Uw Vragen Helpen Anderen. Durf Ze te Stellen!

[mashshare]

Uw Vragen Helpen Anderen. Durf Ze te Stellen!

Uw Vragen Helpen Anderen. Durf Ze te Stellen!

Vraag via email:

Ik weet dat er bij je ouders ook kippen worden gehouden. Nu vroeg ik me af of jullie ideeën over natuurlijk tuinieren ook betrekking hebben op hoe jullie met jullie kippen omgaan. Voeren jullie de kippen bij? Alleen met graan of ook met legvoer? Hoe gaan jullie om met het dillemma: wat blijft in de tuin als mulch, wat gaat op de composthoop en wat gaat naar de kippen? Daar worstel ik nl. zelf mee. Omdat ik nu meer als mulch achterlaat, blijft de composthoop maar klein en krijgen de kippen voornamelijk nog groenteresten uit de keuken. Ik voer ze nu alleen nog kleingemaakt graan bij. Ze zijn nog niet aan de leg.

Kippen bijvoeren?

Ik weet niet of wij onze kippen natuurlijk houden of wat de definitie daarvan is, maar ze hebben bij ons een heel groot stuk om op te lopen. Gras is er in overvloed, net als kale plekken waar ze putten in maken en in liggen te zonnen als het mooi weer is.

Er ligt ook een compostbak (verder meer hierover) waar ze regelmatig vers materiaal kunnen vinden en er is een lange houtkant. Deze houtkant is bijzonder geliefd en ze zijn hier altijd aan het krabben en zoeken. Ik vermoed dat door het vele mulchmateriaal dat daar ligt er veel bodemdiertjes aanwezig zijn, die ze uiteraard weten te vinden.

Ze vinden dus heel veel eten zelf, maar worden toch ook bijgevoerd. In sommige periodes krijgen ze zelfs legmeel bij, maar dat zou ik niet doen als ze gewoon in mijn tuin zaten. Ik zie kippen in de eerste plaats als afvalverwerkers, pas daarna komen de eieren. Maar Yggdrasil is een bedrijf met een winkel waarin ik eieren verkoop.

In periodes dat ze dus slecht leggen krijgen ze legmeel bij. Ik ga ervan uit dat eieren die ik aankoop van kippen komen die het veel slechter (of toch minder goed) hebben dan onze kippen. En dat ze daar ook (meer) legmeel krijgen. Dus geef ik liever soms wat legmeel aan onze eigen kippen dan extra eieren te kopen.

Maar in mijn eigen tuin zou ik het niet doen.

Tuinmateriaal als mulch, compost of voor de kippen?

Het is geen eenvoudige keuze, maar het helpt als je bepaalt wat het belangrijkste is voor jou. Bij ons is de situatie anders omdat wij al een oude tuin hebben en geen compost meer gebruiken op onze bedden. Onze eerste focus ligt dus op mulchmateriaal, met als gevolg dat er zoveel mogelijk materiaal op de bedden blijft liggen. Alle grotere onkruiden die niet in zaad staan worden klein gemaakt met een sikkel en dienen als mulch.

Ook het loof van oude aardbeiplanten wordt afgesneden voor de planten worden gerooid en wordt als mulch gebruikt. Heermoes, goudsbloem, snoeisel van kruiden, … het gaat allemaal op de bedden.

We hebben natuurlijk een heel grote tuin en dus ook veel organisch materiaal. Dat maakt de keuze iets eenvoudiger, want er zijn altijd dingen die je niet op je bedden kwijt kan. Eén belangrijke hoeveelheid hiervan is onkruid in zaad. Uiteraard proberen we dit te voorkomen, maar onkruid groeit soms zo snel dat je er te laat bij bent 🙂 .

Dit gaat naar de kippen. We hebben een bak voorzien bij de kippen waar al dit onkruid ingaat, net als het groenteafval van de winkel. De kippen doorploegen dit meermaals op zoek naar beestjes en het verdwijnt en zakt redelijk goed.

Wat er dan nog over is, kleiner onkruid van de bedden en paden, distels uit de bostuin, … gaat naar de composthoop.

Je merkt dat bij ons de compost op de laatste plaats komt, maar dat is in onze situatie zo. Ik weet uit ervaring echter dat het heel moeilijk is om voldoende mulch te vinden, en dat is in elke tuin een prioriteit.

Ook weeral uit ervaring weet ik ook dat het heel moeilijk is om onkruidvrije compost te maken. En het wordt een heel stuk eenvoudiger als je om te beginnen al probeert om zo min mogelijk onkruid op je hoop te gooien. En dat onkruid met zaad kan dan perfect naar de kippen.

Dat is dus ook onze volgorde: mulch, kippen, composthoop.

Hopelijk is hiermee je vraag beantwoordt 🙂 .

Uw vragen?

Ik krijg veel vragen binnen via mail, maar ik kan ze nooit allemaal beantwoorden via mijn blog. Al zijn er dikwijls vragen bij waarvan het antwoord meerdere mensen zou helpen. Ik heb hiervoor een andere oplossing die ik zou willen proberen: een online presentatie.

De bedoeling is dat jij een vraag, of zelfs enkele vragen, doorstuurt. Als ik van meerdere mensen vragen heb gekregen, verzamel ik deze en geef ik hier antwoord op in een online presentatie. Deze verschijnt op de blog zodat iedereen deze antwoorden kan bekijken. Zo hoop ik meer mensen te kunnen bereiken die met vragen zitten, maar ze niet durven stellen of niet weten waar ze terecht kunnen.

De basisvoorwaarde om dit experiment te laten slagen is natuurlijk dat ik vragen binnenkrijg 🙂 . Houd je daarom niet in en stuur mij je vragen door via mail: problemen@natuurlijkemoestuin.be.

Aarzel niet, elke vraag is nuttig, de kans is groot dat jij er niet alleen mee zit!

Er bestaan geen domme vragen, alleen maar domme antwoorden

 

Ik ben benieuwd 🙂 !

 

Foto: Mindaugas Urbonas

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Pascal says:

    Je kan natuurlijk ook de kippen gebruiken om compost te maken en ze tegelijkertijd te voeren. Geoff Latwon heeft daar een tijd terug een filmpje over gemaakt; Chicken Tractor on Steroids. Het filmpje staat op zijn website (inloggen is dan vereist) maar ik vond hem ook op youtube.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.