De Voordelen Van een Half-Verzonken Serre in je Tuin

De Voordelen Van een Half-Verzonken Serre in je Tuin

Bijna iedereen die begint te tuinieren zet na enkele jaren een (kleine) serre in zijn moestuin. In het begin zijn er al voldoende nieuwe dingen om te ontdekken en te leren, en is een serre niet zo’n noodzaak. Maar wanneer je enkele jaren bezig bent, dan neemt de drang naar een verlengd seizoen, naar eigen tomaten en komkommers vaak sterk toe: een serre is dan een ideale oplossing.

Je kan zo je kweekseizoen verlengen, je hebt een plek waar je elk jaar een mooie opbrengst aan tomaten hebt én je kan deze in het vroege voorjaar gebruiken om je plantgoed op te kweken! Gedaan met het halve huis om te bouwen om plaats te hebben voor al je opkomende tomatenplanten, paprika’s en bloemkolen. Gedaan met het omdraaien van je plantenbakken omdat je kiemplantjes scheef naar het raam toegroeien 🙂 .

Maar je kan zelfs een stap verder gaan: je kan een verzonken serre bouwen, een gewone serre met nog meer voordelen!

Een walipini

Het is volgens mij een aanwinst in elke tuin, vooral omdat je er heel creatief mee kan omgaan en met enige handigheid kan bouwen met voornamelijk recup-materialen.

Een  voorbeeld van een walipini zie je hieronder, misschien dat je wel even moet zoeken 🙂 :

Langs de andere kant gaat het zoeken misschien wat vlotter:

Het bouwen van zo’n serre biedt de mogelijkheid om veel randen te creëren, iets wat heel belangrijk is in een natuurlijke tuin. Daarnaast heb je de gewone voordelen van een serre waar nog verschillende andere voordelen bij komen.

Toen ik voor de eerste keer deze uitleg en beelden hoorde en zag was ik meteen een tikje jaloers 🙂 ! Het is iets wat ik ooit toch ook wil bouwen op Yggdrasil, en ik denk dat ik er al de perfecte plaats voor weet!

Lezing

In de lezing van deze week krijg je een volledige uitleg over de oorsprong van een walipini, de redenen waarom je er een zou willen bouwen, wat je ermee kan doen, hoe je te werk moet gaan …

Het zal een volle avond zijn, maar ervaringsdeskundige Karin zal je inwijden in de wondere wereld van deze speciale serre.

Om je nog even verder te verlekkeren, zo ziet deze serre er vanbinnen uit:

Heb je interesse in deze serre? Wil je er meer over weten? Overweeg je al om zoiets te bouwen maar twijfel je nog? Kom dan zeker naar de lezing, alle informatie vind je hier: Lezing Walipini.

Ondanks dat we een groter lokaal gebouwd hebben voor de winterlezingen zit de lezing al aardig vol. Er zijn nog een 10-tal plaatsen vrij, wil je komen, aarzel dan niet te lang 😉 !

 

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Bertus Niezing says

    Het principe bestaat ook hier al een tijdje Pieter Boxman heeft dit concept in zijn Boek De moestuinen van Twekkelo besproken. (Ong 1979)
    Ook door De Kleine Aarde in Boxtel is er uitgebreid aandacht aan besteed .
    Deze kas blijft het hele jaar vorstvrij en er kunnen meerdere oogsten per jaar uitgehaald worden.
    http://www.de12ambachten.nl/tuinbouw.html

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.