Wat Zijn Dat: Plaaginsecten?

Wat Zijn Dat: Plaaginsecten?

Wat Zijn Dat: Plaaginsecten?

Ik heb in een vorig leven nog in een tuincentrum gewerkt en daar was de maand mei hét moment om pesticiden te kopen. Het is werkelijk ongelooflijk hoeveel vuiligheid een hobby-tuinder op zijn groenten – en in de rest van zijn tuin – spuit. Producten tegen luizen, slakken, vretende insecten, mollen, kevers, emelten, mieren, vliegen, muggen, wespen, zuigende insecten, …. dikwijls ook systemische middelen die worden opgenomen door de plant en daar weken tot zelfs maanden blijven inzitten. U kunt volgens mij geen enkel insect bedenken waartegen geen bestrijdingsmiddel bestaat!

En dan kijk ik nu bij ons in de tuin: wij hebben gewoon helemaal geen last van ‘plaaginsecten’. Onze groenten worden niet belaagd door hordes luizen, kevers en vretende rupsen. Bij ons geen slijmsporen van slakken op de sla, geen ontbladerde koolplanten of aangevreten fruit: al onze insecten luisteren goed en helpen ons! Of zie ik het een beetje te rooskleurig?

Wij hebben geen ‘plaaginsecten’ in de tuin

Zodra u insecten in groepen gaat indelen bent u eigenlijk al verkeerd bezig. Er zijn eigenlijk geen ‘plaaginsecten’ in de natuur. Dit is een term die wij hebben uitgevonden omdat wij vinden dat sommige insecten en dieren van onze groenten moeten afblijven. Maar dit zijn eigenlijk gewoon dieren die honger hebben en ineens het walhalla gevonden hebben: een eindeloze rij van hun favoriete voedsel.

Bekijk liever de achterliggende redenen waarom deze insecten en diertjes uw groenten opeten of leegzuigen. Deze redenen houden dikwijls verband met elkaar, en zijn eigenlijk vrij eenvoudig op te lossen:

 • zieke planten trekken insecten aan
 • slechte bodem kweekt zieke planten
 • monoculturen maken het insecten gemakkelijk om een grote populatie op te bouwen
 • eens spuiten is altijd blijven spuiten

Zorg dat u een goede bodem heeft, dan krijgt u sterke en gezonde planten. Deze bodem kunt u best opbouwen door te mulchen en door het extra toedienen van gesteentemeel. Het mulchen zorgt voor de nodige organische stof die het bodemleven stimuleert en de structuur van de grond verbetert. Het gesteentemeel vangt de tekorten van sporenelementen op in de grond en zorgt dat er tegen de 100 soorten mineralen terug aanwezig zijn in de grond. Hierdoor kunnen alle processen in de groei en verdediging van een plant optimaal werken en krijgt u gezonde, sterke planten die niet snel worden opgegeten.

Ook het gebruik van combinatieteelt is een absolute must in uw natuurlijke tuin. Dit alleen al is een heel grote factor in het voorkomen van schade aan uw planten door insecten!

Een laatste belangrijke reden voor het hebben van plagen in uw tuin is het gebruik van pesticiden. Het zijn juist deze sproeistoffen die de problematische  aanwezigheid van plaaginsecten verzekeren. Doordat u spuit, vernietigt u een groot deel van de plaaginsecten. Maar ook alle organismen, die leven van deze plaaginsecten, sterven af omdat ze geen voedsel meer hebben.

Plaaginsecten bouwen hun populatie sneller terug op dan hun belagers waardoor uw groenten – weeral – aangevallen worden. U vloekt en spuit – nog maar eens – en de vicieuze cirkel is rond …

Zet eens een andere bril op

Bekijk uw tuin eens op een andere manier, als een tuin die voor iedereen is, ook voor slakken en probeer zo problemen op uw groenten en fruit te voorkomen.

