Op Weg Naar een Hechte Gemeenschap

Op Weg Naar een Hechte Gemeenschap

Op Weg Naar een Hechte Gemeenschap

Vorige week heb ik al 2 blogposts (hier en hier) geschreven over mijn plannen voor het komende jaar. Het komt er eigenlijk op neer dat ik mij een jaar wil concentreren op het verbeteren van het online gedeelte van het project Yggdrasil, en dan vooral veel meer informatie wil geven.

Hoe dat juist in zijn werk zal gaan, weet ik nog niet helemaal maar hieronder zal ik mijn – voorlopige – plannen uit de doeken doen.

Vervanger voor de nieuwsbrief

Om het wegvallen van de nieuwsbrief op te vangen, komt er een mini-cursus waarin in een 7-tal lessen wordt uitgelegd welke de eerste stappen zijn die je moet nemen om een natuurlijke moestuin op te starten (of je bestaande moestuin om te vormen).

Het voordeel is dus dat je zo veel sneller de belangrijkste informatie hebt om te kunnen starten, al zal het wel beperkter en minder diepgaand zijn dan de huidige nieuwsbrief.

Ook komt er de mogelijkheid om vragen te stellen. Nu bestaat die natuurlijk ook, maar ging het via email. Dit is echter compleet boven mijn hoofd gegroeid. Om een voorbeeld te geven, ik zat dit weekend aan zee voor een BMX-wedstrijd van mijn zoon, toen ik maandagnamiddag mijn mailbox opendeed (de mails voor zondag en maandagvoormiddag) liepen er maar liefst 143 berichten binnen. En dat is dan voor de rustige dag (zondag) in de week, en de rustigste periode (zomer) van het jaar!

Ik heb echter gemerkt dat er dikwijls dezelfde vragen binnenkomen, daarom ga ik regelmatig een webinar houden waarin ik vragen beantwoord. Zo is het antwoord altijd voor iedereen beschikbaar, en blijft het ook in de toekomst toegankelijk.

Zo wordt de website geleidelijk een steeds grotere bibliotheek met antwoorden op jullie praktische vragen.

Een gemeenschap creëren

De uiteindelijke bedoeling is om een gemeenschap van gelijkgezinden te creëren, waar jij anderen kunt ontmoeten die met dezelfde problemen worstelen, met dezelfde vragen zitten en met dezelfde tegenstand vanuit hun omgeving geconfronteerd worden.

Als je nooit eens advies kunt inwinnen of je hart kunt luchten bij je vrienden en familie die nog nooit van natuurlijk tuinieren gehoord hebben, dan is het moeilijk om vol te houden. Je zit immers op een eiland, het lijkt wel alsof je bijna helemaal alleen staat in je ‘zotte’ ideeën. Overal geeft iedereen kritiek, vindt het raar dat er zoveel rommel op je bodem ligt in je tuin, snapt niet waarom je je was niet met Dash doet en waarom je je gazon niet elke week millimetreert.

Daarom komt er een afgesloten deel op de site, waar er extra diepgaande informatie over natuurlijk tuinieren te vinden zal zijn. Deze informatie zal beschikbaar zijn in de vorm van brochures. Telkens over een specifiek onderwerp. Soms heel algemeen (waarom mulchen?), soms heel specifiek (kan ik mulchen met houtsnippers?), telkens met duidelijke informatie die je vooruit helpt in de tuin.

Ook een forum zal een onderdeel vormen van dit besloten deel. Een forum waar je vrijuit kunt praten zonder commentaar te krijgen, waar je je vragen en problemen kwijt kunt en waar niemand laatdunkend gaat reageren als je vertelt dat je zelf je wasmiddel maakt, een stuk gazon laat doorgroeien als plek voor insecten en kleinere diertjes of niet zeker weet of je dat onkruid wel zou uittrekken of zou gebruiken in je thee of groentemengeling.

