U Bent Meer Dan Welkom Op Yggdrasil !

U Bent Meer Dan Welkom Op Yggdrasil !

U Bent Meer Dan Welkom Op Yggdrasil !

Dit weekend waren er vele ecologische tuinen te bezichtigen, het was namelijk Velt-ecotuinendag. Deze week gaat ook de Bio-week van start en zijn er overal activiteiten, mogelijkheden om bedrijven en boederijen te bezoeken, … Een week waarin bio veel aandacht krijgt, waarin mensen worden gesensibiliseerd en waarin alle positieve kanten van biologische voeding in de kijker worden gezet.

Doordat mijn ouders een tijdje gestopt zijn is de tuin al enkele jaren niet meer opengesteld voor het grote publiek. U kon nog wel langskomen tijdens rondleidingen, maar deze zaten altijd zeer snel vol. Deze weken was een ideale mogelijkheid geweest om een Opentuindag te houden, maar we hebben ervoor gekozen om dit op een ander moment te doen.

Te veel werk

In deze periode is het razend druk in de tuin. Alles moet in de grond, er is immers zoveel te zaaien en te planten. Ondertussen is er ook steeds meer om te oogsten voor de winkel zodat ook hier een groot deel van onze tijd in kruipt.

Gras groeit (te hard), net als de distels en andere onkruiden. Aangezien ik pas anderhalf jaar geleden beslist heb om het project Yggdrasil verder te zetten, is er ook wat achterstallig werk dat moet gebeuren. Stilaan geraken we bij, maar we zijn er nog niet helemaal.

Dat we onze tuin nooit in orde krijgen in deze periode is een belangrijke reden om pas later onze tuin open te stellen. Maar er is nog een andere, minstens even belangrijke reden.

Een ander publiek

Als ik de reacties op mijn blog lees, dan zijn deze altijd eensgezind. Slechts zelden komen er kritische opmerkingen of zijn er mensen die onze manier van werken in vraag stellen. Dat is natuurlijk logisch, want als mijn schrijfsels u niet zouden interesseren, hebt u snel ergens anders opgeklikt en bent u weg.

Mensen die al overtuigd zijn overtuigen is niet moeilijk. Maar mensen die al jaren op een andere manier tuinieren, en nog niet van permacultuur gehoord hebben zijn veel moeilijker te overtuigen. En dat lijkt mij een fijne uitdaging :-).

Daarom ook dat wij meedoen met de Opentuinendag op 29 juni. Deze wordt georganiseerd door de Landelijke Gilden, en hier zitten vooral klassieke tuinders in. Ik weet niet of er veel leden van de Landelijke Gilden gaan langskomen, maar dat moet u er niet van weerhouden om op bezoek te komen!

Allerlei activiteiten

Om te beginnen zullen er continu rondleidingen gegeven worden. Een rondleiding van 2 uur gaat natuurlijk niet, en alles vertellen wat er te vertellen valt is al helemaal uit den boze. Het zal een rondleiding zijn van zo’n drie kwartier, waarbij er een inleiding gegeven wordt op permacultuur en de praktische toepassingen hiervan.

Bij onze compostruimte zal er iemand aanwezig zijn om uitleg te geven, ook bij onze bijenkast zal er iemand zijn waar u uw vragen op kunt afschieten. Ondertussen heeft ook Marc Daelemans toegezegd om aanwezig te zijn en wat toelichting te geven over water en de verschillende manieren van zuivering. Hij is een autoriteit op dit vlak (en vele andere) dus indien u hier iets over wilt weten …. zorg dat u aanwezig bent!

Ook de plaatselijke Transitie-afdeling zal aanwezig zijn, net als voldoende helpers om u te voorzien van een hapje en een drankje :-).

Bent u al lang van plan om eens langs te komen, maar vond u niet de juiste aanleiding om ook effectief in uw auto te stappen? Dan lijkt mij deze dag een prima reden. De toegang is overigens gratis, u mag zelfs zo lang blijven als u wilt :-). Geen excuses meer dus …

Verbinden met anderen

De kans is natuurlijk ook heel groot dat u in gesprek geraakt met gelijkgezinden, dat u uw resultaten, successen en experimenten kunt vergelijken en dat u misschien zelfs goede ideeën opdoet voor uw eigen tuin. Of dat u mij een heel goed idee aan de hand kan doen, je weet maar nooit :-). (Ik heb al elke keer iets geleerd of gekregen of uitgewisseld op zo’n dagen, dus deze zijn altijd waardevol.)

De Opentuinendag begint om 10u en loopt tot 17u. Markeer het in uw agenda, schrijf het met grote drukletters, verwijder alle andere activiteiten van die dag en vereer mij met een bezoekje.

Ik beloof dat het de moeite waard zal zijn!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Viviane says

  Genoteerd en vrijgehouden, want die waterzuivering interesseert ons zéker.
  Cadeautje bovenop de rondleiding.
  Tot dan, en vééééééééééééééééééééél tuingenoegen ondertussen. Ik heb alvast mijn vier perceeltjes kunnen bolwerken.

 2. tine vervaet says

  ik zou heel graag komen, maar ik woon in Zelzate en heb geen auto , met het OV is dit niet te doen;-). Is er iemand uit de buurt die gaat en die me een lift wil geven?

 3. derom says

  Ik wil graag naar de opentuindag komen, maar vind nergens het adres op deze site.
  Groeten.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.