Schijnbare Chaos in de Praktijk: Enkele tips!

Schijnbare Chaos in de Praktijk: Enkele tips!

Schijnbare Chaos in de Praktijk: Enkele tips!

In een natuurlijke moestuin mag u geen bestrijdingsmiddelen, in welke vorm dan ook, gebruiken. In mijn ogen is er geen vorm van bestrijding nodig, dus ook geen ecologische slakkenkorrel of plantenaftreksels. Deze zaken verstoren het opbouwende evenwicht in de tuin en zorgen ervoor dat u steeds meer werk krijgt.

Maar plagen en ziektes lijken wel vast verbonden met een tuin, hoe gaan we dit dan oplossen?

Onze combinatiemethode, Schijnbare Chaos, is hierin heel belangrijk. Zorg dat u dit onder de knie krijgt en er gaan al heel veel problemen opgelost zijn in uw tuin.

Te Enthousiast combineren!

Een eerste fout die vaak gemaakt wordt bij het invullen van het schema, is dat u te enthousiast bent en er teveel wilt opzetten. Ook té veel combineren is mogelijk, en iets dat frequent voorkomt. Het is trouwens niet erg als u deze fouten maakt, het is niet evident om als beginneling ineens met zoveel zaken rekening te moeten houden.

1 golf, 1 soort groenten

Daarom moet u het voor de eerste keer ook simpel houden. Ik zou graag hebben dat u voor de eerste keer op 1 golf ook maar 1 soort groenten zet. Dus geen combinaties in de golf zelf. Het wordt anders heel ingewikkeld om te zaaien, planten en oogsten.

Ook moet u dan al veel kennis hebben van groenten om te weten welke planten bij elkaar passen.

Wanneer u 1 soort zet per golf moet u al rekening houden met de 2 andere golven en de holtes. Wanneer u dan ook nog eens combineert in de golf zelf, dan moet u in de golf rekening houden met de verschillende soorten, maar ook met alle verschillende soorten op de andere golven en de holtes. Zo wordt Schijnbare Chaos echte chaos vrees ik :-).

organische-zaailijnen-ingevuldDus volgens het schema zet u op de eerste golf bv. rode biet, op de tweede golf pastinaak en op de derde golf ajuin (of prei) met worteltjes. In de holtes kunt u sla zetten of een andere korte teelt.

Let op! De golf met ajuin en wortels is een belangrijke combinatie voor het afschrikken van de wortel- en de ajuinvlieg. Deze 2 soorten doen het samen altijd heel goed, en worden op dezelfde golf gezet.

Maar het zijn eigenlijk 2 volledige golven die op 5 cm afstand van elkaar groeien. Wanneer u deze combinatie op een bed zet, dan heeft u eigenlijk 4 golven! Dit gaat enkel voor ajuin (of prei) met wortels, niet voor andere combinaties. De wortel en ajuin wordt niet afwisselend in één golf gezet, het zijn 2 volledige golven die dicht bij elkaar lopen!

Teveel op 1 bed

U moet wanneer u de planning invult rekening houden met de uiteindelijke groottes van de groenten. Holtes zijn bv. beperkt in oppervlakte en kunnen niet veel spinazie herbergen, ook struikboontjes passen niet in een holte.

Kijk, indien u de grootte niet goed kan inschatten, in zaadcatalogussen voor de plantafstanden. Deze geven een goede indicatie van de grootte van een plant.

Hou het simpel!

Ik denk dat het schema dikwijls te ingewikkeld wordt gemaakt. Beperk het aantal soorten en combineer niet in de golf. Zeker indien u een beginner bent en niet veel kennis heeft, raad ik u met klem aan om het voor de eerste keer simpel te houden.

Volgende jaren mag u doen wat u wilt, u gaat het systeem dan al veel beter snappen. Ook uw kennis van de planten gaat beter zijn, waardoor u gaat kunnen inschatten wat wel en niet mogelijk is.

Voetnoot

In principe is meer combinatie beter, maar het maakt de planning, het onderhoud en oogsten wel veel moeilijker. Bij ons, wat toch eigenlijk een productietuin is, wordt dat te ingewikkeld. In een privétuin, waar het groenten kweken een hobby is en veel tijd en aandacht krijgt is het wel mogelijk om nog veel meer te combineren.

Maar in mijn ogen is het niet nodig om al de extra moeite te doen. Door de vorm van de golven en de basisprincipes van Schijnbare Chaos toe te passen is er al zo’n sterk verwarrend effect dat het naar plaagbestrijding voldoende is.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Willy Verbelen says

  Beste Frank,

  Volgend seizoen ga ik de ‘schijnbare chaos’ toepassen in mijn tuin. Maar zit met een praktisch vraagje:
  Wat is jullie manier van rijen trekken om mooie golfbewegingen te bekomen?
  Bestaat er hiervoor gereedschap dat ik kan gebruiken?

  Hartlijk dank

 2. Francine Coppens oosterlinck w says

  Beste Frank
  Voor de leerzame uitleg in je mail en potcast Dank je wel .
  De nieuwe planning van onze groenten hof is uit gevoerd dit in de vorm van een sleutelgat. afbeelding in 014 nieuwe “perma “manier .de paadjes zijn bedekt met gehakseld hout .het schema op “schijnbare chaos “afgebeeld heeft dit er iets mee te maken? of is het iets anders ? groeten francine werner

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.