Uw tuin is een groot laboratorium!

Uw tuin is een groot laboratorium!

Uw tuin is een groot laboratorium!

Wat ik heel plezant vind aan een eigen moestuin is de vrijheid. De vrijheid om te doen wat ik wil.

Ik lees heel veel en graag over tuinieren en kom zo soms gebruiken, manieren en technieken van tuinieren tegen die vroeger gebruikt werden en die nu in de vergetelijkheid zijn geraakt.

Of een combinatie van verschillende dingen die ik heb gelezen doet een lampje branden en geeft mij nieuwe ideeën voor in de tuin.

De mogelijkheid om dit gewoon te doen en te kijken wat de effecten – goed of slecht – zijn, is gewoon enorm plezant en is voor mij een heel belangrijk onderdeel van tuinieren.

De uitdaging die er elk jaar opnieuw uitgaat van de tuin om alles zo goed mogelijk te onderhouden, te kweken en te oogsten is fantastisch. Dat bij het experimenteren dikwijls dingen op een teleurstelling uitdraaien houdt mij niet tegen. Ook en misschien vooral uit deze mislukkingen kunt u veel leren over hoe het wel of juist niet moet.

Daarom is mijn advies aan u dan ook: experimenteer, beschouw uw tuin als een groot laboratorium en probeer af en toe eens nieuwe dingen.

Durf experimenteren

Zet eens wat speciale soorten tomaten, durf dat stuk grond af te dekken met vers organisch afval volgens de principes van ‘sheet mulching’, combineer enkele soorten kruiden en groenten en wees verrast door de resultaten.

Verander de plantdichtheid van uw boontjes, verzin rare combinaties en doe wat in u opkomt. Laat u zeker niet weerhouden door wat in de tuinhandboeken staat of wat uw buren zeggen. U weet nooit wat u toevallig  ontdekt in uw ‘laboratorium’ en welke technieken u misschien enorm gaan vooruit helpen in uw moestuin!

Misschien twijfelt u al jaren of u niet met permanente bedden moet beginnen in uw tuin maar durft u niet goed want uw buur gaat nogal wat commentaar hebben! Begin dan met een klein hoekje en werk vandaar uit verder.

Bevalt het u, leg dan volgend jaar heel uw moestuin zo aan. Bevalt het u niet, probeer dan een andere manier die beter aansluit bij u: mulchen met hooi en stro, het gebruik van houtsnippers als mulch, het zaaien van een overlevende bodembedekker waarin u plant en zaait, …

De mogelijkheden in een tuin zijn eindeloos, het plezier kan (moet!) ook eindeloos zijn.

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.