Zondag Ging Het Over Koolwitjes, Superman en Schijnbare Chaos

Zondag Ging Het Over Koolwitjes, Superman en Schijnbare Chaos

Zondag Ging Het Over Koolwitjes, Superman en Schijnbare Chaos

Eergisteren was het zover: Fair Festival. Ik was gevraagd om er een lezing te geven en had met enige schroom toegezegd.

De voorbereiding van de presentatie had wel wat voeten in de aarde en heeft veel meer tijd opgeslorpt dan ik had gedacht. Maar het was leuk én leerzaam om het te doen en ik zou het zeker nog een keer doen!

Mijn moeder was mijn begeleidster en zondagochtend vroeg ben ik haar gaan ophalen en zijn we doorgereden naar Gent.

Eerste rondgang

Na aankomst hebben we ons aangemeld en zijn we de tent waar ik mijn presentatie moest geven even gaan bekijken. Daar ging Michiel van Far Field juist aan zijn presentatie over composteren met wormen beginnen. Hij is één van de bezielers van dit jonge project. De plannen voor dit najaar en volgend voorjaar zijn ambitieus met verschillende interessante workshops zoals het bouwen van een geodeet, wilgen tipi’s, …

Zeker de moeite waard indien u uit de buurt van Gent bent!

Daarna hebben we rondgelopen op het marktplein om enkele mensen dag te zeggen. Zo was Visita Magazine aanwezig, een tijdschrift waar ik voor schrijf. Ook hebben we een tijdje gebabbeld met iemand van BeeYourself. Zoals u misschien weet hebben we in het voorjaar een nieuwe kast gebouwd en tevergeefs geprobeerd een zwerm te pakken te krijgen. Het idee achter BeeYourself spreekt mij wel enorm aan, alleen ik heb ik nog vragen bij wat zij natuurlijk imkeren noemen.

Hun idee van natuurlijk imkeren ligt wat mij betreft nog niet dicht genoeg tegen onze gedachten over natuurlijk imkeren. Maar misschien dat een tweede gesprek in het najaar mijn mening nog wijzigt.

We hadden nog een beetje tijd over, juist genoeg voor een snel cafeïne-shot. Dus snel op bezoek bij Koek & Zopie, een mobiele koffiebar … met hele goede koffie! Veel verschillende soorten, goed klaargemaakt en juist wat ik nodig had :-).

De lezing

Ondertussen was het tijd voor mijn lezing. De tent was overvol, sommige mensen moesten rechtstaan, maar het is allemaal vlot verlopen. Ik was in het begin een beetje zenuwachtig maar heb het redelijk kunnen verstoppen – denk ik. De lezing was heel snel voorbij, alhoewel ik toch bijna 50 minuten gepraat heb ( ik denk niet dat ik al dikwijls zoveel gezegd heb in mijn leven op 1 uur ;-)).

Na de lezing vroeg iemand of ze de slides kon krijgen van de lezing, ik had beloofd om ze online te zetten. Bij deze dus de slides in pdf en de lezing als geluidsfragment. De kwaliteit is redelijk, er zit soms wel wat ruis en achtergrondgeluid op. Open de slides en beluister ondertussen het geluidsfragment, dan is het net alsof je erbij was:

Geluidsfragment:

Rauwe Chocolade

Na de lezing wou men moeder nog snel even dag zeggen aan iemand van De Kollebloem waar ze samen een cursus mee volgt. Zij hadden een heel mooi opgebouwde stand, net als Far Field trouwens.

Als laatste kon mama niet weerstaan aan de rauwe chocolade van LoveChock en heeft ze nog een voorraad ingeslagen voordat we terug naar huis reden.

Het was een leuke dag op Fair Festival, zeker voor herhaling vatbaar!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Ik ben benieuwd naar uw idee van natuurlijk imkeren.

