Snoeien van aalbessen in tekst en beeld

Ik ben nieuwsgierig ingesteld en heb al lang gemerkt dat leren niet stopt zodra je de schoolbanken verlaat. Het is zelfs veel gemakkelijker geworden om dingen te leren omdat ik nu over dingen kan lezen en leren die mij echt interesseren, op school was dat niet altijd het geval :-).

Maar ik heb gemerkt dat ik vooral leer door veel te lezen, terwijl er tegenwoordig verschillende manieren zijn zoals ook video’s en geluidsfragmenten.

Mijn blog concentreert zich tot nu toe vooral op tekst,maar omdat iedereen op een andere manier leert, en video’s bij veel mensen de favoriete manier zijn om te leren, heb ik een videocamera gekocht en al enkele keren gefilmd in de tuin.

Snoeien van Bessenstruiken

Omdat het nu het moment is om bessenstruiken te snoeien, was het evident om een video te maken over het snoeien van bessen. Mijn vader was – Chinese – vrijwilliger om een voorbeeld te snoeien met uitleg.

Er zitten nog wat foutjes in, de overgangen zijn nog niet allemaal goed, het geluid moet in het vervolg ook beter, maar het is een start hé :-).

De video kan je hieronder bekijken:

Voor wie het toch graag allemaal eens naleest, vind je hier een uitgebreide uitleg over het snoeien van

Vond u het interessant? Moet u zelf nog aan de slag in uw tuin met uw bessenstruiken, bramen of frambozen? Kijk dan snel naar onze workshops over snoeien!

U krijgt een uitgebreide uitleg en begeleiding bij het snoeien zodat u zelf thuis ook goed aan de slag kan: Workshops snoeien. (Er zijn nog maar enkele plaatsen voor de eerste workshop, twijfel dus niet te lang :-))

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Daniël says

  Hallo Frank,
  Geven jullie de bessenstruiken ook nog lavameel?
  Dit heeft wel niets met snoeien te maken, maar wat doen jullie nog bij in de zaaivoor en of plantgat. Lavameel en ?( in een filmpje gezien)

  • De bessenstruiken hebben we 2 jaar geleden een flinke portie lavagruis gegeven.

   Op onze bedden doen we bij het planten lavameel en lavagruis mee in de plantvoor.

   Iets anders gebruiken we niet 🙂

 2. Daniël says

  Frank,
  Waarom ook lavagruis, is lavameel alleen niet genoeg?

 3. Barbara Shen says

  Ligt de sapstroom nu nog wel stil? alles is al zo vroeg? de amandelboom staat al in bloei, de hazelaars bloeien al. Ik “oogst” begin februari altijd wat dikkere hazelaartakken om te gebruiken als bonenstaken, maar eind januari zag ik dat de hazelaars al in bloei staan en nu durf ik de takken niet te knippen, bang dat ik daarmee de struik beschadig.
  We hebben de wilg vorige week geknot en de takken bevatten heel veel sap. Dat merkte ik toen de takken door de hakselaar gingen.

 4. Mooi uitgelegd maar spijtig dat de behandeling/snoei van de gesteltakken niet uitgelegd wordt. Het is toch zo dat het mooiste fruit komt aan de meerjarige vruchttakken maar ook aan de voet van de éénjarige scheuten?
  Kan dat niet eens in detail getoond worden? Kijk maar eens in de professionele kleinfruitkwekerij waar op snoer gekweekt wordt.

 5. Francine says

  heel goed uit uitgelegd en begrepen.
  de rode bessen zijn allemaal gesnoeid,nu de zwarte nog,en volgend jaar ga ik het doen,na de pluk.Hartelijk bedank voor alles,

  groetjes, Francine.

 6. Hallo Frank,

  In het filmpje “volplanten eilandje met kolen en bonen” gooit je moeder 2 dingen in de voor. Kun je mij zeggen wat dat is ? Het 2e ziet er mij uit als houtas.

  Alvast bedankt,

  Karina Niesink

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.