Plantbespreking: Grote Engelwortel (Angelica archangelica L.)

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. dag Frank, net over de taalgrens hier vlakbij, in de buurt van Lessines etc… werden grote velden met Engelwortel aangeplant en verwerkt o.a. in parfums. Dat is in de loop van vorige eeuw wat verloren gegaan maar momenteel zie je opnieuw hier en daar in de streek velden met Engelwortel. Zeer mooi om te zien in elk geval.
  Wie een woordje Frans verstaat:
  http://www.ecoledesplantes.be/
  “En 1929, la région de Lessines, Deux-Acren et Flobecq comptait 150 hectares de terres cultivées pour la production de plantes médicinales. Les anciens s’en souviennent avec nostalgie : les champs d’angéliques, de soucis, de guimauves, de menthes…, les récoltes où les plantes fraîches et odoriférantes débordaient des paniers en osier, les cueillettes de plantes sauvages, les veillées à éplucher les racines de bardane… Mais aussi tous ces secrets transmis de génération en génération, ces recettes de grands-mères qui apportaient tant de soulagement pour les maux quotidiens…

 2. Dag Frank. Van de verse bladeren van de Grote Engelwortel kun je samen met de bladeren van andere kruiden zoals Lieve Vrouwenbedstro, Citroenmelisse, ed. een heerlijke thee zetten met een beetje een Chinees smaakje.
  De bladeren drogen heb ik ook eens geprobeerd maar daarna was alle geur verdwenen. misschien dat iemand daar wat op weet.
  Maar van de afgestorven stengels komt nog steeds die aparte geur.

 3. Vorige herfst “vers” engelenwortelzaad gezaaid in een bakje in de serre en na een week of zo waren ze al mooi ontkiemd. Het is dus mogelijk. Bedankt voor het artikel, nu weet ik meteen waar ik de plantjes kwijt kan. Genoeg vochtige schaduwplekjes.

 4. Egon Hultink says:

  “Hij is een kruisbloemige” moet natuurlijk zijn: Hij is een schermbloemige.
  Verder goed stuk over een zeer interessante plant, zowel esthetisch als culinair.
  Hier in Nederland komt hij o.a. voor aan de IJsselmeeroevers en de de oevers van de aan dat meer grenzende randmeren. Waarschijnlijk daar terecht gekomen via de rivieren Rijn en IJssel vanuit midden Europa.

Speak Your Mind

*