Eigenlijk een plek waar je geen schrik moet hebben voor de reacties, een plek waar alles mag en kan (binnen beleefde grenzen 🙂 ) maar waar je jezelf kan zijn. Ook een plek waar je anderen kan helpen met je eigen kennis en ervaring! Iets dat zeker niet onderschat mag worden, want iedereen heeft wel één of andere expertise die goed van pas kan komen in de tuin.

Verbinding creëren

Omdat verbinding tussen verschillende mensen belangrijk is in een gemeenschap, wil ik ook met enige regelmaat mensen interviewen. Het zou gaan over mensen die een project hebben dat verband houdt met permacultuur, mensen die een expertise hebben in een vak dat toepasbaar is in de moestuin, of bezig zijn met iets dat slechts – op het eerste gezicht – van ver verband houdt met tuinieren en permacultuur.

Maar het zullen altijd interessante mensen zijn, die hun visie en manieren zo kunnen doorgeven en jou kunnen inspireren.

Samenvatting

Het afgesloten gedeelte zal dus enkele cruciale onderdelen hebben:

 • Een forum
 • Een uitgebreide bibliotheek met informatie die in de loop van de tijd zal toenemen en blijven groeien
 • Maandelijkse interviews
 • De webinars met het antwoord op jouw vragen zal vrij toegankelijk zijn voor iedereen. De frequentie hiervan zal afhangen van het aantal vragen dat ik krijg in de toekomst!

Dit nieuwe opzet zal een serieuze tijdsinvestering zijn van mijn kant, ik hoop dat ik door het schrappen van andere activiteiten dit kan waarmaken. Ik heb echt de overtuiging dat er dringend nood is aan plek waar er centraal veel informatie beschikbaar is, een plek ook waar je terecht kan met je vragen en problemen en waar je contacten kan leggen met anderen.

Anderen die op dezelfde manier in deze veranderende wereld staan en een gelijkaardige toekomst willen.

Een deel van de informatie zal gratis beschikbaar zijn (mini-cursus, gedeelte van uitgebreide bibliotheek, webinars met vraag en antwoord), een deel zal slechts toegankelijk zijn voor betalende leden.

De prijs zal, zoals voor al onze activiteiten, laag zijn. Hoe laag weet ik nog niet maar dat zal ik bekend maken tegen de opening in de eerste maanden van 2016. Ik heb nu een bedrag rond de 20 – 25 euro voor een jaar lidmaatschap in gedachten, wat het juist wordt zien we nog wel :-).

Extra dingen die jij wilt zien?

Wat ik hierboven beschreven is wat ik in de beginfase wil opzetten, eens het project loopt zal er meer bijkomen en worden er dingen aangepast.

Een probleem dat ik heb met het opzetten van dit project, is dat ik er middenin zit en niet exact weet wat jij nu eigenlijk het hardst nodig hebt om te slagen in je natuurlijke moestuin.

Is het meer informatie? Meer gevorderde ondersteuning? Meer kansen op overleg met anderen? Meer inspiratie? Meer praktische voorbeelden? Gespecialiseerde workshops?

Zijn er dingen die jou sterk zouden vooruit helpen die jij er ook graag bij zou hebben? Heb jij ideeën over zaken die zeker moeten aanwezig zijn in zo’n gemeenschap?

Iemand suggereerde vroeger al eens een praatcafé, daar zal het forum een vervanger voor zijn :-).

Alle ideeën, suggesties en bemerkingen zijn meer dan welkom, zet ze in de reacties hieronder!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Barbara says:

  Beste Frank,
  Allemaal ideeen naar mijn hart en ik ga me hier zeker bij aansluiten. Maar de vraag bekroop me: “was dat allemaal niet de bedoeling van het PermacultuurNetwerk?”.
  Wel vind ik het overigens niet zo fijn dat het forum van het PermacultuurNetwerk openbaar in te zien is. Ik denk dat het goed is om te overleggen met gelijkgestemden over onderwerpen als een onkruid dat ook mag blijven staan of het gebruik van urine in de tuin, maar niet heel Nederland en België hoeft mee te lezen toch?

