Randen in de Natuur Leiden Tot een Sterk Vergroot Raakvlak

[mashshare]

Randen in de Natuur Leiden Tot een Sterk Vergroot Raakvlak

De lesgeverscursus is ondertussen al volop bezig en de wekelijkse webinars zijn terug een gewoonte geworden. Het onderwerp van deze week was randen, een heel belangrijk principe in permacultuur. Het is wel niet eenvoudig vind ik om dit principe en dan zeker het belang hiervan uit te leggen.

Nochtans is het voor de natuur een heel belangrijk principe, want in elk belangrijk proces worden de randen gigantisch vergroot zodat het uitwisselingsoppervlakte exponentieel toeneemt. Dit belang en de uitleg overbrengen via een webinar is niet zo evident, maar het was zeer leerzaam 🙂 .

Recht bestaat niet in de natuur

In een natuurlijke moestuin zaai en plant je liefst niet in rechte rijen. Gebruik golven, dit is de natuurlijke gang van zaken. Ook al lijkt iets recht te zijn, wanneer je van dichter bij kijkt, merk je dat er toch veel bochten en krommingen inzitten.

Kijk maar mee naar de uitleg in onderstaande video:

 

 

Ik vind het stuk over randen telkens iets moeilijk om uit te leggen, al besef ik heel goed dat randen een grote rol spelen in de moestuin. Maar bovenstaande video heeft toch wat extra duidelijkheid geschept, en nu kan ik fractalen en vertakkingen nog wat beter uitleggen 🙂 .

 


Volgende Stap?

Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Brigitte says

  Hallo,
  ik snap wat je probeert uit te leggen over oppervlaktevergroting. En een rand is het contact tussen 2 verschillende zones. Maar wat is het verband tussen beide?
  Groetjes

  • In de natuur zijn er vele randen waar er een belangrijke uitwisseling gebeurd. Denk maar aan onze longen, de bovenste 15 cm van de bodem, …

   Door oppervlaktevergroting kan er in zo’n contactzone veel meer gebeuren omdat er veel meer plaats wordt gecreëerd. Onvermijdelijk gaat de natuur in een overgangszone proberen om de oppervlakte zo groot mogelijk te krijgen, zodat er zoveel mogelijk interactie kan plaatsvinden.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.