Wat Zit Er Allemaal in je Bodem Naast Bacteriën en Schimmels?

[mashshare]

Wat Zit Er Allemaal in je Bodem Naast Bacteriën en Schimmels?

Wanneer er over de bodem gesproken – of geschreven – wordt dan komen altijd de bacteriën en de schimmels naar voren als belangrijke bewoners. Dan praat men over de voordelen hiervan, wat ze allemaal doen en betekenen voor de bodem en waarom het zo belangrijk is om deze micro-organismen te helpen en te beschermen.

Er gaat dus heel veel aandacht naar deze organismen, waardoor de iets grotere, de meso-organismen, grotendeels worden overgeslagen. Hieronder vallen bv. mijten, springstaarten, proturen, pauropoden, knutten, wortelduizendpoten en dipluren. Waarschijnlijk heb je net als ik nog nooit gehoord van de meeste van deze soorten 🙂 .

Uitgebreide info

Verwacht nu niet dat ik een uitgebreid artikel over deze verschillende soorten ga schrijven, de kennis hierover is blijkbaar nog niet echt wijdverspreid en in het Nederlands is er relatief weinig te vinden. Vooral informatie over de lichaamsbouw en voortplanting is bekend, maar over hun nut en functie in de bodem blijft het vaak wat gissen.

Juist omdat deze groep meso-organismen (grootte van de organismen tussen de 0.2 – 2 mm) zo onbekend maar wel gigantisch groot is en heel belangrijk, heeft iemand de moeite gedaan om er een schitterende site over te maken.

Op deze site, wel in het Engels, vind je heel veel informatie over verschillende soorten meso-organismen met een hele hoop prachtige foto’s en video’s erbij.

Goede info en foto’s

De informatie is vlot geschreven met een grote toegankelijkheid. Het is dus geen hoog wetenschappelijke site waarbij je elke zin 4 keer moet lezen om een idee te krijgen van wat er bedoeld wordt 🙂 .

Het zijn echter vooral de foto’s die veel bijdragen. De diversiteit en kleuren van de verschillende bodemdieren is verrassend, en het grootste deel ervan heb je waarschijnlijk al wel eens gezien. Alleen zijn de uitvergrote foto’s veel duidelijker en heel mooi, waardoor ik alvast volgende keer toch iets anders ga kijken naar de vele kleine beestjes die rondlopen als je iets uitrekt of wat mulch weghaalt.

Dikwijls zie je dan allemaal kleine beestjes wegrennen, die meso-organismen, maar als ik nu een doorzichtig beestje zie lopen, heb ik tenminste al een idee wat het kan zijn. Vroeger stond ik daar nooit bij stil en dacht ik: ‘Amai, er zitten veel beestjes onder de mulch.’

Nu is het leuk om af en toe eens te gaan kijken en wat foto’s te vergelijken met wat ik vol paniek heb zien rond crossen 🙂 .

Enkele voorbeelden

Deze diashow vereist JavaScript.

 

De site

De foto’s komen van de site: A Chaos of Delight en het is zeer de moeite om eens een kijkje op te gaan nemen. Zelfs als je Engels niet zo indrukwekkend is, spreken de foto’s vaak voor zich. Ook is het gewoon leuk om eens te kijken wat voor beestjes er allemaal in onze bodem (kunnen) voorkomen.

Simpelweg indrukwekkend!

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Melotte Carine says

    Hartelijk dank Frank om iedereen hier weer van op de hoogte te brengen. Het is inderdaad indrukwekkend hoeveel diverse levensvormen overal zitten.

  2. Wauw, hier heb ik al zo veel geleerd! Indrukwekkend mooi, die kleine beestjes!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.