  Mijn vriend en ik zijn nu sinds een jaar of vijf imker. Momenteel volgt hij een cursus ‘natuurlijk imkeren’ bij de oprichter van BeeYourself. Ruben, de oprichter, staat best open voor eigen opvattingen en zegt zelf constant dat ieder er wat zijn eigen weg in moet vinden.

  Ik ben dus benieuwd naar uw visie.

  Bij ons gaat het sinds dit jaar alleszins veel beter met onze bijen. We hebben de eerste vier jaar enorm gesukkeld. Maar dit jaar, met behulp van bevriende imkers, maar ook met de tips van Ruben, hebben we al goede vooruitgang geboekt.

 2. lode devos says:

  Hoi Frank,

  Ik heb me een paar jaar geleden met veel overtuiging op het imkeren gestort.
  Al hel veel gelezen, beluisterd en besnuisterd. Drie bevolkte en gelukkige kasten bijen vrolijken me elke dag op. Mijn bijbel is ” L’Apiculture écologique de A à Z” van Jean Marie Frèrès (een Belg nota bene die helaas overleden is) en Jean Claude Guillaume, diens Franse vriend die gelukkig nog leeft en zeer aktief is.
  Ware het boek geen 800 pagina’s dan was ik het nu al aan ’t vertalen.. M%aar JC Guillaume heeft een artikel reeks geschreven die ik wel vertaald heb en die sinds twee nummers gepubliceerd wordt in het ledenblad van de KONvib. De grootste Vlaamse bijenvereniging. Als het je interesseert kan ik je de artikelen toesturen en kan je die gerust op je blog zetten als je die goed vindt.
  Blij dat het in Gent allemaal vlot verlopen is en al heel wat mensen voor je online kursus warm gemaakt.

  • Frank Anrijs says:

   Dag Lode,

   iemand had mij al een tijd geleden op dit boek gelezen, het kan goed zijn dat u dat was. Ik heb het op mijn ‘te lezen’ lijstje staan maar er is spijtig genoeg door tijdsgebrek niet veel veranderd aan dit – ondertussen lijst ipv – lijstje.

   Ik ben hard geïnteresseerd in deze vertaalde artikels. Ik weet wel niet hoe het zit met copyright wanneer dit al gepubliceerd wordt …

   Bedankt voor je aanbod 🙂

   Groeten,

   Frank

 3. van den bossche veronique says:

  Hallo Frank,
  Juist een bedankje omdat ik je lezing heb kunnen volgen van aan mijn bureau!
  Super,super idee om alles op te nemen,samen met de slides: was perfect !
  regenachtige groetjes
  Véronique

 4. het lukt mij niet om de slides te downloaden. Kan het iets te maken hebben met Mac?

  • Frank Anrijs says:

   Dag Judith,

   het is in pdf, ik weet niet of een mac door een probleem mee heeft? Ik zal de presentatie even via mail doorsturen.

   Groeten,

   Frank

 5. Frank,
  een vraagje over je diavoorstelling in Gent.
  Ik lees dikwijls dat men meer en meer zelf koolstof gaat toevoegen aan de grond omdat deze op termijn meer stikstof gaat vasthouden, onder meer door zelf houtskool of verkoolde organische materialen te gaan toevoegen. Deze vorm van koolstof verteerd zeer langzaam en blijft enkele honderden jaren aanwezig. Nu vertel je op het fair festival iets over copiotrofe bacteriëen en hun relatie met koolstof.
  Nu ga ik ervan uit dat dit steeds gaat over koolstof uit natuurlijke organische materialen zonder enige vorm van verwerking. Telt dat dan ook voor de bovenstaande manier in verkoolde vorm?
  mvg Guy

Trackbacks

 1. […] doen, om zo ook het leven veel interessanter te maken. Zo heb ik mijn eerste presentatie gegeven op Fair Festival, heb ik mijn eerste workshops gegeven en heb ik, samen met enkele andere, een start gemaakt van […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.