Podcast: Kan Je Teveel Compost Gebruiken in je Tuin?

De Natuurlijke Moestuin Podcast Wordt Opgestart!

De Natuurlijke Moestuin Podcast Wordt Opgestart!

We zitten al aan de tweede podcast, deze keer gaat het over compost en de bodem. Net als vorige keer is er een gesproken fragment, daaronder staat de uitgeschreven tekst.

Opmerkingen, bijkomende vragen, … zijn welkom in de reacties.

Veel luisterplezier!

Podcast #2

#2: Kan ik teveel compost toevoegen aan mijn bodem?

Wij gebruiken grote hoeveelheden compost, maar wel enkel in de opstartfase van de moestuin. In gangbaar en biologisch tuinieren wordt enkel een beperkte hoeveelheid organisch materiaal in de bodem aangeraden. In een Natuurlijke Moestuin gaan we hier ver over!
Maar is dit eigenlijk wel goed?

[ca_audio url_mp3=”http://blog.natuurlijkemoestuin.be/wp-content/uploads/2015/01/teveel-compost-humus.mp3″ url_ogg=”OGGURL” css_class=”codeart-google-mp3-player” autoplay=”false” download=”true” html5=”true” skin= “regular”]

De uitgeschreven podcast: #2 Kan ik teveel compost toevoegen aan mijn bodem?

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Josefine says:

  dag Frank,
  Dankjewel voor al je teksten! Al twee keer de nieuwsbrief in podcast-vorm, ik moet er nog aan wennen. Een vraag: moet ik me abonneren op de podcast of is dat automatisch zo omdat ik geabonneerd ben op de gewone nieuwsbrief? (ik heb geen mp3-speler of dergelijke en geen ervaring met podcast).
  En dan een vraag waar ik op het moment mee zit: het gaat over permacultuur in een gesloten verhoogde tuinbak. Ik kan me namelijk niet bukken dus niet op de gewone manier voor een moestuin zorgen. Ik heb een bak laten maken van 120x140cm, op poten, die is gevuld met bosgrond. Vorig jaar had ik daar veldsla, peterselie, rucola, sla ed in en dat ging goed. Deze zomer voegde ik er compost aan toe, gekregen van vrienden (omdat de mijne nog niet klaar was, heb nog niet lang een tuintje), en in de kortste keren stond de hele bak vol onkruid, zodat wat ik gezaaid had niet opkwam. Nu is dat verwijderd maar het wordt geen succes met het zaaisel (is ook al te laat…). Kan ik er karton over leggen en bedekken en binnen enkele maanden opnieuw beginnen? Alvast hartelijk dank voor uw goede raad, als dat kan. Josefine

 2. peter says:

  Beste Frank,
  Voor onze nieuwe moesuin. Die is pas met een kraantje omgedaan (heb ik jou al over gemaild).
  Mijn vraag is waar je in grotere hoeveelheden compost kunt halen?
  Ik weet alleen in het containerpark, maar zit daar niet te veel onkruid enz. in?

  Peter

 3. Dag Frank
  Begin dit jaar jou advies opgevolgd en 15 cm groencompost aangebracht , de plantengroei was al geweldig.
  Ik geloof niet zo in overbemesting en uitspoeling in een natuurlijke moestuin maar krijg hier wel vaak opmerkingen over, en weet het dan niet goed uit te leggen waarom dan niet het geval is. Kun jij me hierbij helpen a.u.b.

  Met vriendelijk groenten
  Wil

 4. Hallo, ik stel me al een tijd volgende vraag,ik zou een moestuin willen aanleggen met verhoogde bedden bovenop kleigrond. Ik zou deze bedden maken van gft compost uit containerpark zonder deze verder met grond te mengen. Ik heb er sind een week of 2 rode kolen in geplant ter test en tot nu toe lukt dit goed, ik heb sinds een kleine week ook salade geprobeerd en ondervind nog geen verbranding of dergelijk. Heeft hier iemand ervaring mee of dit effectief mogelijk is op deze manier groenten te kweken in enkel compost bovenop de tuingrond?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.