Vragen over ons Combinatie-Systeem Schijnbare Chaos

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. van acker jozef says:

  beste, wat aardappelen betreft ben ik niet helemaal akkoord:
  Aardappelen hoef je niet in de grond te poten, maar leg je gewoon op losse teelaarde, en je bedekt hem dan met een dikke laag strooisel.
  Om te oogsten hoef je gewoon het strooisel wat opzij te doen en de aardappelen op te rapen. Je hebt dan een zeer goede opbrengst, en veel minder last van eventuele aardappelziekte.
  Probeer het maar eens.

  • Geert van den Bos says:

   Hé Jozef,

   Geweldig he op deze manier aardappels oprapen. Ik heb het dit jaar ook op die manier gedaan geweldig! Iedereen die vroeg wat ik onder dat stro had zitten begon te lachen en zei tegen mij “dat kan nooit iets worden”.
   Maar tijdens de oogst viel hen de mond open, ze wisten niet wat ze zagen toen
   ik zomaar de aardappelen onder het stro uit kon rapen.
   Er was er zelfs een die voorstelde om de lokale televisie erbij te halen.
   Ik ga het dit jaar ook weer zo doen.
   Succes en groeten, Geert

   • Geert van den Bos says:

    Correctie van de 3e zin, sorry!!
    Iedereen die vroeg wat ik onder dat stro had zitten begon te lachen toen ik vertelde dat ik daar aardappelen onder had gelegd en zei tegen me “dat kan nooit iets worden”.

 2. Ik zet erwten tussen 2 rijen aardappelen (te zien op fotos op de cursus
  bij aardappelen ) De erwten zouden voordeel hebben van de aardappelgeur tegen de nachtvlinder die eieren legt op de erwten op de struik waarvan de larve dan in de peulen , en zo in de erwten kruipt .Ik doe dit nu al 3 jaar en heb nog wel enkele maden in erwten maar veel minder als de jaren ervoor

 3. Daniël says:

  Aardappelen gewoon boven op de grond leggen, dat gaat. Maar er zijn wel enkele zaken waar men rekening moet mee houden. Men moet een dikke laag stro leggen als men ze plant, en als anders het moment zou zijn om ze aan te aarden. Legt men er best nog een hoop stro boven op ,natuurlijk niet op de planten, maar er rond. Omdat de aardappel scheuten waar de aardappelen aan komen graag naar het licht groeien, en dan zouden de aardappelen groen worden en dat is niet gezond. Wat ik dan ook vlugger heb is dat er gaten in gegeten worden door de slakken. Maar ook niet bij allemaal, bij sommige planten veel en dan bij andere planten niets. Dat zal zijn zeker dat op de ene plaats de grond al meer in evenwicht is tegenover een ander plaats ?
  Dit jaar had ik enkele aardappel planten laten doorgroeien (stevige scheuten) van aardappelen die te diep in de grond waren blijven zitten van het jaar voordien. De opbrengst was zo groot, (dit is geen mopje) er waren aardappelen bij van 750gr. Wij aten met twee personen van één aardappel en hadden nog overschot.
  Maar het nadeel was, ze namen bovengronds zo veel plaats in dat er verschillende planten in hun omgeving gewoon verstikt waar onder het kruid.
  Ik ondervind wel dat de aardappel in natuurlijke grond met compost en mulch,meer kruid geven. Met als gevolg dat ze veel meer plaats nodig hebben.
  Als men een aardappel plant zou in passen in het systeem van schijnbare chaos dan heeft men bijna 1 m2 nodig per plant, dan is wel veel plaats. Of men zou het kruid moeten omhoog kunnen binden, maar dat is ook nogal omslachtig.
  Mijn vraag is hoeveel plaats voorzien jullie?

 4. Simon Kranenburg says:

  Bij het rooien van aardappelen is het toch niet zo moeilijk om ook even een vork er onder te zetten en dan de aardappels met de hand op te graven/rapen, als je dan erna nog even de grond opschud hoef je hem niet te keren, mulchen na de oogst en dan eventueel nog een nateeltje.
  Zelf maak ik altijd ca. 14 dagen voordat ik aardappels ga planten, kleine veurtjes welke dan gemakkelijk opgewarmd worden door de zon. Hier leg ik de poters in en dek dan ook weer af met de eerder verwijderde ook opgewarmde ruggetjes aarde, binnen 14 dagen staan de aardappels goed boven de grond. Achterblijvers rooi ik in het najaar op en maak daar een nog een lekkere stampot van.
  Simon.

 5. Frans Keijzer says:

  Ik ben het helemaal met Jozef en Geert eens.
  Ook ik leg mijn poters gewoon op de grond dikke laag mulch er op
  en wachten tot ze goed zijn , en dan maar rapen mooie schone aardappelen
  je laat de grond met rust, en het is lang niet zo vermoeiend.

Speak Your Mind

*