Recensie: De Moestuin van Mme ZsaZsa

Recensie: De Moestuin van Mme ZsaZsa

Recensie: De Moestuin van Mme ZsaZsa

Een tijd geleden werd ik er door een lezer van mijn nieuwsbrief (dank u wel Nowelja :-)) attent op gemaakt dat Mme ZsaZsa bezig was met een moestuinboek. En dat ze had horen waaien dat het met mulchen, niet spitten en andere natuurlijke tuinmanieren zou zijn.

Misschien iets voor mij om te lezen?

Na het lezen van de korte inhoud heb ik het boek in voorbestelling geplaatst bij Bol.com, maar niet veel later kreeg ik een mailtje van de uitgeverij met de vraag of ik het boek wou recenseren. Bij deze :-).

De Moestuin van Mme ZsaZsa

Ik heb ooit in een artikel over het kweken van zaad een link gezet naar de blog van Mme ZsaZsa. Op haar blog stond een goed geschreven stukje over het wat en waarom van het telen van (biologische) zaden. Dat ze overtuigd was van biologisch tuinieren wist ik dus al. Of ze ook volgens permacultuur-principes werkt vroeg ik me nog af.

Toen ik het boek in handen nam, viel me direct op dat er 3 lintjes aan de rug vastzaten die konden dienen als bladwijzer! Perfect! Er zijn toch altijd meerdere pagina’s die je wilt aanduiden, ezelsoren zijn iets minder sierlijk dan een mooi lintje :-).

Bij een eerste snelle doorname van het boek, viel mij op dat – in tegenstelling tot de meeste nieuwe boeken – er in verhouding tot de foto’s veel tekst stond. Het lijkt een trend te zijn dat er zeer veel foto’s – ook groooote – in een boek moeten staan, maar dat stoort mij meestal. En dan vooral omdat die foto’s ten koste van de tekst gaan. Maar hier is er een goed evenwicht. Er staan wel grote foto’s in maar met mate.

De Moestuin van Mme ZsaZsa begint zoals elk moestuinboek met een korte inleiding op de bodem, combineren, plannen, welke materialen, oogsten, … Maar in tegenstelling tot de meeste moestuinboeken komt ook mulchen uitgebreid aan bod, net als zaden winnen.

Zaden zelf kweken en oogsten is een belangrijke activiteit en wordt uitgebreid uitgelegd, wat ik een groot pluspunt vind!

Vlot maar oppervlakkig

De tekst leest heel vlot, alhoewel er een grote hoop informatie wordt meegegeven. Ik vind persoonlijk dat het allemaal redelijk oppervlakkig blijft en dat ze niet erg diep ingaat op de achterliggende redenen waarom iets moet gebeuren of juist niet.

Maar hier zit mijn eigen achtergrond misschien een beetje in de weg. Ik vermoed dat het boek geschreven is voor de beginnende tuinier, te veel informatie werkt dan misschien wat afschrikkend, waardoor een basis aan informatie waarschijnlijk de beste keus is.

Over combineren bv. beschrijft ze een manier van werken zoals onze Schijnbare Chaos, maar de uitleg is redelijk beperkt en onvoldoende voor een beginner om al succesvol te gaan combineren in de eigen tuin.

Het boek is opgedeeld in 3 grote delen, het eerste behandelt de algemene informatie over tuinieren: niet spitten, mulchen, zaaien, planten, combinaties, … Het tweede deel gaat over de groenten zelf, het laatste deel is een verzameling van recepten.

Deel 2: groentefiches

Er staan veel soorten groenten in, ook enkele redelijk zeldzame groenten die u in de meeste gangbare moestuinen niet gaat vinden (bv. eeuwig moes, oerprei en olijfkomkommer). Maar ook hier weer vind ik dat de informatie over de groente en de teeltwijze, oogst en onderhoud vaak redelijk beperkt is.

Bij de meeste groenten staan ook tips voor het gebruik in de keuken. Meestal korte tips over combinaties en beste manier van klaar maken.