  • Tim Hannes says:

   Dag Barbara,

   Frank zijn nieuwe ideen zijn ook naar mijn hart maar ik denk niet dat een gesloten forum gaat werken. De drempel van zelfs al is het maar 20-25 euro gaat te hoog zijn voor beginnende tuiniers die vragen hebben over een natuurlijke/ecologische moestuin. Verder mag toch iedereen die interesse in het onderwerp heeft meelezen ? Mensen die er geen interesse in hebben moeten al rare dingen doen online om toch op zulk een forum te strompelen.

   groetjes,
   Tim

   • Ik heb en twijfel nog steeds over het openstellen van het forum, maar het probleem is dat ik het niet alleen zal kunnen runnen als er gigantisch veel volk op zit.

    Daarom wil ik klein beginnen en zie ik later wel hoe het verder moet.

    Het is een eerste opzet, na verloop van tijd zullen we wel zien hoe het verder verloopt 🙂

   • Barbara says:

    Ik heb geen moeite met een lidmaatschapsbedrag. Er zit ongemerkt veel werk aan voor de mensen die het mogelijk maken en de moderators. Het is net als een lidmaatschap voor een club of lesgeld voor een cursus. Voor mij in ieder geval de investering waard.

 2. Dag Frank,

  Ten eerste bedankt voor alle informatie, ik maak er dankbaar gebruik van.
  Betalen voor lidmaatschap vind ik een goed idee, en een leuk Sint- of verjaardagskado ;).
  Zelf heb ik het meest behoefte aan kleine, zeer praktische ‘brokjes’ informatie, zodat ik alle technieken en visies eigen kan maken en implementeren in mijn tuin.
  Succes met al je plannen!

 3. Brigitte Martens says:

  Fantastisch idee 🙂

 4. Agnes Weber says:

  Hallo Frank,
  Sinds enige tijd lees ik je nieuwsbrieven. Eerst wat voorzichtig en nu met steeds meer aandacht. Steeds vaker ga ik je tips in de tuin gebruiken. Je laatste bericht maakte mij zelfs wat emotioneel. Tips overnemen in de tuin is een maar het gedachtengoed delen gaat voor mij veel dieper en raakt veel meer de essentie van het leven. Ook ik word in de buurt op mijn vingers getikt. Graskanten moet ik bijhouden. Over de rommel op mijn tuin wordt gepraat. De een vind het schandalig de ander wil me komen helpen het op te ruimen en af te voeren. Je begrijpt dat ik hunker naar informatie zodat ik mijn zoektocht naar een beter voedsel en meer respect voor de natuur steviger kan uitdragen. Een gesloten of open forum vind ik niet zo belangrijk dat zal de praktijk wel uitwijzen. Je online cursus lijkt me een goede zet. Dat ik daar voor moet betalen en zeker het bedrag wat je voor ogen hebt lijkt mij geen probleem. Groet uit het groene hart van Holland.

 5. Myriam Dings says:

  Eigenlijk wil ik hulp, hulp om een werkplan te maken, maar ook hulp bij de uitvoering. Ik bedoel niet dat dat gratis moet zijn, maar een tuinarchitect – uitvoerder, met een “betrouwbaar permacultuur label”. Nu zit ik maar in mijn eentje te wroeten, en ik kom nergens. Wat had ik nu ook gedacht, met 1 ha stenige grond??! Wel fel frustrerend uiteindelijk…

  • Dag Myriam,
   Misschien kan ik je wel helpen met het opstellen van een plan ( afhankelijk van de bereikbaarheid) Ik heb onlangs mijn PDC gehaald en wil graag nog wat ervaring opdoen. Indien je interesse hebt kun je me bereiken via het forum van permacultuurnetwerk, in de rubriek Aangeboden en Gezocht. Via het forum kun je een privé bericht sturen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.