm zelf uw mening

Ik ga niet zeggen wat u moet doen, bekijk de video’s, lees de artikels en beslis zelf of u de petitie wilt ondertekenen. Denk er wel aan, morgen wordt de nieuwe wetgeving gestemd!

Ik heb zelf de petitie getekend …

 

Wilt u de petitie tekenen? Klik hier: http://www.no-patents-on-seeds.org/en/recent-activities/sign-now

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.