Zorg voor kikkers door een poel aan te leggen, zorg voor een goede bodem, rijk aan organisch materiaal en mineralen, houdt de vogels van uw fruit weg door veel water te voorzien (vogels eten voornamelijk fruit wanneer ze dorst hebben!), trek egels aan, trek vogels aan, zorg voor voldoende plaatsen voor nuttige insecten, …

Om het kort te zeggen: bouw een klein eco-systeem op in uw tuin waar iedereen elkaar in evenwicht houdt. U zult geen ‘plagen meer hebben in uw tuin, maar er zal altijd wel een beetje aan uw kolen gevreten worden en af en toe zult u een sla moeten weggooien omdat er teveel slakken aan zitten.

Maar gebruik alstublieft geen kokend water, kilo’s zout, koper en zwavel of koop geen nematoden en lieveheersbeestjes om uit te zetten. Dit is niet natuurlijk, het is een kortzichtige oplossing en verstoort het eco-systeem dat u aan het opbouwen bent.

2 belangrijke regels moet u onthouden

 • Trage oplossingen werken altijd het beste
 • In een Natuurlijke Moestuin moet u er tegen kunnen dat uw helpers (de natuur, insecten, dieren, …) ook iets krijgen opdat u veel kan krijgen

Lukt het bij u in de tuin absoluut niet om groenten slakken- en luisvrij te houden? Of heeft u dezelfde luxe als ik: geen noemenwaardige problemen met insecten? Laat het mij weten in de reacties hieronder :-)!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. nu, na een 5 tal jaren is mijn tuin redelijk in evenwicht en ben ik zo goed als verlost van de zogenaamde “plaaginsecten”. Ik ben er ook van overtuigd dat de natuurlijke manier de enige juiste is en ook het langst zal duren met de minste inspanning.

 2. Super artikel, merci!
  Vorig jaar net voor de winter voor de eerste keer alles bedekt met mulch van stro/hooi/bladeren en ik stel vast dat mijn moestuin er helemaal anders bij ligt of vorig jaar in mei. Vooral veel meer vogels, minder vraat aan mijn groenten, hier en daar enkele gaten in spinazie, … ben wel heel benieuwd nu naar hoe mijn broccoli en bloemkool zullen evolueren, … pas wanneer die zullen met rust gelaten worden zal ik echt champagne ontkurken
  Jan

 3. maria verachtertmm says

  Klinkt goed, maar de aanval van slakken in mijn tuin is desastreus …
  Alle koolplantjes zijn opgegeten, de uitgeplantte pompoenplanten zijn alleen nog een stokje , en ik ben bang voor mijn aardbeien als ze rood gaan worden …
  Ik heb alles dooreen geplant , maar de slakken weten perfect alles te vinden …
  Houtskool van de kachel, paadjes van houtsnippers, kraagjes van plastiek rond de kolen , ik heb zelfs ooit een slakkenmuur gekocht, waar ze moieteloos overheen gingen …
  Het produkt ” escar-go ” dat door velt goedgekeurd is staat klaar om in de tuin te gebruiken, of is er nog een andere oplossing ?

  maria

  • Guy Barré says

   Beste Maria,
   ik ben net op een nieuw veld begonnen dit jaar. Het gras stond er in dikke pollen bij elkaar en is de ideale plaats voor slakken.
   En dat heb ik gemerkt ook, net zoals bij jou zijn mijn kolen al opgegeten, is mijn koolrabi ondertussen ook al niet meer te redden.
   Alles wat in nieuw in de grond steek, pompoenen…. weg, slakken…
   Ik had 15 courgetteplanten gezet….Slakken, 6 hield ik erover, op 1 nacht.

   Ik zie 1 oplossing voor de planten en dat is ze groter laten worden voor je ze in volle grond. Dat ze toch wat weerbaarheid hebben als er aan gegeten word.
   Vandaag ga ik kijken of mijn molbonen het nog doen.

   Frank, net als maria stel ik mij ook de vraag hoor. Korrels smijten of niet.
   Perma werkt structureel zeer goed.
   Maar een nieuw veldje zoals het mijne ben ik zeer geneigd escar-go te gaan smijten. Ik heb nog niet overal kunnen mulchen en een deeltje is gespit om in volle grond te kunnen zaaien. Het lijkt wel een hitchcock film hier, maar dan met slakken.

