Voordoen Is Doen Doen

Voordoen Is Doen Doen

Voordoen Is Doen Doen

Een 2-tal weken geleden kreeg ik onderstaande mail van een lezer van mijn blog binnen:

Beste groenliefhebbers,

Vorig seizoen 2012 startte ik met structurele maatregelen in een stadstuin met het permacultuurprincipe. Vele vaste planten had ik nog niet.

Wat deed ik wel; karton gebruiken op de eerste plaats om onkruiden te onderdrukken.

Naast mijn lapje grond was er een lap grond die door 5 personen werd bewerkt (ieder zijn ding en zijn eigen groente).

Door karton en mulch te gaan gebruiken in het Leuvense, lees zware leemgrond, kon ik de harde grond in de zomer temperen. Mijn karton en mulch er bovenop zorgde voor een buffer. In puntje zomer was mijn grond nog vochtig, bij teveel vocht was mijn mulchlaag mijn buffer. Op een jaar tijd heb ik een kleine 100 liter extra (regen)water moeten geven, vooral bij nieuw zaad dat in de grond werd gestoken.

Op een korte termijn kwamen er nuttige schimmels in mijn bodem, deed mulch zijn werk. Ik had bijvoorbeeld ook brandnetel gebruikt als mulch met fantastische resultaten.

In het begin werd ik bekeken als een idioot die karton gebruikte op mijn grond.

Op het einde van het groei-jaar en de oogst moest binnen gehaald worden, denk ik dat mijn geburen overtuigd waren van een mulchsysteem met of zonder karton. 4 van de 5 hadden karton gebruikt met mulch bovenop om de winter voor te bereiden en op een degelijke manier te kunnen zaaien in eind april, begin mei (ons seizoen is dit jaar een beetje opgeschoven).

Mijn tip is dat je mensen moet aansteken, hen moet uitleggen welke materialen je recycleert op de grond en op welke manier.
automatisch krijg je volgelingen, zonder de theorie van de permacultuur boven te halen.

Voordoen is doen doen.

Hier komt het op neer

Vooral de laatste zinnen van de mail raakten een gevoelige snaar bij mij. Niet dat ik een traantje moest wegpinken, maar wel omdat ik er juist hetzelfde over denk.

Albert Einstein heeft ooit gezegd: “Example isn’t another way to teach, it is the only way to teach” en dat is ook de reden dat ik bij mijn ouders in het project gestapt ben. De enige manier om iemand iets te leren is door het voor te doen.

Op het domein van Yggdrasil proberen wij – eigenlijk is het ‘proberen’ al grotendeels voorbij en ‘weten’ wij al – groenten, fruit en kruiden zo natuurlijk mogelijk te kweken. Geen bestrijdingsmiddelen, geen meststoffen, niet spitten, enkel mulchen, … De hoofdbedoeling is het bewijzen aan iedereen dat tuinieren op een natuurlijke wijze gewoon enorm gemakkelijk en tijdsbesparend is!

Het vraagt veel minder energie en tijd dan de gangbare manieren en is niet belastend voor het milieu, sterker nog: het geeft een belangrijke boost aan de natuur!

Zeker in het moestuinieren waar spitvork, schoffel en gifspuit zijn ingebakken, is het bijna onmogelijk om mensen te overtuigen dat het anders en beter kan. Hier is het dus heel belangrijk dat we – in de praktijk – kunnen aantonen dat het effectief anders en beter kan.

Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Zolang ik in mijn moestuin experimenteer en werk, zolang ik op mijn blog vanalles schrijf en zolang u mijn nieuwsbrief volgt, maar zelf niet aan de slag gaat, verandert er niets.

U leert inderdaad het beste door naar het voorbeeld te kijken, maar u moet het daarna nog kopiëren in uw eigen tuin ook! Zolang dit niet gebeurt, heb ik mijn werk niet goed gedaan en ben ik niet tevreden ;-).

Want voordoen is doen doen!

 

PS: Kom op 22 juni naar onze rondleiding over groenten kweken en bekijk ons voorbeeld van dichtbij. Ga daarna naar huis en pas natuurlijk tuinieren in uw eigen tuin toe!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Dag Frank,
  Indien je tijd zou hebben, super kortfilmpje over tuinieren in Los Angeles:
  http://www.ted.com/talks/lang/nl/ron_finley_a_guerilla_gardener_in_south_central_la.html?source=facebook#.UaNAo_4gcj1.facebook

  Jan

 2. Guy Barré says:

  En heb ik nu een gratis rondleiding gewonnen? haha

  • Frank Anrijs says:

   Dag Guy,

   is goed voor mij. Ik verwacht u 22 juni voor de rondleiding :-).

   Tot dan,

   Frank

   • Guy Barré says:

    Wel wel, mijn eerste gepubliceerde artikel op het net.
    Een eer om het in dergelijk topic / website terug te vinden.
    Vond je de vraag arrogant voor de gratis rondleiding?
    Ik ga anno 2013 er meer van uit dat je een nee hebt en een ja kan krijgen. Dat je vragen mag stellen, MOET zelfs, zonder schroom, je niet meer verbergen achter persoonlijke grenzen. Dat we elkander steeds weer moet ontdekken en de wereld rondom ons en hun kleine biotopen (ook bij het menselijke karakter)

    Wat? Iemand die het anders doet?; wat een idioot, en dan nog met karton of met stro. En ieder jaar zijn kolen op dezelfde plaats zet?
    Dat kan niet goedkomen, wat een idioot…
    Onwetendheid staat altijd klaar om te bewonderen,…
    Het blijkt echter van overal te zijn, de mens zonder verstand en zonder rede, zonder drang en zonder vrede.

    En iedereen heeft wel eens een motivatie nodig, ook voor vreemde dingen.
    En weet je wat? Het werkt!
    Dat idioot karton,…
    En woon je niet te ver, wil ik het wel eens komen voor doen.

    Dank je wel Frank, voor de rondleiding.
    Is er nog een plaatsje voor mijn vriendin? Dan komen we samen, hopelijk, genieten. Schrijf ik officieel in via de website of noteer jij alvast 2 personen?
    Mvg
    Guy

    • Frank Anrijs says:

     Dag Guy,

     ik heb geen problemen met vragen, hoe meer hoe beter :-).

     U staat samen met uw vriendin genoteerd voor de rondleiding!

     Tot binnenkort,

     Frank

     • Guy Barré says:

      Beste Frank, ik zie 2 adressen staan op je website, eentje in Westerlo (heb er nog school gelopen in een stilaan ver verleden) en eentje in Vissenaken.
      Hoofdvraag is de volgende:
      Ik ga ervan uit dat de rondleiding doorgaat in Vissenaken?
      En de bijvraag; Is Ygdrassil eigenlijk een csa (community supported agriculture) of hebben jullie een andere vorm van bedrijf?
      Greetz Guy

     • Frank Anrijs says:

      Dag Guy,

      de rondleiding is in Vissenaken. Wij zijn geen CSA, wij zijn een gewoon bedrijf (een BVBA) met een grote diversiteit in onze activiteiten.

      Groeten,

      Frank

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.