Wanneer Planten? In Het Voorjaar of Het Najaar?

Wanneer Planten? In Het Voorjaar of Het Najaar?

Wanneer Planten? In Het Voorjaar of Het Najaar?

In het najaar is het beste om te planten.

Meestal.

Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Het najaar heeft de meeste en belangrijkste voordelen maar wel 1 heel groot nadeel. Het probleem is echter dat dit nadeel heel onzeker is en niet te voorspellen.

Laat ons dus eerst beginnen met de voordelen.

Voordelen van de herfst

De grond is in het najaar nog warm en wanneer u dan plant, gaan de wortels nog verder ontwikkelen en groeien. Want misschien denkt u dat de plant volledig stilstaat wanneer het blad gevallen is, er is echter nog een lange periode enige wortelactiviteit. Omdat de wortels wat gegroeid zijn in het najaar en in het voorjaar ook heel vroeg beginnen te groeien, neemt uw aanplanting een vliegende start.

Zodra de bodem opwarmt in het voorjaar herneemt de wortelactiviteit. Hierdoor gaat de plant vroeger uitlopen en heeft hij een langer seizoen. Ook gaat de plant beter bestand zijn tegen de droge omstandigheden in de late lente en de zomer. Zijn wortelgestel is al veel uitgebreider dan een plant die pas in maart of april wordt geplant.

Een ander voordeel is de spreiding van het werk. In het late najaar is er nog weinig werk in de tuin en heeft u voldoende tijd om uw aanplantingen juist te doen. In het voorjaar moet u beginnen met zaaien en planten, komt er overal onkruid te voorschijn en komt u handen tekort. Als u dan ook nog plantgoed moet gaan halen en uitplanten, gebeurt dit door tijdsgebrek niet altijd helemaal zoals het moet.

Wat is dan het grote nadeel?

Wanneer u een nieuwe aanplanting doet in het najaar en er volgt een heel strenge winter, dan gaat uw aanplanting gegarandeerd schade oplopen. De planten zijn nog maar oppervlakkig geworteld en wanneer de vorst door de langdurige koude diep de grond ingaat, kunnen uw planten afsterven.

In dit geval is een aanplanting in het voorjaar beter. Ook de weersomstandigheden zijn beter in het voorjaar: u kunt aanplanten met het eerste – zwakke – lentezonnetje en de vogeltjes die fluiten. Najaarsaanplantingen gebeuren meestal in de kou, modder en wind. Niet zo aangenaam.

In de tijd dat ik nog in een tuincentrum werkte, merkte je een duidelijke verschuiving op. Vroeger plantte bijna iedereen in het najaar, want dat was en is nog altijd de beste plantperiode. Maar elk jaar werd er minder aangeplant tijdens het najaar en verschoof dit naar het voorjaar. Mensen verkiezen het mooie weer boven de ideale plantperiode!

Wanneer planten?

Ik zal altijd zelf planten in het najaar en raadt dit ook aan iedereen aan. De vele voordelen wegen niet op tegen de kans op een te strenge winter. De planten slaan veel beter aan en groeien veel sneller bij aanplanting in het najaar. Het koudere, viezere weer moet u er maar bij nemen, daarna voelt het eens zo goed om lekker warm bij de kachel te gaan zitten ;-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.