  • Frank Anrijs says

   Dag Maria,

   een evenwicht met natuurlijke predatoren is ook niet in 1-2-3 bereikt. Het duurt enkele jaren voor je een klein ecosysteem hebt opgebouwd en dit jaar is een heel slecht jaar. Het blijft lang koud waardoor planten niet goed groeien en door het vochtig weer zijn de slakken in hun element.

   Wanneer je een slakkenbestrijdingsmiddel strooit verdwijnen de slakken, maar gaan ook de natuurlijke vijanden vertrekken door gebrek aan voedsel. Hierdoor begin je volgend jaar terug vanaf nul met de opbouw van je evenwicht en zit je weer met hetzelfde probleem.

   Ik zou zeggen, enkele jaren doorbijten en trukjes zoals Jan gebruiken :-), maar geen slakkenkorrel.

   Groeten,

   Frank

 4. Mijn slakkenbestrijding werkt goed. Ik leg gewoon enkele planken net naast mijn moestuin, ik leg ze op hoog gras zodat de slakken eronder kunnen kruipen. Gisteren draaide ik alle planken om en die zat barstensvol slakken. De planken gooide ik dan bij de kippen 2 meter verderop. En zo herhaal ik dit scenario enkele keren per week. Dit werkt echt!

 5. mullie paul says

  Wat zijn koperrupsen-kan je ze bestrijden-hoe zien ze er uit-en wat voor er van AF te geraken?????

 6. ff verdergaan op mijn vorige bericht.
  Van mijn spruiten leven er nog 2 van de 6, aangevreten door slakken.
  Ik ben al meer dan 25 pompoenplanten kwijtgespeeld door slakkenvraat, ik kan mijn overschot aan pompoenplanten nog net tellen op 2 handen.
  Een plaaginsect dus…
  Ander en beter nieuws, of alleszins wat extra info.
  Wat heb ik vandaag geleerd…
  Ik heb gemerkt dat zuring (eetbare plant) een plant is die MASSAAL slakken lokt, hij zit vol met gaatjes maar blijft doorgroeien. voordeel is dat het een vaste plant is en zich matig verderzaait, zuring zal dus niet gaan overwoekeren.
  Slakken rapen bij de zuring dus.
  Ik ga trachten wat zaad te winnen om ook anderen een plezier te doen.
  Bloedzuring en veldzuring die hier op mijn veldje al stond ben ik meteen gaan bekijken en ja hoor, ook deze worden bezocht door onze slijmerige vrienden.
  Verder is fluitenkruid, Anthriscus sylvestris, ook een eetbare plant(http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?zoek=fluitenkruid&laag=&functieSER=Z24=&page=0&pid=155&sort=naz)
  ook een plant die overmatig bezocht word door slakken.
  Vandaar ook de slakkenpopulatie op mijn veld, want voor het dit jaar bewerkt werd stond toch 1/8 er vol van.

  Verder probeer ik te zaaien en planten volgens gildes of plantencombinaties waarvan gekend is dat ze samengaan.
  Zo heb ik opgemerkt door pastinaak aan de kant van het bed te zaaien, daarnaast radijs en dan suikererwten (of andere erwten), slakken meestal blijven hangen bij pastinaak en een enkeling blubberd zich verder tot aan de radijs, aan de erwten word niet gevreten.
  Mijn tip van de dag is…Zet zuring en fluitenkruid als vangplant.

  P.S. Kan er mij iemand bevestigen of de wortel van fluitenkruid ook eetbaar is, of enkel het loof. De wortel ruikt naar een mengeling van onze bekende wortel en peterselie, vandaar dat ik er toch even aan twijfel

 7. Brigitte Martens says

  Vroeger zette ik schaaltjes met bier tussen mn sierplanten. De slakken verzuipen erin. Goed idee of niet? Ik bedoel in afwachting…

Trackbacks

 1. […] tijdje terug heb ik een artikel geschreven over plaaginsecten in de tuin. Nu denkt u misschien: “Dat is toch wel straf dat daar gewoonweg geen luizen, rupsen en […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.