Als ik heel eerlijk mag zijn: dat stoort mij een beetje. Ook het derde deel gaat enkel over koken, en dit neemt ongeveer een derde van het boek in. Nu weet ik wel dat het de bedoeling is van het boek om groenten kweken en klaarmaken in de keuken te combineren, maar het is iets dat niet werkt voor mij.

Ik wil een moestuinboek waar van naald tot draad in staat uitgelegd hoe ik iets moet kweken, waarom ik niet mag spitten en waarom mulch zo cruciaal is voor het succes van mijn moestuin. Hoe ik het beste een artisjok of aubergine klaarmaak zoek ik dan wel in een ander boek.

Conclusie

Het is een moestuinboek voor beginners met een aarzelende aanzet tot natuurlijk tuinieren. Het gebruik van mulch en niet spitten wordt aangeraden en eigen zaad kweken wordt uitgebreid besproken. Maar bestrijding van plagen wordt ook in het lang en breed behandeld, terwijl het aantrekken van natuurlijke vijanden en het niet spuiten maar enkele paragrafen plaats krijgt.

Regelmatig gebruik van gieren en gesteentemeel als bestrijding wordt aangeprezen, terwijl dit toch niet echt strookt met natuurlijk tuinieren.

De verschillende onderwerpen over tuinieren worden oppervlakkig besproken, maar het boek is wel heel vlot geschreven en is leuk en goed geschreven. Ik zou zeggen dat het boek een aanrader is voor mensen die beginnen met tuinieren en ecologischer en natuurlijker willen tuinieren dan de gangbare tuinders.

Voor echte die-hards tuiniers zou ik toch nog eerder de Velt-bijbel aanraden :-). Deze wordt trouwens ook vernieuwd, ik ben zeer benieuwd naar het resultaat!

Het is een vlot, goed geschreven handboek voor beginnende ecologische tuinders, maar het staat nog ver af van een handboek natuurlijk moestuinieren: De moestuin van Mme ZsaZsa.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Wat een complete recensie! Ik ben het eens met je. Het staat nog ver af van natuurlijk moestuinieren, maar het is wel het eerste boek dat ik tegen kom waar er in ‘gewone mensentaal’ een aanzet wordt gegeven tot… Een begin van een goede evolutie?

  • Frank Anrijs says

   Het is inderdaad het eerste boek waar er in het Nederlands (!) wat uitgebreider wordt gesproken over niet spitten, mulchen, oogsten van groenten zonder de wortel te oogsten, …

   Zo staan er wel meerdere tips in die het tuinieren wat natuurlijker maken.

   Een stap verder op het juiste pad richting natuurlijk tuinieren 🙂

   • Alice says

    Frank
    Bekijk eens de films van back to Eden, zijn in het nederlands
    Ben benieuwd naar je reaktie!!
    Alice van den Heuvel

    • Ik heb de orsrponkelijke film van Back to Eden lang geleden bekeken en vond het een heel inspirerende video.

     Ik heb direct een stuk van de tuin bedekt met een dikke laag houtsnippers. We doen dit nog altijd, met succes, al zo’n 4 jaar nu 🙂

 2. Kurt says

  Frank,

  Het gebruik van de woorden ‘gangbare’ en ‘alternatieve’ worden in mijn ogen meestal verkeerd gebruikt.
  Gangbare teelt zou die van U moeten zijn (is toch eeuwenlang in de natuur gangbaar). En de alternatieve zou de ‘moderne’ van de laatste eeuw moeten zijn, degene die een alternatief biedt voor het gangbare.
  Ik krijg het er gewoon van, net als de gangbare geneeskunde en de alternatieve, zou juist andersom moeten zijn.
  En uitgerekend Frank gebruikt de benamingen, het weze U vergeven 😉

  groetjes !

 3. Frank Anrijs says

  Je hebt gelijk, Kurt!

 4. Ik vind het een fantastisch boek.
  Proficiat.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.