Twee Vaak Gemaakte Fouten bij een KruidenSpiraal

Twee Vaak Gemaakte Fouten bij een KruidenSpiraal

Twee Vaak Gemaakte Fouten bij een KruidenSpiraal

Op Youtube vindt u verschillende video’s over het aanleggen van kruidenspiralen. In bijna alle video’s worden de kruidenspiralen verkeerd aangelegd. De vormgeving is goed en de opbouw ook. Maar telkens worden er toch belangrijke fouten gemaakt, fouten waarvan u in het begin niet veel gaat merken, maar die na enkele jaren desastreuze gevolgen hebben.

Beginnen bij het begin

Allereerst voor de mensen die niet goed weten wat het nut en de voordelen van een kruidenspiraal zijn, lees eerst een vorig artikel, komt daarna dan terug om de rest te lezen :-).

Enkele fouten

De allereerst fout die regelmatig terugkomt is het ontbreken van een stevige fundering. Ik zeg niet dat u een betonnen plaat moet gieten onder de spiraal, maar hem aanleggen direct op de gewone aarde is vragen om problemen.

Dieren wroeten hieronder, de kruidenspiraal is ook heel zwaar en gaat wegzakken in de grond, … . Wij voorzien bij het aanleggen altijd een stevige ondergrond. Deze kan bestaan uit grote stenen, steenslag, … Zolang het maar een goede ondersteuning geeft, is het voldoende. Anders gaat de spiraal na enkele jaren schuintrekken, stenen gaan eruit loskomen, de spiraal gaat verzakken en langzaam zijn vorm verliezen.

En dat is spijtig want een kruidenspiraal opbouwen vraagt flink wat werk.

Opvulling

Een andere fout die steevast terugkomt is de opvulling van de spiraal. Op de video’s wordt de spiraal dikwijls gevuld met stro en aarde. Dit is om verschillende redenen verkeerd.

Allereerst gaat het stro na enkele jaren verteerd zijn en gaat de aarde hier bovenop dus verzakken. De stevigheid van de spiraal verdwijnt, met alle gevolgen vandien.

Wanneer u weet dat kruiden een maximum aan aroma en kwaliteit bereiken in arme grond en het liefst droog staan – de meeste toch – dan begrijpt u dat compost niet de ideale grond is voor kruiden. Kruiden groeien het beste op een mengeling van steenslag en zand. De kruiden blijven compacter, maar geuren veel sterker en zijn veel rijker aan mineralen. En dat is juist het belangrijkste aan kruiden!

Foto’s !

Bekijk hieronder de foto’s van de aanleg van enkele kruidenspiralen:

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Robbert Jan says

  Een van de voordelen van een kruidenspiraal is dat er meer kruiden op een kleiner stuk grond kunnen groeien, vooral doordat er in 3D wordt gewerkt.

  Ik vraag mij wel af of dit ook het geval is bij de kruidenspiraal van op de foto’s, aangezien 3/4 van de kruidenspiraal bezet is met stenen. Die vele stenen warmen dan welk goed op, wat goed is voor zuiderse kruiden, maar in mijn ogen is er in deze kruidenspiraal evenveel ‘grond’ ter beschikking voor de planten als de plaats die de spiraal inneemt.

  klopt dit?

  • Ook op deze spiraal wordt in 3D gewerkt en is er veel meer plaats. Het is een spiraalvorm zoals elke kruidenspiraal, er zijn dus verschillende niveaus waarop je kan planten.

   En ook die lange stenen kant is een perfect habitat voor verschillende planten en zal begroeid geraken na verloop van tijd.

   Er zijn planten die graag veel zon en warmte hebben en niet veel grond nodig hebben om te wortelen …

 2. koen vertommen says

  Mooie duidelijke foto’s waarvoor dank. Ik heb toch nog een paar vraagjes. Bedoel je met zand dan gewoon wit zand van de doe-het-zelf-zaak? Of beter geel zand? Van boven zie ik dat je een laagje humus legt. Hoe dik moet die laag ongeveer zijn? En als laatste, wat is de bedoeling van die blauwe ton?

  • Dag Koen,

   het zand is best wit zand van de doe-het-zelf.

   De humus is een compostlaag van nauwelijks een cm dik, zeker niet meer gebruiken, de planten moeten in de stenen staan. Het is meer vanuit esthetisch oogpunt dan echte noodzaak 🙂 .

   De ton wordt ingegraven om ook een waterelement te hebben bij je kruidenspiraal. Water is heel belangrijk om veel meer leven in je tuin te krijgen. Zelfs zo’n kleine ton kan kikkers aantrekken, is een drinkplaats voor insecten en vogels …

   Het is geen absolute noodzaak, maar ik zou het je toch sterk aanraden.

   Groeten en veel succes!

Trackbacks

 1. […] Veel kruidenspiralen die op Youtube of Facebook verschijnen, zijn dikwijls niet ideaal en kunnen een pak beter opgebouwd worden. […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.